Mødedato: 15.05.2003, kl. 16:00

Etnisk ligestilling - år 2003 - høringssvar til Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet

Etnisk ligestilling - år 2003 - høringssvar til Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 15. maj 2003

 

 

14.      Etnisk ligestilling - år 2003 - høringssvar til Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet

(KFU 151/2003)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at nærværende indstilling fremsendes til Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet som Kultur- og Fritidsudvalgets tilbagemelding i anledning af fokusåret for etnisk ligestilling.

 

 

 

RESUME

Ved skrivelse af 8. januar 2003 har Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet opfordret de stående udvalg til at deltage aktivt i fokusåret "Etnisk Ligestilling – år 2003". Målet med "Etnisk Ligestilling – år 2003" er at sætte fokus på etnisk ligestilling. Overborgmesteren har ved skrivelse af 9. januar 2003 opfordret udvalgene til at udvælge et eller flere projekter eller aktiviteter, som kan inddrages i "Etnisk Ligestilling – år 2003".

Integrationsaspektet er integreret i opgaveporteføljen under Kultur- og Fritidsudvalget. Det er derfor Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse, at "Etnisk Ligestilling – år 2003" er en relevant anledning til at gøre status over igangværende og planlagte integrationsindsatser også inden for Kultur- og Fritidsudvalgets område.

Et større integrationsfremmende enkeltprojekt under Kultur- og Fritidsudvalget, som igangsættes i 2003, er projektet "Din Kultur, min kultur, vores kultur", der har unge homoseksuelle og biseksuelle med anden etnisk baggrund som primær målgruppe. Projektet har modtaget 245.000 kr. fra Brobygningspuljen. Projektet udmærker sig ved, at det sætter fokus på et særligt problemfelt inden for integrationsområdet: unge med en dobbelt minoritetsbaggrund og de særlige problemer af integrationsmæssig karakter denne dobbelte minoritetsbaggrund medfører.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede den 5. december 2002, at udråbe 2003 til fokusår for etnisk ligestilling med titlen "Etnisk Ligestilling – år 2003" (BR 647/02).

Ved skrivelse af 8. januar 2003 (bilag 1) har Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet opfordret de stående udvalg til at deltage aktivt i fokusåret "Etnisk Ligestilling – år 2003". Det er Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådets håb, at udvalgene vil støtte projektet enten ved at udvælge igangværende/planlagte projekter eller ved at afsætte midler til iværksættelse af fokusprojekter indenfor det respektive udvalgs eget område.

Målet med "Etnisk Ligestilling – år 2003" er at sætte fokus på etnisk ligestilling bl.a. gennem kampagner, debatmøder og projekter, således at kommunens arbejdsmetoder præges af etnisk ligestilling og fokus gennem integration. Målet er ligeledes, at det bliver synligt for borgerne i København, at Københavns Kommune sætter fokus på etnisk ligestilling, samt at borgerne får en øget bevidsthed om fordelene ved etnisk ligestilling. Det er Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådets ønske, at så mange aktiviteter og projekter som muligt inddrages i "Etnisk Ligestilling – år 2003". Udvalgene har mulighed for at deltage ved at udvælge allerede planlagte samt kommende projekter og aktiviteter til at være en del af "Etnisk Ligestilling – år 2003". Desuden opfordres udvalgene til at afsætte midler til iværksættelse af fokusprojekter, der hører under fagudvalgets ressort.

Ved fokusårets afslutning vil der blive udarbejdet en pjece med en beskrivelse af fokusårets forløb samt de deltagende aktiviteter og projekter. Udvalgene anmodes derfor om at informere om, hvilke projekter og aktiviteter, udvalgene iværksætter under fokusåret. De pågældende aktiviteter og projekter skal iværksættes og afvikles af udvalgene selv. Af hensyn til udarbejdelsen af den omtalte pjece, anmoder Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet om tilbagemelding senest den 15. juni 2003.

Overborgmesteren har ved skrivelse af 9. januar 2003 til samtlige stående udvalg (bilag 2) opfordret udvalgene til at udvælge et eller flere projekter eller aktiviteter, som kan inddrages i "Etnisk Ligestilling – år 2003".

 

Projekter/aktiviteter inden for Kultur- og Fritidsudvalgets område

Indledende bemærkninger

Indledningsvis bemærkes, at integrationsindsatsen gennem flere år har været højt prioriteret inden for Kultur- og Fritidsudvalgets område, hvilket den efterfølgende gennemgang af igangværende og planlagte aktiviteter viser. Kultur- og Fritidsforvaltningen finder derfor, at "Etnisk Ligestilling – år 2003" er en relevant anledning til at gøre status over igangværende og planlagte integrationsindsatser også inden for Kultur- og Fritidsudvalgets område.

Det skal endvidere bemærkes, at forvaltningen, især på rengøringsområdet, dagligt arbejder med integration og ligestilling, da der alene på dette område er ansat 146 af 252 medarbejdere, svarende til 58%, med anden etnisk baggrund end dansk. For disse medarbejdere etableres et tilbud om målrettet individuel danskundervisning i 2003 med henblik på dels at sikre, at arbejdsmiljøbestemmelser o. lign. kan overholdes og dels at sikre medarbejdernes "markedsværdi", idet evnen til kommunikation med kunderne er af vital betydning for medarbejderens mulighed for at yde service på et højt kvalitativt niveau.

 

I det følgende er anført udvalgte initiativer på integrationsområdet inden for Kultur- og Fritidsudvalgets ressort.

 

Fritidsområdet

Med hensyn til fritidsområdet skal indledningsvis bemærkes, at integrationsinitiativer ofte indgår som en naturlig del af de ideer og aktiviteter, der udspringer i foreningslivet. Foreningsaktiviteter udgør en væsentlig del af fritidsområdet.

I denne forbindelse skal fremhæves to initiativer, der relaterer sig til folkeoplysningsloven: Projektrådgivningen og udviklingspuljen for flygtninge og indvandrere under folkeoplysningsloven.

Projektrådgivningen er et fælles initiativ iværksat af Kultur- og Fritidsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Projektrådgivningen er et tilbud til frivillige foreninger, som ønsker at fremme etniske minoriteters deltagelse i det frivillige folkeoplysende foreningsliv. Projektet formidler således kendskab til foreningslivet blandt etniske minoriteter og hjælper foreningslivet med at integrere etniske minoriteter i foreningslivet. I denne forbindelse yder Projektrådgivningen konsulentstøtte til idé- og projektudvikling, projekt- og aktivitetsplanlægning, fundraising og rekruttering af frivillige. Herudover administrerer projektrådgivningen Brobygningspuljen, der udmøntes af Kultur- og Fritidsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Brobygningspuljen finder anvendelse til støtte og udvikling af initiativer, der understøtter etniske minoriteters introduktion og kendskab til det danske foreningslivs egenart og som danner et supplement til integrationsindsatsen på det sociale område.

Som eksempel på et projekt, der i 2003 bliver støttet med midler fra Brobygningspuljen skal nævnes "Din kultur, min kultur, vores kultur", der har unge homoseksuelle og biseksuelle med anden etnisk baggrund som primær målgruppe. Projektet gennemføres i samarbejde med Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske og tager udgangspunkt i disse unges dobbelte minoritetsbaggrund og dermed de særlige problemstillinger denne baggrund medfører. Projektet har bl.a. til formål at udføre opsøgende arbejde blandt unge i målgruppen. Projektets sekundære målgruppe er de unges bagland, forældre, familie og venner samt de homoseksuelle miljøer. Projektet bliver i projektperioden (1. maj 2003 til 1. maj 2004) støttet med 245.000 kr. fra Brobygningspuljen og er dermed den p.t. største enkeltsatsning under puljen i 2003.

Udviklingspuljen giver tilskud til projekter for personer eller foreninger, som vil danne en folkeoplysende forening for etniske minoriteter eller sætte initiativer i værk for at tiltrække etniske minoriteter til det eksisterende foreningsliv.

Herudover skal understreges, at integrationsaspektet naturligt indgår i mange af de sportsarrangementer, der gennemføres inden for den selvejende institution Københavns Idrætsanlægs regi. Det er en kendsgerning, at sportsarrangementer ofte i sig selv har en integrationsfremmende karakter.

 

Kulturområdet

Kulturområdet er involveret i "Mangfoldighedsnetværket" sammen med en række personer fra kommunen og universiteter, private virksomheder, konsulentbranchen og analyseinstitutter. Netværket holder halvårlige møder omkring muligheder og barrierer for mangfoldighedsledelse.

Herudover er der inden for Kulturområdets område udarbejdet projektbeskrivelse om "Mangfoldige arbejdspladser" foranlediget af udmelding fra Økonomiforvaltningen. Projektet er p.t. ikke igangsat.

Også på de københavnske museer og arkiver er der en lang række ideer til mulige integrationsprojekter i 2003. Som udvalgte eksempler på sådanne mulige projekter kan nævnes følgende initiativer fra "idekataloget":

·        forslag om billedkunstnere med anden etnisk baggrund som lærere i Thorvaldsens museums digitale værksted,

·        forskelligt trykt undervisningsmateriale,

·        udbygning af Bymuseets audioguide til personer med indvandrerbaggrund og

·        Københavns Stadsarkivs forslag om indsamling af indvandrererindringer fra 1970`erne.

 

Biblioteksområdet

Det skal indledningsvis understreges, at der forefindes omfattende tilbud om materialer på modersmål for flygtninge/indvandrergruppen og tilbud om materialer på let dansk, sprogkurser m.v.

Derudover har 3 ud af 6 publikumsrettede netværksområder etniske minoriteter som særligt indsatsområde. Følgende særlige aktiviteter fremgår således af de pågældende virksomhedskontrakter:

·        øget biblioteksorientering til sprogskoler og etniske skoler m.m.,

·        øget indkøb af sprogstimulerende materialer,

·        øget synliggørelse af bibliotekets tilbud,

·        forbedret indkøb af materialer på modersmål og

·        fortsat produktion af lyd-baserede produkter til gavn for læsesvage.

Herudover kan anføres, at KKB-LYD bl.a. arbejder med dels et projekt om introduktion til dansk sprog og kultur sammen med Pædagogisk Center på Frederiksberg, dels et projekt om at udgive dobbeltsprogede billedbøger.

 

Konklusion

Den foranstående gennemgang viser, at integrationsaspektet allerede er integreret i opgaveporteføljen under Kultur- og Fritidsudvalget, og at det etniske ligestillingsår 2003 derfor i høj grad er en passende anledning til at gøre status over de allerede igangværende projekter og de projekter, der overvejes igangsat.

Såfremt der skal peges på et større integrationsfremmende enkeltprojekt under Kultur- og Fritidsudvalget, som igangsættes i 2003, kan dette være projektet "Din Kultur, min kultur, vores kultur", der har unge homoseksuelle og biseksuelle med anden etnisk baggrund som primær målgruppe. Projektet har modtaget 245.000 kr. fra Brobygningspuljen. Projektet ud mærker sig ved, at det sætter fokus på et særligt problemfelt inden for integrationsområdet: unge med en dobbelt minoritetsbaggrund og de særlige problemer af integrationsmæssig karakter denne dobbelte minoritetsbaggrund medfører.

 

 

BILAG

1.      Skrivelse af 8. januar 2003 fra Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet

2.      Skrivelse af 9. januar 2003 fra overborgmesteren

 

Carsten Haurum

/Preben Rohde

 


 


Til top