Mødedato: 14.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Valg af destination for KFU studietur 2017

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til det faglige indhold, destination og dato for udvalgets studietur i 2017.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter datoen, fagligt indhold og destination for udvalgets studietur i 2017.

Problemstilling

På baggrund af tilbagemeldingen fra Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer fremlægges forslag til udvalgets studietur i 2017.

Kultur- og Fritidsudvalget har tidligere været på studieture i Liverpool og Manchester (2016), Lissabon (2015) og Hamborg (2014).

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 29. september 2016 godkendte udvalget indstillingen om udvalgets mødeplan, herunder at udvalgets studietur gennemføres den 3.-5. maj 2017.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 3. november 2016 om forslag til en alternativ dato for studieturen.

Løsning

Dato for studietur

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at studieturen afholdes enten den 3.-5. maj eller den 8.-10. marts 2017.

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget vælger en anden end de i indstillingen foreslåede datoer, skal udvalget være opmærksom på, at dette ikke er koordineret med udvalgets øvrige politiske møder eller arrangementer. 

Indhold og destination for studietur

Forvaltningen har valgt at fremlægge en grundigere gennemgang af to forslag til udvalgets studietur i 2017, nemlig Amsterdam og Dublin. Valget af de to forslag er baseret på de tilbagemeldinger, der er kommet fra udvalgsmedlemmerne.

De foreslåede aktiviteter er valgt med henblik på at belyse aktuelle, københavnske problemstillinger. Forvaltningen foreslår, at relevante embedsmænd deltager i studieturen med det formål undervejs at præsentere udvalget for oplæg til drøftelse baseret på de besøgte aktiviteter og den hjemlige debat. 

Der indlægges tid i programmet til udvalgets drøftelser, hvorfor der planlægges lidt færre besøg end på tidligere ture. 

Amsterdam

Gener i nattelivet

Gener i nattelivet har længe været i fokus i København. Særligt støj, lugt, affald og 'fest i gaden' fylder for naboerne til det københavnske natteliv.

Ligesom København, har Amsterdam udfordringer med gener i nattelivet og med gæster i byen generelt. Generne er primært bundet op på særlige grupper blandt de mange turister, der gæster byen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at udvalget besøger udvalgte aktører, der bidrager til enten det strategiske eller det praktiske arbejde med at fremme en levende by og et godt natteliv.

Amsterdam Marketing arbejder med strategisk branding af byen som en af de fem mest attraktive storbyer i Europa for indbyggere, gæster og virksomheder. Ressourcer og aktiviteter rettes mod at skabe en bedre balance i byen bl.a. ved at prioritere beboere, virksomheder og 'quality visitors'.

Nattens borgmester bygger bro mellem nattelivets aktører, byrådet og byens borgere. Der er bl.a. indført en 24 timers licens til ti barer i udkanten af byen for at styre byens flow af gæster både geografisk og henover natten.

‘Square Hosts’ er 20 natteguider, der patruljerer gaderne i weekenden mellem kl. 23 og kl. 5. Guiderne sørger venligt, men bestemt, for, at byens gæster følger reglerne, ligesom de hjælper med at finde rundt og tager slagsmål i opløbet. Guiderne er således et meget konkret værktøj til at dæmpe generne i nattelivet.

Events

I Kultur- og Fritidsudvalgets tilskud til events, festivaler, teatre og væksthuse m.fl. har udvalget lagt vægt på, at aktørerne indgår partnerskaber for at fremme udvikling og økonomisk bæredygtighed. Som en knopskydning på ønsket om at styrke grundlaget for kulturelle og kreative aktiviteter har Musikudvalget i 2016 støttet Strøm og Roskilde Fondens undersøgelse af behov og udfordringer i den danske elektroniske musikscene.

I Amsterdam har aktørerne bag Amsterdam Dance Event (ADM) ligeledes lavet en rapport om den elektroniske musikscene, og både ADM og Amsterdam Light Festival er store partnerskaber bestående af kulturelle såvel som forretnings- og brandingpartnere.

Amsterdam Dance Event er verdens største festival for elektronisk musik. Festivalen afholder 450 events over fem dage og har samtidig en lang række sideaktiviteter som kunstudstillinger, film, lydværksteder og undervisning.  Festivalen står desuden bag en rapport om den elektroniske musiks betydning for Hollands økonomi. Festivalen afholdes i oktober.

Amsterdam Light Festival inviterer hvert år kunstnere til at lyse byen op i den lange og mørke vinter. I det kommende program deltager 35 lysende kunstværker af lokale og internationale kunstnere, designere og arkitekter. Festivalen er et stort OPP mellem Amsterdam by, kulturelle aktører og en række virksomheder. Der er pt. en dialog med Amsterdam Light Festival om samarbejde i regi af Kulturhavn om at få installationerne til København efter festivalen slutter i Amsterdam. Festivalen afholdes i december-januar.

Dublin

Kulturkvarterer

Kulturinstitutionerne på og omkring Slotsholmen er gået sammen i netværket Kulturkvarteret. Kulturkvarterets vision er at skabe en kulturdestination i verdensklasse såvel som et attraktivt lokalmiljø for københavnere. Også på Papirøen arbejdes der med at skabe en balance mellem kulturelle funktioner og det afslappede lokalmiljø, der i dag præger øen.

I Dublin spiller kulturen en stor rolle i byens selvforståelse, branding og økonomi. Dublin arbejder målrettet med byudvikling af flere områder i byen, herunder kulturkvarteret Temple Bar og Parnell Square.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at udvalget besøger aktører, der arbejder med forskellige dele af byudviklingen, kulturinstitutioners rolle for byen og det at sikre rum til både kultur og lokalmiljø.

Temple Bar er et af Dublins gamle kulturkvarterer. Det huser et væld af kulturelle institutioner bl.a. Dublin Theatre Festival, Irish Filminstitute, en række kunstgallerier såvel som barer og spillesteder. Dublin arbejder med at skabe en vision for området, der tager hensyn til beboernes, virksomhedernes og kulturinstitutionernes behov og dermed sikrer den eftertragtede balance.

Parnell Square er et nyt kulturområde i Dublin. Området huser Dublin City Gallery, og der er planer om at bygge et nyt hovedbibliotek på pladsen. Visionen er at skabe et byrum med fokus på kreative, borgerinddragende og lærende oplevelser. Som led i processen har Dublin City oprettet en hjemmeside, hvor borgere og andre interessenter kan bidrage med ideer for at sikre, at pladsen også bliver et levende lokalområde.   

Events

Kultur- og Fritidsforvaltningen rådgiver, i samarbejde med Kulturkvarteret, festivalaktører, der modtager tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget, om udmøntning af udvalgets krav om samarbejde og partnerskaber. To gange årligt samles aktørerne til videndeling om samarbejde, afvikling af events og udnyttelse af de fysiske rum, som findes i Kulturkvarteret. Forvaltningen arbejder på et forslag om festivalernes hus, der bl.a. foreslås at varetage en lignende, bydækkende funktion.  

Dublin satser ligeledes på, at festivaler skal fylde byens pladser samt styrke byens sociale og økonomiske sammenhængskraft. Formidling af festivaler og andre aktiviteter er en del af satsningen.

Dublin City Events Team samarbejder med festivalaktører om sikkerhed, planlægning og afvikling af festivaler. Teamet rådgiver desuden om brug af byens offentlige rum, som de også udsteder brugstilladelser til. Events Teamet har til formål at sikre et årligt festivalprogram, der leverer kvalitet og variation samt sociale, kulturelle og økonomiske fordele for byen. Alle støttede festivaler indgår i et samlet, udgivet program.

New Year Festival Dublin er et partnerskab mellem bl.a. Dublin og Visit Ireland samt flere private partnere. Festivalen forløber over tre dage den 30. december-1. januar og viser alt det bedste fra det foregående og det kommende år. Formålet med festivalen er dels at fremhæve Dublin som alternativ til andre hovedstæders nytårsfester, dels at motivere de kulturelle aktører til at levere høj kvalitet. Som en del af festivalen belønnes de bedste bidrag således med 5000 hhv. 1500 euro. Indholdet er et bredt udvalg af kunst, kultur og underholdning.

Design Island er en design- og eventapp bestilt af ministeriet for Jobs, Enterprise and Innovation og udviklet af Design Island i samarbejde med IBM. App'en promoverer og viser vej til en lang række kulturelle og turistaktiviteter, alle med udgangspunkt i godt design. App'en er således en del af Irlands markedsføring af landets særlige kulturelle kvaliteter.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage til udvalget med nærmere program, budget og beskrivelser af studietur 2017 med udgangspunkt i Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning.

 

Mette Touborg

                             /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2016:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at studieturen gennemføres i dagene 3.-5 maj 2017, og at Amsterdam vælges som destination.

 

 

Til top