Mødedato: 14.11.2019, kl. 15:00
Mødested: Amager Bakke/Copenhill, Vindmøllevej 6, 2300 København S

Plan for det videre arbejde med Festivalplads

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til afsættet for det videre arbejde med en festivalplads.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at nærværende indstilling danner afsæt for det videre arbejde med afklaring af de tekniske krav og behov for en festivalplads samt tidsplan for det videre arbejde med en festivalplads.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget afsatte den 4. september 2019 0,3 mio. kr. til afklaring af de tekniske krav og behov for en festivalplads i København.

Arbejdet skal igangsættes, og nærværende indstilling indeholder en plan for det videre arbejde med at undersøge rammer og tekniske forudsætninger samt tidsplan for det videre arbejde med en festivalplads.

Løsning

I dag anvendes Refshaleøen til afvikling af en række store festivaler som Engage, Distortion og COPENHELL. Foruden Refshaleøen anvendes også Femøren, Tiøren og Valbyparken til større arrangementer.

Det følger af forslag til Københavns Kommuneplan 2019, at Refshaleøen forventes fastholdt som perspektivområde. Det betyder, at en byudvikling først kan finde sted efter 2031, og at der i området fortsat vil være gode lokaliseringsmuligheder for kreative erhverv, midlertidige tiltag, festivaler og events.

Arbejdet med en afklaring af de tekniske krav og behov for en festivalplads gennemføres ultimo 2019 og forelægges Kultur- og Fritidsudvalget primo 2020. Afklaringen vil dele sig i to:

Første del redegør for, hvad der er af muligheder for at udvikle og opgradere festivalegnede områder på Refshaleøen, som stadig, med udgangspunkt i forslag til Københavns Kommuneplan 2019, vil kunne anvendes de næste 10-12 år.

Den anden del centrerer om at skabe overblik over de tekniske krav og behov i forhold til indretningen af en festivalplads i København.

Del 1: Udvikling og opgradering af Refshaleøen

Refshaleøen fungerer allerede i dag som en kulturel og kreativ byzone. Der afvikles på nuværende tidspunkt, udover Copenhell, også andre større og mindre musikalske og kulturelle arrangementer. En del af det forestående arbejde vil derfor være at undersøge, hvad der er af muligheder for at udvikle og opgradere området i samarbejde med en række partnere.

Med henblik på at kvalificere de nødvendige investeringer på Refshaleøen, vil der blive taget en dialog med relevante myndigheder og interessenter samt Refshaleøens Ejendomme, som administrerer området. Desuden vil rapporten Refshaleøen – Kulturel og Kreativ byzone, udarbejdet af RF Experience for Kultur- og Fritidsforvaltningen i august 2018, indgå i det videre arbejde.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil, på baggrund af dette arbejde, kortlægge forskellige muligheder for at understøtte festivalafvikling på Refshaleøen.

Del 2: Rammer og tekniske forudsætninger for en festivalplads

Sideløbende med afklaringen af mulighederne på Refshaleøen vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde en kortlægning af de tekniske krav til og behov i forhold til indretningen af en festivalplads i København. Fokus i kortlægningen vil være muligheden og behovet for at kunne afvikle festivaler i samme størrelsesorden som NorthSide og Tinderbox, som har henholdsvis 35.000 og 45.000 festivalgæster.

Kortlægningen vil blandt andet omhandle de grundlæggende tekniske krav til en festivalplads, muligheder og begrænsninger for forskellige festivalpladsstørrelser samt forskellige behov for servicefunktioner, såsom adgangsforhold, strøm og adgang til offentlig transport. Der vil ligeledes blive undersøgt forskellige driftsmodeller samt kortlagt etablerings- og driftsomkostninger med udgangspunkt i forskellige tekniske forudsætninger. Desuden vil det blive undersøgt om behovet for en festivalplads kan opfyldes gennem mobile løsninger.

Aktør- og ekspertinvolvering

I arbejdet vil der blive indsamlet nationale erfaringer fra eksempelvis Odense og Aarhus, hvor der bl.a. afholdes henholdsvis Tinderbox Festival og NorthSide og indhentet inspiration fra europæiske festivalbyer som Barcelona og Edinburgh.

I arbejdet med at definere de tekniske krav og behov for en festivalplads vil Kultur- og Fritidsforvaltningen inddrage den nyåbnede festivaletage i Lydens Hus, der bl.a. huser en række festivaler som Roskilde Festival, Distortion og SPOT Festival samt Brancheorganisationen for Oplevelsesproducenter. Teknik- og Miljøforvaltningen inddrages for at sikre realiserbare forhold.

Eksperter og kulturelle innovatører inddrages i nødvendigt omfang for at sikre afsæt i nyeste viden og fremsynethed i arbejdet.

Aktører, der kan bidrage til en kvalificering af nødvendige basisinvesteringer i en festivalplads til mellemstore festivaler, inddrages ligeledes i arbejdet.

Tidsplan for arbejdet

November 2019

  • Etablering af intern arbejdsgruppe med Teknik- og Miljøforvaltningen

  • Opstartsdialog med Brancheorganisationen for Oplevelsesproducenter

December 2019

  • Indledende møder med relevante festivalarrangører

  • Dialog med relevante festivalbyer i ind- og udland

Januar 2020

  • Opfølgende møder med relevante interessenter efter behov

  • Opsamling og udarbejdelse af kortlægning

Med udgangspunkt i kortlægningen kan Kultur- og Fritidsforvaltningen præsentere forskellige scenarier med fokus på tekniske krav og behov for en festivalplads i København.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser, vil arbejdet med at undersøge mulighederne for udvikling og opgradering af Refshaleøen samt afklaring af de tekniske krav og behov for en festivalplads igangsættes. Resultaterne af arbejdet vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget primo 2020.

 

Mette Touborg

                                                                                /Mads Kamp Hanen          

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top