Mødedato: 14.10.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Fastsættelse af bibliotekernes udlånskvoter for digitale materialer

Kultur- og Fritidsudvalget skal fastsætte udlånskvoterne for e-bøger og netlydbøger på eReolen samt pointkvoten på Filmstriben.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at udlånskvoterne på eReolen fastholdes på nuværende niveau, dvs. fem e-bøger og fem netlydbøger om måneden pr. borger.

     

  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at pointkvoten på Filmstriben fastholdes på nuværende niveau, dvs. 10 point om måneden pr. borger.

     

  3. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at kvoterne evalueres i oktober 2022 med henblik på eventuel justering.

Problemstilling

På udvalgsmødet den 27. maj 2021 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget en pointkvote på Filmstriben på 10 point pr. måned pr. borger. Udvalget besluttede desuden at udsætte stillingtagen til en reduktion af udlånskvoter for e-bøger og netlydbøger på eReolen til efter forhandlingerne om Budget 2022. 

Kultur- og Fritidsudvalget har løbende drøftet bibliotekernes udfordringer med øgede udgifter til digitale udlån, som har presset materialebudgettet. Kvoterne til e-bøger og netlydbøger blev forhøjet i marts 2020 fra tre til fem for at give borgerne forbedret adgang til litteratur under nedlukningerne af de fysiske biblioteker grundet coronarestriktioner.

Løsning

I Budget 2022 blev der afsat 15,1 mio. kr. i perioden 2022-2025 til styrkelse af materialebudgettet, dels til stabilisering af indkøbet af fysiske materialer, dels til øgede udgifter til digitale materialer. Endvidere blev der afsat 1 mio. kr. årligt som kompensation for manglende gebyrindtægter. Budgetbevillingen er baseret på en forventet årlig stigning på 5 pct. til digitale materialer samt indkøb af fysiske materialer på niveau som før corona.

Budgettet til digitale materialer i 2021 er på 15,7 mio. kr. fordelt med 9,4 mio. kr. til e-bøger og netlydbøger på eReolen og 6,3 mio. kr. til Filmstriben. Udgifterne til eReolen var i perioden januar – august 2021 knap 6 mio. kr. Med de nuværende kvoter på fem e-bøger og fem netlydbøger forventes den estimerede udgift at holde sig inden for rammen på 9,4 mio. kr. i 2021.

Udgiften til Filmstriben var i samme periode 3,3 mio. kr., hvilket umiddelbart kun udgør lidt mere end halvdelen af budgettet på 6,3 mio. kr. i 2021. Erfaringsmæssigt ser borgerne imidlertid en del flere film i efterårs- og vintermånederne, så derfor forventes udgiften at stige markant resten af året med den nuværende pointkvote på 10 point.

Samlet set forventes budgettet til digitale materialer i 2021 at holde sig inden for den afsatte ramme på 15,7 mio. kr.

I kraft af bl.a. kompensationen for corona-udgifter kan indkøbet af fysiske bøger i 2022 fastholdes på samme niveau som 2019.

Med styrkelsen af materialebudgettet fra 2022 – 2025 er det forvaltningens vurdering, at der ikke er behov for at reducere udlånskvoterne på e-bøger og netlydbøger, og det foreslås derfor, at de nuværende kvoter på fem e-bøger og fem netlydbøger om måneden pr. borger fastholdes frem til oktober 2022, hvorefter der foretages en evaluering med henblik på eventuel justering af kvoterne.

Hvad angår udgifterne til Filmstriben forventes der en vis effekt af en ny rabatmodel, som gives til storkunder som København. Forvaltningen foreslår derfor at evaluere forbruget til Filmstriben efter et år, for at vurdere om pointkvoten kan forhøjes, uden at det går ud over indkøbet til fysiske bøger.

De forventede udgifter til digitale materialer i 2021-2025 kan ses i tabel 1 nedenfor.

Tabel 1: Udvikling i udgifter til digitale materialer 2021-2025

År / 1000 kr.

2021 (estimat)

2022 (estimat)

2023 (estimat)

2024 (estimat)

2025
(estimat)

eReolen

9.400

9.870

10.364

10.882

11.426

 

Filmstriben

6.300

 

6.615

6.946

7.293

7.658

I alt

15.700

16.485

17.310

18.175

19.084

 

Note: Forventet stigning på 5 pct. årligt

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, fastholdes de nuværende udlånskvoter til e-bøger og netlydbøger samt pointkvoten på Filmstriben. Forvaltningen vender tilbage til udvalget i oktober 2022 med henblik på eventuel justering af kvoterne.

 

Mette Touborg

                                                                                       /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. oktober 2021:

Der blev begæret afstemning om et ændringsforslag om, at der sker en reduktion af udlånskvoterne til tre e-bøger og tre netlydbøger (1. at-punkt), at pointkvoten på Filmstriben reduceres til syv point (2. at-punkt) og at overskydende midler skal bruges til fysiske bøger.

Et mindretal (Kasandra Behrndt-Eriksen og Karina Bergmann) stemte for ændringsforslaget.

Et flertal (Jens-Kristian Lütken, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen, Karina Vestergård Madsen, Franciska Rosenkilde, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte imod.

Ændringsforslaget blev således forkastet.

 

Der blev begæret afstemning om indstillingens 1. og 2. at-punkt.

Et flertal (Jens-Kristian Lütken, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen, Karina Vestergård Madsen, Franciska Rosenkilde, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingens 1. og 2. at-punkt.

Et mindretal (Kasandra Behrndt-Eriksen og Karina Bergmann) stemte imod.

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev således godkendt.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 3. at-punkt.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om et notat, der belyser konsekvenserne ved at fjerne begrænsningerne på lån af digitale film og bøger.

 

Karina Bergmann og Kasandra Behrndt-Eriksen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Det Konservative Folkeparti og Kasandra Behrndt-Eriksen ønsker at bibliotekerne skal prioritere fysiske bøger (indkøb og udlån af dem) frem for e-bøger og film. Fysiske bøger danner ramme for biblioteket som rum, der skaber ivrige læsere og dannede kulturbrugere. Derfor skal vi værne om de fysiske bøger.” 

Til top