Opsamling på temadrøftelser om idrætten i København
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om status på temadrøftelserne om idrætten i København til efterretning.
Problemstilling
I forbindelse med drøftelsen af en ny idrætsplan for København den 5. december 2019 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle planlægge en række temadrøftelser om idrætten i København. Der har nu været afholdt to af de i alt fem temadrøftelser, som omfatter følgende:
- Idrætsdeltagelsen i København (6. februar 2020)
- Idrætssociale indsatser (12. november 2020)
- Talent- og eliteidrætten (udskudt grundet Covid-19)
- De store idrætsevents i København
- Faciliteter til idræt og bevægelse
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges hermed en status, som også beskriver de seneste initiativer i forhold til den strategiske idrætsudvikling i København, herunder samarbejdsaftalen med DIF og DGI om ‘’Verdensby i bevægelse".
Løsning
Formålet med idrætsplanen og temadrøftelserne er at sætte rammerne for udviklingen af idrætten i København med afsæt i Kultur- og Fritidspolitikken, hvor idrætten står som et stærkt og gennemgående tema. Men planen for udviklingen af idrætten i byen er også handlingsorienteret og fleksibel, idet den bliver udlevet i tæt samspil med de mange interessenter og aktører på området, ligesom den kontinuerligt bliver tilpasset den nyeste viden. Den overordnede vision for idrætsplanen er, at København skal være en storby i bevægelse, hvor idræt og motion skaber livskvalitet, velvære og udvikling for alle borgere og byen som helhed.
De temadrøftelser, der har været afholdt, resultaterne af Budget 2020 og 2021 og den løbende dialog mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og diverse samarbejdspartnere har konkret udmøntet sig i en række initiativer, der samlet set skal være med til at løfte og styrke idrætsdeltagelsen for børn, unge, voksne og ældre i København over de næste år. Fælles for indsatserne er, at de indebærer en tæt og forpligtende involvering af centrale samarbejdspartnere såsom idrætsforeninger, andre forvaltninger, idrættens organisationer, fonde mm. Samtidig bygger indsatserne på de erfaringer og den viden på området, som både findes i Kultur- og Fritidsforvaltningen, hos samarbejdspartnerne og i idrætsverdenen generelt.Siden de indledende diskussioner om idrætsplanen og de efterfølgende temadrøftelser er der sket flere centrale ting i forhold til den strategiske udvikling af idrætten i København. Den fireårige samarbejdsaftale med DGI Storkøbenhavn "10.000 flere børn og unge i foreningerne" (2020-2024) er blevet indgået, og der er igangsat en række konkrete, lokale initiativer, der sigter på at inkludere flere børn og unge i foreningslivet og styrke de lokale idrætsfællesskaber.
Desuden har samtlige borgmestre og formændene for DIF og DGI indgået aftalen "Verdensby i bevægelse" (2021-2023), hvis formål er at samarbejde om at gøre flere københavnere fysisk aktive, at skabe byudvikling med fokus på bevægelse, idræt og social bæredygtighed og at styrke det internationale udsyn. Aftalen skal behandles endeligt i Borgerrepræsentationen i april 2021.
Derudover er der iværksat flere initiativer, hvoriblandt de væsentligste er:
- I forbindelse med corona-krisen afviklede Kultur- og Fritidsforvaltningen et rekordhøjt antal sommeraktiviteter for børn og unge i sommeren 2020 i tæt samarbejde med lokale idrætsforeninger, øvrige forvaltninger og andre samarbejdspartnere. En indsats, som i høj grad understregede foreningernes kreativitet, engagement og samarbejdsvillighed.
- Endvidere blev en række tiltag i forbindelse med corona-krisen prioriteret for at fastholde idrætsdeltagelsen blandt københavnerne, herunder fastholdelse af tilskud til foreninger, fokus på corona-udfordringer i Udviklingspuljen og særlige idrætstiltag målrettet ældre borgere.
- Der er sat gang i og videreført en række initiativer, der sigter mod at skabe et aktivt og trygt idrætsliv i udsatte byområder, særligt for børn og unge, der har behov for aktiviteter i deres nærområde og en ekstra hånd ind i idrætslivet (fx brobold-baner, FerieCamp, halinspektører i udvalgte haller, Aktive børn i forening).
- Der er afsat yderligere midler til Sociale Partnerskaber, så ordningen nu involverer støtte til i alt 25 foreninger, der gør en særlig indsats for at rumme børn og unge i udsatte byområder.
- Der er afsat midler til gennemførsel af en Børnesundhedsprofil, som bl.a. undersøger børns idrætsvaner og foreningsdeltagelse. Undersøgelsen gennemføres i 3., 6. og 9. klasse på alle folkeskoler i København hver andet år og forventes at give et markant styrket grundlag for indsatser på området. Arbejdet med Børnesundhedsprofilen varetages af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.
- Samarbejdet mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen er yderligere styrket, og der er indgået en række strategiske og konkrete samarbejder med fokus på bl.a. brobygning fra kommunale tilbud til det frivillige foreningsliv, flere idrætsaktiviteter for ældre i foreningerne mm.
Der udestår nu tre temadrøftelser om henholdsvis 1) Talent- og eliteidrætten, 2) De store idrætsevents i København og 3) Faciliteter til idræt og bevægelse. Disse tematikker forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til drøftelse i løbet af 2021, men vil blive tænkt sammen med de politiske og strategiske drøftelser i forbindelse med "Verdensby i bevægelse".
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, forelægges Kultur- og Fritidsudvalget drøftelser af de resterende temaer i løbet af 2021.
Mette Touborg
/Thomas Bach
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. april 2021:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Forvaltningen blev anmodet om et statusnotat om målsætninger på de forskellige strategier.