Mødedato: 14.04.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Status på daghøjskolernes håndtering af udfordringer under Corona

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status på daghøjskolernes håndtering af udfordringer under Corona. 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status om daghøjskolernes håndtering af udfordringer under Corona til efterretning.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på ansøgning om, at Daghøjskolerne undtagelsesvist må suspendere omfordelingen af elevkvoter i 2021, med henblik på at særligt daghøjskolen AFUK får et højere elevtilskud i 2021, da det ikke er indenfor den aftalte tilskudsmodel for daghøjskoler i København.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2021:

Følgende repræsentanter fra daghøjskolerne havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

  • Susanne Madsen, Akademiet
  • Lone Yolal, Daghøjskolen for Indvandrerkvinder

Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på mødet den 17. december 2020 om en status for daghøjskolernes håndtering af udfordringer under nedlukningen i forbindelse med Corona for at følge udviklingen og vurdere, om der er behov for initiativer på daghøjskoleområdet.

Daghøjskolerne har den 5. marts 2021 (bilag 4) henvendt sig til Kultur- og Fritidsforvaltningen med en ansøgning om at suspendere omfordelingen af elevkvoter i 2021, således at en del af daghøjskolernes samlede bevilling anvendes til at løse daghøjskolen AFUKs særlige økonomiske udfordringer. 

Løsning

Københavns Kommune giver tilskud til følgende seks daghøjskoler: VERA skole for kunst & design, Københavns Film- og Fotoskole, Daghøjskolen for Indvandrerkvinder, AFUK - Akademiet For Utæmmet Kreativitet, Akademiet, Københavns Akademi for Musik, Dans og Teater og Kursustrappen Frederiksberg (bilag 1).

I Budget 2020 blev der afsat 25.385.195 kr. (2020 p/l) til de københavnske daghøjskoler i 2020-2023 under forudsætning af budgetvedtagelsen de enkelte år. En uddybende beskrivelse af tilskuddets sammensætning og beslutningsgrundlag fremgår af bilag 2.

Daghøjskolerne har hver især udarbejdet en minievaluering af deres situation under nedlukningen i forbindelse med Corona (bilag 3).

Forvaltningen har på baggrund af denne evaluering sammenfattet følgende om skolernes situation:

Situationen under Corona

Generelt vurderer daghøjskolerne, at de indtil videre håndterer situationen under nedlukningen, og de ser positivt på skolernes fremtid.

Skolerne håndterer udfordringerne under Corona med fokus på at skabe konkrete løsninger for eleverne. Skolerne har ikke været lukket i perioden, men er fortsat med at tilbyde et fuldt undervisningsprogram online. Skolerne har samtidig ydet støtte og faglig sparring til eleverne undervejs, f.eks. ved daglig telefonisk kontakt og udveksling af hjemmeopgaver via post eller mail, så eleverne kan gennemføre og afslutte deres forløb på trods af udfordringerne.

Elevantal: Stort set alle skoler har oplevet, at elevantallet er opretholdt under Corona, og de oplever en forstående og positiv tilgang fra størstedelen af eleverne, i forhold til de udfordringer som Corona giver i forbindelse med undervisning og afsluttende projekter.

Online-undervisning: Undervisningsformen har, på grund af den store diversitet der er i fagene på de forskellige linjer, krævet, at skolerne har måttet tænke i nye, kreative løsninger og modeller, men skolerne ser også denne særlige tids udfordringer som spændende og lærerige.

Enkelte skoler har valgt at ansætte ekstra vikarer med særlige onlineundervisningskompetencer samt foredragsholdere mv., for at opretholde et højt fagligt niveau.

Økonomi: Skolerne har, med en enkelt undtagelse, en holdbar økonomi og har kunnet afholde de
merudgifter, der har været ved f.eks. at skulle ansætte vikarer med særlige onlinekompetencer.
Enkelte skoler har dog valgt at tilbagebetale en del af elevbetalingen for 2020, fordi de ikke kunne
tilbyde eleverne den samme form for undervisning, som disse oprindeligt havde betalt for.

AFUK - Akademiet For Utæmmet Kreativitet adskiller sig fra de øvrige daghøjskoler ved at have haft økonomiske problemer under Corona. Det skyldes, ifølge skolen, primært en nedgang i elevantal.

På mødet den 17. december 2020 fik Kultur- og Fritidsudvalget forelagt en ansøgning fra AFUK om 450.000 kr. i ekstra tilskud med begrundelse i manglende indtægter fra elevbetaling i 2020. Ansøgningen blev ikke imødekommet.

Suspension af omfordeling af elevkvoter

Daghøjskolerne har henvendt sig til Kultur- og Fritidsforvaltningen den 5. marts 2021 (bilag 4) med en ansøgning om undtagelsesvis at suspendere den almindelige omfordeling af elevkvoter for at kunne give et ekstra tilskud uden sammenhæng med den faktiske elevkvote til AFUK i 2021.

Daghøjskolerne udarbejder ved årets begyndelse en prognose for året med en fordeling af den samlede tilskudsramme udmålt pr. forventet årselev. Når det faktiske antal elever er kendt, foretages normalt en omfordeling af tilskud, således at skoler med flere elever kan overtage en del af elevkvoten fra skoler med færre elever. Det er denne omfordeling, som foreslås suspenderet, således at AFUK vil modtage tilskud for 72 elever, selvom de forventes kun at have 57 elever. Dette svarer med de tal for elever, der kendes i marts 2021, til et yderligere tilskud til AFUK daghøjskole på 1.224.060 kr. i 2021. AFUK daghøjskole vil således kunne modtage i alt 5.875.488 kr. i 2021. 

Forvaltningen har efter henvendelsen den 5. marts 2021 kontaktet alle skoler, og de har hver især bekræftet, at de bakker op om ansøgningen, og at de frasiger sig muligheden for at få omfordelt tilskud efter den faktiske elevfordeling i 2021 og dermed også tilskud til eventuelt kommende ekstra elever i resten af 2021.

Ifølge retningslinjer for tilskud til daghøjskoler i Københavns Kommune, som Kultur- og Fritidsudvalget vedtog den 24. august 2017, skal der være overensstemmelse mellem det tildelte tilskud og antallet af årselever, det såkaldte taxameterprincip, således at en skole maksimalt kan modtage tilskud svarende til den faktiske aktivitet. Idet samtlige daghøjskoler anbefaler at man, henset til den helt særlige COVID-19 situation, suspenderer omfordelingen af elevkvoter i 2021, er det Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at Kultur- og Fritidsudvalget vil kunne godkende daghøjskolernes ønske, således at der på denne måde undtagelsesvist dispenseres for sammenhængen mellem faktisk aktivitet og tildelt tilskud.

Øvrigt 

Fælles for daghøjskolerne er, at de ser den vigtigste styrke i det særlige læringsmiljø, som de hver især tilbyder. Tilgangen er at møde den enkeltes behov, interesser, motivation og lyst indenfor rammen af et fællesskab med opbakning, og hvor arbejdet med relationer og fleksibilitet er afgørende. Kombinationen af folkeoplysning og et afklarende beskæftigelses- eller uddannelsessigte er således det, som daghøjskolerne ser som deres særlige styrke.

Forvaltningen vil fortsat følge udviklingen på daghøjskoleområdet, også med særligt fokus på Corona og eventuelt vende tilbage til udvalget, hvis udviklingen peger på behov for nye initiativer.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt der sker væsentlige ændringer på grund af Corona eller andet vedrørende daghøjskolerne i 2021, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen indarbejde daghøjskolerne i den generelle status om Corona for Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Mette Touborg

                             /Merete Evers Dewilde  

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. april 2021:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

I forhold til indstillingens 2. at-punkt blev der begæret afstemning om et forslag om, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Daghøjskolerne undtagelsesvist må suspendere omfordelingen af elevkvoter i 2021, med henblik på at særligt daghøjskolen AFUK får et højere elevtilskud i 2021.

Et flertal (Jens Kjær Christensen, Karina Vestergård Madsen, Jonas Bjørn Jensen, Simon Strange, Christopher Røhl Andersen, Maria Frej, Birgitte Kehler Holst og Franciska Rosenkilde) stemte for forslaget.

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Kristian Nielsen og Kasandra Behrndt-Eriksen undlod at stemme.

Forslaget blev således godkendt.

 

Karina Vestergård Madsen, Jens Kjær Christensen Maria Frej, Christopher Røhl Andersen, Jonas Bjørn Jensen, Simon Strange, Birgitte Kehler Holst og Franciska Rosenkilde ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”KFU støtter ansøgningen fra daghøjskolerne om i 2021 at suspendere omfordeling af elevkvoter for at støtte AFUK i deres særlige udfordringer i relation til Corona. Men det skal understreges at det kun gælder for 2021. Stor respekt til de andre daghøjskoler for at udvise solidaritet med AFUK.”

Til top