Taskforce for tilskudsforvaltning: Kortlægning og analyse af resterende sager
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at forhandling af de resterende aftaler i taskforce for tilskudsforvaltning påbegyndes med afsæt i taskforcens kortlægning og analyse jf. bilag 1-6 (fortroligt).
Problemstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med Intern Revision og Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) etableret en tværgående taskforce, der har haft til opgave at opdatere forvaltningens tilskudsaftaler, så de lever op til Københavns Kommunes forretningscirkulære for ydelse af tilskud og den huslejemodel, som Borgerrepræsentationen har vedtaget.
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til at igangsætte de kommende forhandlinger for disse tilskudsaftaler.
Løsning
Taskforcen mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen, Intern Revision og KEID har kortlagt, analyseret og beregnet de resterende 46 sager i taskforcen, jf. bilag 1-6. Af kortlægningen fremgår taskforcens anbefalede løsning, som vil være afsæt for forhandlingen af en ny aftale. De seks notater omtaler i alt 49 sager. Dette skyldes, at nogle sager er slået sammen til én eller opdelt i to, og nogle sager har været fremlagt tidligere. Alle 49 sager er medtaget for at give et fuldt overblik over de 46 sager, der nu søges åbnet.
Det er forvaltningens vurdering, at hovedparten af sagerne er ukomplicerede. Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget, både hvis der viser sig behov for at drøfte sagen med henblik på et nyt mandat, og når sagen er klar fra forvaltningen og den pågældende forening til endelig godkendelse.
Der vil i nogle sager være flere mulige løsninger, da brugere med erhvervslejekontrakt har ret til at beholde erhvervslejekontrakten, under forudsætning af at de betaler korrekt markedsleje for lejemålet.
Ved hver løsning fremgår de økonomiske konsekvenser for bruger og forvaltning ved denne løsning. De økonomiske konsekvenser er beregnet på baggrund af allerede kendte tal og er derfor med forbehold for, at der ved åbning af sagerne kan fremkomme oplysninger, der ændrer beregningen. Ligeledes kan genopmåling af arealerne resultere i ændringer af basislejen.
Med denne indstilling orienteres Kultur- og Fritidsudvalget om løsning af samtlige sager i taskforcen, hvorfor Intern Revision deltager i behandling af punktet med henblik på at orientere om den videre proces i revisionssporet.
Proces for forhandling
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen påbegynde forhandlingen af de resterende sager i samarbejde med Intern Revision og KEID.
Udgangspunktet for genforhandling af de berørte aftaler er, at brugerne ikke stilles ringere, samtidig med at aftalen bringes i overensstemmelse med forretningscirkulære for tilskud. Hvor det er relevant, inddrages Folkeoplysningsudvalget i processen.
Nogle forhandlinger kan strække sig over længere tid, da tilskudsmodtagerne både har behov for tid til drøftelser og i enkelte tilfælde også godkendelser af mindre vedtægtsændringer på deres respektive generalforsamlinger.
Teknisk ændring af tilskudsbeløb ved kommunalisering
I de tilfælde, hvor tilskudsmodtager i dag har en erhvervslejekontrakt for en kommunal ejendom, og hvor det er hensigtsmæssigt at kommunalisere lejemålet, vil forvaltningen arbejde for denne løsning.
Grundet erhvervslejelovens beskyttelse har tilskudsmodtagere som aktuelt har en erhvervslejekontrakt ret til at beholde kontrakten, såfremt de indvilliger i at betale korrekt markedsleje for lejemålet. Kultur- og Fritidsudvalget har ikke mulighed for at disponere over ejendomme, der er udlejet på erhvervslejekontrakt. Indgåelse af nye erhvervslejekontrakter forudsætter, at der er tale om overskudskapacitet.
Såfremt tilskudsmodtager aktuelt får et driftstilskud, vil der ske en teknisk ændring af tilskudsbeløbet, således at tilskuddet nedskrives tilsvarende basislejen og administrationsbidraget for det kommunaliserede lejemål. Tilskudsmodtager vil herefter få stillet ejendommen vederlagsfrit til rådighed. Dermed medfører kommunaliseringen hverken yderligere udgifter for Kultur- og Fritidsudvalget / Folkeoplysningsudvalget eller tilskudsmodtager.
Ligeledes vil lokaletilskud fra Folkeoplysning, som aktuelt gives til erhvervslejemål, der kommunaliseres, blive anvendt til at dække forvaltningens merudgifter som følge af kommunaliseringen.
Ved kommunaliseringer overtager Kultur- og Fritidsforvaltningen ejendommen eller arealet, som det er og forefindes. Tilskudsmodtager skal afholde egne forbrugsudgifter for brug af ejendomme, der stilles vederlagsfrit til rådighed.
Der føres et samlet regnskab for økonomiske konsekvenser i og mellem forvaltninger, som opgøres endeligt, når alle aftaler til ændring er godkendt. Kultur- og Fritidsudvalget vil få forelagt en indstilling om de samlede økonomiske konsekvenser.
Baggrund
Kultur- og Fritidsforvaltningen, Intern Revision og KEID etablerede i efteråret 2020 en tværgående taskforce, der havde til opgave at beskrive løsningsmodeller og økonomiske konsekvenser for de dengang 117 tilskudssager, der ikke levede op til forretningscirkulære for ydelse af tilskud og Københavns Kommunes huslejemodel.
Løsningsmodeller for de 33 mest komplicerede tilskudssager blev præsenteret på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 19. januar 2021.
I marts 2021 blev Kultur- og Fritidsudvalget orienteret om åbning af yderligere 33 tilskudssager ved notat på udvalgets portal.
Taskforcen har sidenhen indledt forhandlinger med størstedelen af disse aktører, og en række sager er afsluttet. Derudover er enkelte sager frafaldet, da revision af aftalen ikke længere er relevant.
Der resterer i dag 93 tilskudsaftaler på kultur- og fritidsområdet, der skal ændres for at opnå compliance med forretningscirkulære for ydelse af tilskud. 47 af disse sager er allerede åbnet og i forhandling med tilskudsmodtagerne, og de sidste 46 sager søges nu åbnet i forhandling.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter forhandling af sagerne og når tilskudsmodtagerne er enige i et nyt oplæg til aftale, vil Kultur- og Fritidsudvalget blive forelagt de enkelte sager, herunder aftaleudkast og økonomi til endelig godkendelse. Alle aftaler indgås med forbehold for de årlige budgetvedtagelser.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet Kultur- og Fritidsforvaltningen blev bemyndiget til at færdigforhandle og afslutte de ukomplicerede sager.
For så vidt angår de komplicerede sager vender Kultur- og Fritidsforvaltningen tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med en indstilling, med henblik på at udvalget kan tage stilling til, hvordan sagerne afsluttes.