Brugsaftale for Bellahøj 21st Barking
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender brugsaftale for areal til Bellahøj 21st Barking Gruppe i perioden 2021-2031, jf. bilag 1.
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Letter of Intent vedr. brugsaftalen for Bellahøj 21st Barking Gruppe, jf. bilag 2.
Problemstilling
På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 14. oktober 2021 behandlede udvalget en indstilling om brugsaftale for Bellahøj 21st Barking Gruppe i perioden 2021-2031. Kultur- og Fritidsudvalget anmodede i den forbindelse forvaltningen om at udarbejde en revideret indstilling i sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.
Bellahøj 21st Barking Gruppe har fortsat ønske om ændring af en række centrale elementer i aftalen. Forvaltningen mener ikke, det er muligt at imødekomme spejdernes ændringsønsker. Ændringerne kræver godkendelse i Økonomiudvalget, Borgerrepræsentationen og i Ankestyrelsen. Desuden er ønskerne i modstrid med forvaltningens generelle praksis for brugsaftaler.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med Bellahøj 21st Barking Gruppe og indstiller hermed vedlagte brugsaftale for areal til godkendelse (bilag 1). Bellahøj 21st Barking har en række forbehold til aftalen. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at Kultur- og Fritidsudvalget imødekommer Bellahøj 21st Barking Gruppe ved at tiltræde vedlagte Letter of Intent (bilag 2).
Brugsaftale for arealet Brønshøjvej 29
Spejdergruppen Bellahøj 21st Barking Gruppe har opført et spejderhus på Brønshøjvej 29, også kaldet Vandtårnsgrunden. Spejderhuset har kostet 21,4 mio. kr. at opføre og er finansieret via fondsbevillinger samt et tilskud på i alt 8,9 mio. kr. fra Københavns Kommune. Grunden ejes af Københavns Kommune, og da spejderne er en folkeoplysende forening, skal det areal, hvorpå spejderhuset er opført, stilles vederlagsfrit til rådighed for spejderne via en brugsaftale for arealet.
Brugsaftalen vedrører alene det areal, hvorpå spejderhuset er opført samt gårdarealet mellem bygningerne. Den resterende andel af grunden, herunder Brønshøj Vandtårn og den udendørs naturopholdsplads ”Cirkelrummet”, driftes af Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Det er aftalt i forbindelse med byggeriet af spejderhuset, at spejderhuset skal opføres med henblik på fælles anvendelse af toiletfaciliteter ved kulturaktiviteter mm. i Brønshøj Vandtårn. Vilkår for forvaltningens brug af faciliteterne aftales mellem Bellahøj 21st Barking Gruppe og Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Forvaltningen har udarbejdet en brugsaftale for arealet i overensstemmelse med de retningslinjer for tilskudsaftaler, som er beskrevet i forretningscirkulæret for ydelse af tilskud. Forvaltningen har i dialog med Bellahøj 21st Barking Gruppe tilpasset aftalen, så den modsvarer de konkrete forhold for arealet og spejdergruppen. Bellahøj 21st Barking Gruppe har imidlertid fortsat ønske om ændring af en række centrale elementer i aftalen.
Forvaltningen vurderer, at der ikke er forhold omkring Bellahøj 21st Barking Gruppe, der giver anledning til at fravige de vilkår, der gælder for lignende foreninger. Forvaltningen bemærker, at en del af ændringsønskerne vil kræve godkendelse i Økonomiudvalget, Borgerrepræsentationen og i Ankestyrelsen.
Aftalens varighed, vilkår for aftaleforlængelse og opsigelsesvarsel
Bellahøj 21st Barking Gruppe ønsker en brugsaftale med 30 års uopsigelighed, som automatisk forlænges ved aftaleophør.
Kultur- og Fritidsforvaltningen kan ikke imødekomme dette ønske. Brugsaftaler har som udgangspunkt en varighed på tre år, hvorefter en ny brugsaftale kan indgås efter godkendelse fra Kultur- og Fritidsudvalget. Hvis bruger har optaget lån med garantistillelse i ejendommen eller har modtaget fondsbevillinger med en bestemt varighed som betingelse, kan der gives en brugsaftale med længere varighed. Aftaler med en varighed på mere end 10 år skal dog godkendes af Borgerrepræsentationen.
I forbindelse med Lokale og Anlægsfondens bevilling til byggeri af spejderhuset har fonden betinget sig, at der indgås en brugsaftale på minimum 10 år mellem Københavns Kommune og Bellahøj 21st Barking Gruppe. Brugsaftalen for arealet er derfor udarbejdet med en varighed på 10 år. Ingen andre fonde har i forbindelse med fondsbevillinger stillet eksplicitte krav om brugsaftalens varighed, og forvaltningen mener derfor ikke, at der er grundlag for at indgå en brugsaftale på mere end 10 år.
Alle aftaler skal forelægges Kultur- og Fritidsudvalget forud for en genindgåelse/forlængelse af aftalen. Kultur- og Fritidsforvaltningen mener ikke, at der er grundlag for at fravige herfor, og Bellahøj 21st Barking Gruppes ønske om automatisk aftaleforlængelse kan derfor ikke imødekommes.
Alle forvaltningens brugsaftaler har et opsigelsesvarsel på seks måneder fra begge parter. Dette afspejler de vilkår, som Kultur- og Fritidsforvaltningen er underlagt, hvis Københavns Ejendomme opsiger den interne lejeaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen. Dette skyldes, at kommunen skal have mulighed for at råde over kommunale arealer, såfremt Borgerrepræsentationen træffer en beslutning vedrørende arealet, eller finansieringen til arealet ophører.
Bellahøj 21st Barking er i tilsagnsbrev om brug af areal til spejderhytte gjort bekendt med, at de vil få samme brugsforhold som alle øvrige spejderhytter og klubhuse på kommunale grunde, herunder at der vil være et opsigelsesvarsel på seks måneder fra begge sider.
Forvaltningen har understreget overfor Bellahøj 21st Barking Gruppe, at det ikke er udvalget eller forvaltningens hensigt, at Bellahøj 21st Barking Gruppe skal fraflytte grunden, så længe gruppen anvender grunden til spejderaktiviteter i væsentligt omfang. Dette fremgår af det foreslåede Letter of Intent.
Kompensation i forbindelse med opsigelse
Bellahøj 21st Barking Gruppe ønsker, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal kompensere Bellahøj 21st Barking Gruppe for bygningsværdien ved aftaleophør.
Kultur- og Fritidsforvaltningen kan ikke imødekomme dette ønske. Som udgangspunkt er det en betingelse for brugsaftaler for arealer, at bruger tilbagefører arealet til sin oprindelige stand ved aftaleophør. Det fremgår dog af tilskudsaftale vedrørende anlægstilskud til restfinansiering af spejderhuset mellem Københavns Kommune og Bellahøj 21st Barking Gruppe, dateret 17. juni 2020, at ejerskabet for ejendommen overgår til Københavns Kommune, såfremt foreningen opgiver sit virke.
Anvisningsret i forbindelse med ophør
Bellahøj 21st Barking Gruppe ønsker, at Det Danske Spejderkorps skal have ret til at anvise en ny spejdergruppe, der kan anvende spejderhuset, hvis Bellahøj 21st Barking Gruppe fraflytter huset.
Kultur- og Fritidsforvaltningen kan ikke imødekomme dette ønske. Adgangen til ejendommen er et tilskud, og en overdragelse af ejendommen til en anden forening vil derfor altid forudsætte Kultur- og Fritidsudvalgets godkendelse af den nye bruger.
På baggrund af Bellahøj 21st Barking Gruppes ønske, er det indskrevet i brugsaftalen, at det Danske Spejderkorps skal konsulteres i forbindelse med tildeling af brugsret til en ny spejdergruppe.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen anmode Bellahøj 21st Barking Gruppe underskrive brugsaftalen, som den foreligger.
Mette Touborg
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021:
Følgende repræsentanter fra foreningen havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:
- Steffen Ernst
- Amanda Møller Hansen
- Klaus Jensen
Der blev begæret afstemning om følgende ændringsforslag:
Der indgås en brugsaftale med 30 års uopsigelighed. Aftalen forlænges automatisk ved aftaleophør, medmindre én af parterne aktivt ikke ønsker en forlængelse.
Et mindretal (Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen og Karina Bergmann) stemte for ændringsforslaget.
Et flertal (Karina Vestergård Madsen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Birgitte Kehler Holst, Maria Frej, Kasandra Behrndt-Eriksen og Christopher Røhl Andersen) stemte imod.
Kristian Nielsen undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev dermed forkastet.
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte herefter forvaltningens indstilling.