Mødedato: 13.12.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Biblioteksstruktur på Østerbro

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges afrapportering på dialogmøder om biblioteksstrukturen på Østerbro.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager afrapporteringen af borgerdialogen om biblioteksstrukturen på Østerbro til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 26. februar 2020, at Kultur- og Fritidsforvaltningen - i samarbejde med Østerbro Lokaludvalg - skulle gennemføre dialogmøder om biblioteksstrukturen på Ydre Østerbro (bilag 1).

Grundet COVID-19 og efter aftale med lokaludvalget blev dialogmøderne udskudt til efteråret 2021.

Løsning

Der er afholdt to dialogmøder på Østerbro i starten af november 2021 om biblioteksstrukturen på Ydre Østerbro med udgangspunkt i tre scenarier:

  1. Børnebibliotek på 400 m2 ved Kulturcenter Kildevæld med et mindre voksenområde kombineret med et voksenbibliotek på 400 m2 ved Svanemøllehallen med et lille børneområde

  2. Kulturport til Klimakvarteret på Øbro Jagtvej Biblioteks grund
  3. Bevaring af det eksisterende bibliotek med mulighed for renovering og modernisering

De to scenarier vedrørende nye biblioteker er beskrevet i bilag 2. Scenariet om bevaring og eventuel renovering og modernisering af Øbro Jagtvej Bibliotek er beskrevet i denne indstilling. 

Dialogmøderne har været annonceret på forskellige platforme både digitale og fysiske via Østerbro Avis, på hjemmesider og Facebook, via annoncering på områdets idræts- og kulturinstitutioner samt via omdeling af flyers. 

Baggrund

Østerbro bliver i dag betjent af to biblioteker - Østerbro Bibliotek og Øbro Jagtvej Bibliotek. Østerbro Bibliotek er et tredjemands lejemål. Øbro Jagtvej Bibliotek er relativt nedslidt og uhensigtsmæssigt indrettet. Der er planlagt et kultur- og læringscenter i Nordhavn (kombination af folkebibliotek og skolebibliotek) samt en idrætshal i forbindelse med en ny skole, som forventes at åbne i 2032.

Kapacitetsbehovet på biblioteksfunktioner på Østerbro tager udgangspunkt i det nuværende serviceniveau. Hvis man vil fastholde serviceniveauet, skal udbygningen af biblioteksfunktionerne følge befolkningsudviklingen.

Biblioteksstrukturen på Østerbro er fremlagt for Kultur- og Fritidsudvalget ad flere omgange og udspringer af en undersøgelse af mulighederne for at lave en biblioteksfunktion i Østre Elværk og udvidelsesmuligheder på Kildevæld Skole, som Kultur- og Fritidsudvalget i 2017 afsatte midler til. HOFOR tilkendegav, at et bibliotek ikke kan være åbent, samtidig med at produktionsanlægget er i brug.

Dialogmøder

I nedenstående præsenteres et udvalg af borgernes input til de tre scenarier. Til dialogmøderne deltog i alt ca. 45 borgere. Input herfra er et kvalitativt pejlemærke for, hvilke holdninger københavnerne har til biblioteksstrukturen på Østerbro. En opsamling af dialogmøderne fremgår af bilag 3. Generelt var mange af de fremmødte positive over for forslaget fra AKB, København (bilag 2) og markerede, at de var kommet for at bakke op om dette scenarie.  

Blandt flere af deltagerne til dialogmøderne var der en utilfredshed med processen, både den proces som var forløbet forud for dialogmøderne og selve dialogmøderne. Utilfredsheden gik blandt andet på manglende inddragelse, at dialogmøderne mindede meget om den forrige inddragelsesproces samt et ønske om mere information til borgerne.

Input fra de to borgermøder peger i retning af:

  • En bred opbakning til at have et bibliotek på Øbro Jagtvej Biblioteks nuværende placering, enten ved at bevare det eksisterende bibliotek eller ved nybyggeri.
  • Relativ begrænset opbakning til ideen om at opdele biblioteket i henholdsvis et børnebibliotek ved Kulturcenter Kildevæld og et voksenbibliotek ved Svanemøllehallen.
  • En central beliggenhed og gode adgangsforhold er vigtige for placering af et bibliotek. Herudover er det et ønske, at biblioteket bliver et kvartersbibliotek med flere funktioner, fx cafe, foreningslokaler og værksteder.

I det følgende præsenteres input fra dialogmøderne til de enkelte scenarier.

1. Børnebibliotek på 400 m2 ved Kulturcenter Kildevæld med mindre voksenområde og et voksenbibliotek på 400 m2 ved Svanemøllehallen med et lille børneområde

Input fra dialogmøderne til dette scenarie var blandt andet, at det ikke er hensigtsmæssigt at opdele børne- og voksenafdelingen på to lokationer. Dels er det ikke attraktivt for familier at besøge to lokationer, dels er det godt, at ældre børn og teenagere kan blive inspireret i voksenafdelingen. Herudover blev høje omkostninger til anlæg og drift ved to lokationer nævnt.

Til dialogmøderne blev det desuden påpeget, at der mangler et kultur- og/eller bibliotekstilbud i området ved Ryparken.

Østerbro Lokaludvalg har tilkendegivet, at en placering ved Kulturcenter Kildevæld er udvalgets foretrukne.

2. Kulturport til Klimakvarteret på Øbro Jagtvej Biblioteks grund

Til dialogmøderne blev det nævnt, at kulturfunktionen skal være et bibliotek, hvis man går videre med denne model, gerne som kvartersbibliotek på 1.400 m2, der kan dække biblioteksbehovet for en større del af Østerbro. I et større bibliotek vil der være mulighed for nye funktioner, fx cafe, foreningslokaler, værksted mm.

Til dialogmøderne blev det også nævnt, at modellen, hvor Københavns Kommune lejer sig ind i bygningen, kan være problematisk, da man ikke har de samme muligheder for indflydelse.

3. Bevaring af det eksisterende bibliotek med mulighed for renovering og modernisering 

Øbro Jagtvej Bibliotek ligger ved siden af metrostationen Poul Henningsens Plads. Bygningen huser foruden folkebibliotek, 150 m2 borgerservice. Bygningen er fra 1919.

Det er muligt at bevare Øbro Jagtvej Bibliotek som bibliotek og undersøge, hvordan bygningen kan renoveres og moderniseres, så den i højere grad er tidssvarende for en biblioteksfunktion. Biblioteket er uhensigtsmæssigt indrettet, da det er fordelt over flere etager. Denne udfordring vil være svær at håndtere. Omkostninger til renovering og modernisering skal i så fald afklares. I en videre proces vil lokaludvalget og bibliotekets brugere blive inddraget. 

Til dialogmøderne blev det nævnt, at beliggenheden er god, både den centrale placering på Østerbro og tilgængeligheden via offentlig transport og på cykel. På dialogmøderne blev det desuden påpeget, at biblioteket strækker sig over mange etager, og det gør det svært at skabe overblik. Herudover er det ikke velegnet til arrangementer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen videre på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser.

 

Mette Touborg

                             / Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021:

Følgende repræsentanter fra ”Bevar biblioteket Jagtvej 227” havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

  • Nanina Freud-Magnus
  • Randy Hegested

Følgende repræsentanter fra Østerbro Lokaludvalg havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

  • Allan Marouf
  • David Rønne
  • Steen Jeppsson
  • Dan Pedersen

Kultur- og Fritidsudvalget tog afrapporteringen til efterretning.

Der blev begæret afstemning om følgende forslag:

  • Kultur- og Fritidsudvalget arbejder ikke videre med scenarie 1 (Kulturcenter Kildevæld/Svanemøllehallen).
  • Kultur- og Fritidsudvalget fokuserer det videre arbejde på en løsning på/omkring Jagtvej 227.
  • Kultur- og Fritidsudvalget anmoder derfor om to budgetnotater for henholdsvis en renovering af det nuværende bibliotek på Jagtvej 227 og en biblioteksløsning på grunden i samarbejde med AKB.
  • Herudover skal der arbejdes videre med løsningsmuligheder for Ryparken.

 

Et flertal (Kristian Nielsen, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen, Karina Vestergård Madsen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Birgitte Kehler Holst, Kasandra Behrndt-Eriksen, Karina Bergmann og Christopher Røhl Andersen) stemte for forslaget.

Ingen stemte imod.

Maria Frej undlod at stemme.

Forslaget blev dermed godkendt.

Til top