Status på aftaler med idrætten
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på aftalerne med idrættens organisationer til efterretning.
Problemstilling
For at styrke idrætten i byen har Københavns Kommune i løbet af 2020 og 2021 etableret et stærkere og tættere samarbejde med de store idrætsorganisationer i form af to samarbejdsaftaler med henholdsvis DIF/DGI og DGI Storkøbenhavn samt en samarbejdsaftale med DBU.
Med denne indstilling forelægges Kultur- og Fritidsudvalget en status på samarbejdet med idrætsorganisationerne, herunder på de foreløbige resultater og indsatser i relation til målsætningerne.
Løsning
"Verdensby i bevægelse"
Københavns Kommune og DIF og DGI har indgået en treårig aftale om en "Verdensby i bevægelse" (2021-2023), som er en bred, overordnet vision om at styrke Københavns position på bevægelses- og idrætsområdet. Formål er at samarbejde om at gøre flere københavnere fysisk aktive, at skabe byudvikling med fokus på bevægelse, idræt og social bæredygtighed og at styrke det internationale udsyn. Metodisk fokuserer aftalen på et fælles, stærkt datagrundlag og et tæt, forpligtende tværfagligt samarbejde, som skal danne grundlag for drøftelser og indsatser. Aftalen blev godkendt i Borgerrepræsentationen i april 2021 og herefter underskrevet af alle borgmestre samt formændene for DIF og DGI.
Med samarbejdsaftalen forpligter partnerne sig på årlige politiske og strategiske drøftelser mellem alle borgmestre og formændene for DIF og DGI om muligheder, udfordringer og udvikling af løsninger, som skal munde ud i konkrete idrætsindsatser og -projekter. Partnerne vil i fælleskab forsøge at finde finansiering til disse indsatser, f.eks. via budgetforhandlinger i Københavns Kommune, midler fra DIF og DGI, fondsansøgninger mm.
Med udgangspunkt i de strategiske og politiske drøftelser blev der på tværs af alle forvaltninger og DIF/DGI udarbejdet en række forslag til indsatser, der indgik i budgetforhandlingerne for 2022. Følgende indsatser blev prioriteret i Budget 2022 og igangsættes i samarbejde mellem DIF, DGI og Københavns Kommune i den kommende tid:
- Verdensby-erklæring om idræt, bevægelse og civilsamfund i byudviklingen
- Hensigtserklæring om at indgå aktivt i internationale netværk med fokus på bevægelse, idræt og byudvikling
- Lokale foreningsaktiviteter og faciliteter i hele byen, pulje (2022-2025)
-
Forankring af de idrætssociale indsatser målrettet inklusion af udsatte børn og unge i foreningslivet (varige midler)
- Inklusion af særligt sårbare og udsatte børn i foreninger og idrættens fællesskaber (2022-2025)
I 2022 og 2023 foretages nye politiske og strategiske drøftelser mellem alle borgmestre og formænd i DIF og DGI, som kan munde ud i yderligere initiativer.
Kultur- og Fritidsforvaltningen er tovholder for aftalen, men alle øvrige forvaltninger indgår i arbejdet i samspil med DIF og DGI. Der er således nedsat en styregruppe på direktørniveau på tværs af forvaltningerne og flere tværgående arbejdsgrupper, der fokuserer på de konkrete indsatser.
"10.000 flere børn og unge i foreningerne"
Der er desuden indgået en fireårig samarbejdsaftale med DGI Storkøbenhavn om "10.000 flere børn og unge i foreningerne" (2020-2024), om konkrete, lokale initiativer, der sigter på at inkludere flere børn og unge i foreningslivet og styrke de lokale idrætsfællesskaber. DIF bakker op om aftalen.
Aftalen er forankret i Kultur- og Fritidsforvaltningen, mens Socialforvaltningen, Sundhed- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen deltager i en referencegruppe. I regi af aftalen er der ansat en medarbejder i Idrætsudvikling, en medarbejder i DGI Storkøbenhavn samt tre lokale foreningskonsulenter i henholdsvis Kultur N, Kultur S og Kultur V. De tre konsulenter sikrer udmøntningen af aftalens indhold lokalt og er samtidig helt tæt på de lokale foreninger og understøtter dem i forhold til konkrete udfordringer i dagligdagen med f.eks. faciliteter, dialog med samarbejdspartnere og i forhold til nye udviklingstiltag. Samtidig fungerer de tre konsulenter som foreningernes indgang til indsatser og støttemuligheder i henholdsvis DGI Storkøbenhavn og i Idrætsudvikling. Konsulenterne har derudover udfyldt en særlig rolle i forhold til at understøtte foreningernes genopstart efter coronanedlukningen.
Siden aftalens start er der bl.a. igangsat følgende tiltag og indsatser:
- Fem nye sociale partnerskaber og aftaler med fire flerstrengede foreninger og fire foreningsklynger (ansættelse af ressourcepersoner i foreningerne)
- Fokus på flere piger i foreningerne, herunder netværksmøde, pulje, lokal rådgivning
- Fokus på at understøtte foreningerne i at opstarte flere tilbud til de 0-6årige
- Fokus på at rekruttere og fastholde flere frivillige i foreningerne, særligt unge trænere
- Hjælp til at opstarte en række lokale samarbejder mellem foreninger og skole/daginstitutioner
- Igangsættelse af idrætshelhedsplaner på facilitetsområdet i Sundby, Sydhavnen og Tingbjerg
Forvaltningen og DGI Storkøbenhavn arbejder videre med disse tiltag i den kommende tid.
Målsætningen om 10.000 flere børn og unge i foreninger følges via medlemstallene, der indberettes i det Centrale Foreningsregister (CFR) og opgøres i april måned. Coronanedlukningen af foreningslivet forventes dog at have betydet et vist frafald og en vis udskiftning i både medlemsskaren og de frivillige i foreningerne, hvilket vanskeliggør en reel effektmålingen af ovenstående indsatser.
Den nye Børnesundhedsprofil, der er gennemført i efteråret 2021 blandt 3., 6., og 9. klasses skolebørn i København, leverer solid data på børnenes foreningsdeltagelse på bydelsniveau såvel som på skoleniveau. Dette muliggør en højere grad af målrettethed i udmøntningen af aftalen med DGI Storkøbehavn og på sigt en god mulighed for at effektvurdere konkrete indsatser og samarbejder. Dette kræver dog, at Børnesundhedsprofilen gentages hvert andet år. For nu er der kun afsat midler til at gentage Børnesundhedsprofilen i 2023.
I 2020 indgik Københavns Kommune en samarbejdsaftale (2020-2023) med DBU og DBU København med det formål at styrke fodbolden i byen. Aftalen indeholder en række forskellige tiltag på henholdsvis bredde- og elitesiden. Samarbejdet med DBU og DBU København er blevet intensiveret og styrket i forbindelse med afholdelsen af EURO2020 i sommeren 2021. Særligt breddeindsatser blev igangsat og udfoldet i forbindelse med aktiveringsindsatsen i tæt samarbejde med DBU København, og samarbejdet herom forventes at fortsætte de kommende år. Kultur- og Fritidsudvalget vil primo 2022 blive forelagt en evaluering af EURO2020, som også omfatter en evaluering af aktiveringsindsatsen og samarbejdet med DBU København.
Af konkrete indsatser, der understøtter samarbejdsaftalen med DBU og DBU Købehavn, kan nævnes:
- Styrkelse af pigefodbolden (bl.a. pigepartnerskaber, trænerseminarer)
- Sundhedsindsatser (bl.a. Fodbold for hjertet, ældremotion)
- Social integration (bl.a. broboldbaner i udsatte områder, samarbejde med Ombold og Socialforvaltningen om udsatte voksne)
- Alternativ fodbold (bl.a. styrkelse af e-fodbold)
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Samarbejdet med idrætsorganisationerne fortsætter i 2022 i regi af de etablerede samarbejdsaftaler. Kultur- og Fritidsforvaltningen varetager koordineringen. Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en ny status ultimo 2022.
Mette Touborg
/Thomas Bach
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om, at det nye Kultur- og Fritidsudvalg snarest muligt i 2022 får forelagt en mere uddybende status på indsatserne under de enkelte aftaler – herunder hvordan der på sigt vil blive målt på effekterne af aftalerne.