Halvårlig status på halinspektørordningen og trygheden på idrætsanlæg med og uden halinspektører
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager halvårsstatus på halinspektørernes arbejde og status på tryghed og uroskabende adfærd i idrætshaller uden halinspektører til efterretning,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at status på halinspektørernes arbejde opdeles, således at den en gang årligt er baseret på data og en gang årligt suppleres med tilbagemeldinger fra lokalområdet.
Problemstilling
På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 5. december 2019 besluttede udvalget, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal udarbejde en halvårlig status på halinspektørernes arbejde samt status på tryghed og uroskabende adfærd i idrætshaller uden halinspektører, som forelægges Kultur- og Fritidsudvalget.
Løsning
Status på halinspektørordningen
Den 1. januar 2020 startede halinspektørordningen i Bellahøj Hallerne, Sundby Idrætspark, Ryparkens Idrætsanlæg og Vanløsehallerne. Som følge af beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 24. september 2020 blev Vanløsehallerne trukket ud af halinspektørordningen og indgår derfor ikke længere i den halvårlige status. Indsatsen er finansieret frem til udgangen af 2023.
Med Budget 2021 blev der yderligere afsat 6,1 mio. kr. i 2021-2024 til en delt halinspektørordning i Hal C og Sundbyøsterhallerne. Halinspektørerne i Hal C og Sundbyøsterhallerne er startet primo januar 2021 og indgår fremover i den halvårlige status.
Forvaltningen har været i dialog med brugerbestyrelserne på de fem idrætsanlæg i forhold til deres oplevelser med brug af idrætsanlæggene efter ansættelsen af halinspektører.
Samstemmende er tilbagemeldingen fra brugerne i Bellahøj Hallerne, Ryparkens Idrætsanlæg, Sundby Idrætspark, Hal C og Sundbyøsterhallerne, at de oplever en væsentlig forøgelse af trygheden ved brug af idrætsfaciliteterne, et højt serviceniveau og et godt samarbejde.
Citater fra brugerne lyder blandt andet: "Halinspektørerne er synlige, opsøgende, imødekommende og gode til at gå i dialog med brugerne." "De bidrager til en god stemning på anlægget, og der er kommet mere liv i huset." "Der er nogle mennesker, brugerne kan gå til - og ikke bare en mailadresse." "Der er en god dialog med de unge, der hænger ud på anlægget, og flere har oplevet, at de nu bruger anlægget på en god måde." "Det er skønt, at vi nu kan koncentrere os om idrætten, og ikke skal bruge tid og kræfter på at skændes med de unge." "Ansvaret for de konflikter, der tidligere har været, er taget væk fra brugerne - det gør en stor forskel." "Vi oplever, at der er færre utrygge hændelser og hærværk end der var tidligere." "Godt at der samarbejdes med SSP - har bemærket, at Gadeplan ofte kigger forbi."
SSP København oplyser, at der på anlæg med halinspektører generelt har været roligt uden de store udfordringer med unge eller grupper af unge. Der har i perioden ikke været iværksat ekstraordinære tiltag i SSP regi. Der er lokalt et godt samarbejde mellem medarbejdere fra anlæg med halinspektører, gadeplan, nærpolitiet samt opsøgende medarbejdere og lokale institutioner. Samarbejdet hviler på kendskab til hinanden og viden om, hvem man kan kontakte ved behov. SSP oplyser ligeledes, at unge som forsøger sig med ophold uden en aktivitet er lydhøre, når personalet beder dem forlade stedet, og der opretholdes en tryghed for borgere, der benytter hallerne til aktiviteter.
Bydelsenhederne er meget tilfredse med halinspektørordningen, og de oplever, at de får markant færre klager, der er betydeligt færre hændelser og problemer med utryghedsskabende adfærd og hærværk, ligesom de oplever, at brugerne er mere positive, og at samarbejdet kører bedre end tidligere. Det er blevet lettere at følge op på tilbagemeldinger fra brugerne, og halinspektørerne sørger desuden for løbende orden, samt at faciliteterne altid fremstår præsentable, hvilket har en præventiv effekt. Vurderingen er, at man med halinspektørordningen ikke nødvendigvis fjerner antallet af utryghedsskabende episoder, men at man skærmer brugerne, og man kan undgå, at situationer eskalerer.
Der er afholdt tre moduler i kompetenceforløbet for halinspektørerne med temaerne "Konflikthåndtering", "Tryghed i samarbejde med netværk og lokale aktører" og "Beredskab og førstehjælp". Halinspektørerne vil fremover løbende blive opkvalificeret med relevante kompetencer samt indgå i "halinspektørnetværket", hvor vidensdeling og erfaringsudveksling er med til at skabe gode og trygge idrætsanlæg.
Forvaltningen benytter systemerne Microbizz og Puma (Amager) til at registrere utryghedsskabende hændelser på anlæggene (kategorierne for utryghedsskabende hændelser er uddybet i bilag 1). I perioden fra 1. november 2020 til 31. oktober 2021 er der i alt indberettet 16 utryghedsskabende hændelser på de fem idrætsanlæg med halinspektører.
- Bellahøj Hallerne: 2 episoder med utryghedsskabende adfærd
- Ryparkens Idrætsanlæg: 1 episode med utryghedsskabende adfærd, 1 tilfælde af hærværk og 2 episoder med fysisk vold
- Sundby Idrætspark: 2 episoder med utryghedsskabende adfærd, 1 tilfælde med trusler og 3 i kategorien "andet"
- Sundbyøsterhallerne: 1 episode i kategorien "andet"
- Hal C: 1 episode med utryghedsskabende adfærd og 2 episoder i kategorien "andet"
Tallene skal læses med det forbehold, at 2020 og 2021 grundet Covid-19 har været særlige år, hvor anlæggene i perioder har været helt eller delvist lukkede for aktivitet, ligesom Hal C og Sundbyøsterhallerne først blev bemandet primo januar 2021.
Halinspektørerne varetager service- og tryghedsopgaver på egne lokationer, mens ”15-24 Teamet” fra Ejendomsdrift og Service i hverdagene kl. 15 – 24 og kl. 7 – 24 i weekenderne dækker de øvrige godt 90 lokationer under Kultur- og Fritidsforvaltningen. 15-24 Teamet løfter almindelige serviceopgaver på lokationerne og for brugerne, ligesom de runderer og varetager tryghedsopgaver og kan intensivere indsatsen på udsatte lokationer. Til at løfte opgaven råder teamet over samlet syv årsværk, som i praksis gør det muligt at have to personer på vagt ad gangen. Finansieringen af 15-24 Teamet løber frem til udgangen af 2022.
Samlet set er det forvaltningens klare vurdering, at halinspektørordningen har sikret en større grad af tryghed og tilfredshed for brugerne, fordi der er fast personale på lokationerne i tidsrummene kl. 15 - 23 i hverdagene og kl. 7 - 23 i weekenderne. Selvsamme forhold betyder dog også, at halinspektørerne er bundet til lokationerne, selv om deres ressourcer potentielt kunne have været brugt bedre på andre tider og steder, hvor behovet kunne være større. Dertil kommer, at det for alle anlæg gælder, at der er meget få eller ingen brugere i de helt tidlige morgentimer i weekenden.
Data fra Microbizz og Puma viser, at der i perioden fra den 1. november 2020 til den 31. oktober 2021 i alt er registreret 221 utryghedsskabende hændelser på 45 idrætsanlæg. Hændelserne er af meget forskellig karakter og dækker bredt fra hærværk (40 tilfælde) og utryghedsskabende adfærd (132 hændelser) til trusler (3 episoder) og fysisk vold (2 episoder), mens 44 er kategoriseret til "andet".
12 af de 45 idrætsanlæg har ikke registreret utryghedsskabende hændelser. 3 anlæg har indberettet mere end 15 hændelser i perioden. Forvaltningen har skærpet fokus på trygheden på anlæg med mange og alvorlige hændelser.
Der har på Bavnehøj Idrætsanlæg i perioden været 19 indberettede hændelser, der i de fleste tilfælde har handlet om borgere, der på forskellig vis har haft til hensigt at kommunikere med indsatte i Vestre Fængsel, hvilket er sket ved hjælp af musikanlæg, affyring af fyrværkeri samt råben over muren. Sagen behandles som særskilt punkt på dagsorden i Kultur- og Fritidsudvalget.
På Bellahøj Svømmestadion har der været 22 indberettede hændelser, der alle var i sommeren 2021. Alle hændelser var unge, der havde en grænsesøgende og i nogle tilfælde grænseoverskridende adfærd over for personale og brugere. Forvaltningen koordinerede i samarbejde med personale og SSP en indsats, hvor blandt andet gadeplansmedarbejdere intensiverede deres tilstedeværelse på Bellahøj Svømmestadion, ligesom personalet blev klædt bedre på til at håndtere ungegruppen. Der har ikke siden 24. juli 2021 været indberettet yderligere hændelser.
I Østerbrohuset har der været 40 indberettede hændelser, hvoraf de 38 har været situationer med unge, der har brugt huset uden at booke tid. Der har ikke været konflikter i forbindelse med disse episoder, hvorfor de fremover ikke indmeldes som utryghedsskabende adfærd. Der er ligeledes indgået dialog med aktører om muligheder for at rumme ungegruppen på stedet.
Data fra Microbizz og Puma viser, at der opstår markant flest hændelser i eftermiddags- og aftentimerne og på selvbetjente anlæg.
Det skal yderligere bemærkes, at data fra Microbizz og Puma er behæftet med en vis usikkerhed, da der fra anlæg til anlæg kan være forskellige metodikker i forhold til indberetning i systemet. Der pågår i den kommende tid en proces, der skal kvalificere brugen af Microbizz og Puma yderligere og sikre en endnu mere ensartet indberetning i systemet.
Tallene skal læses med det forbehold, at 2020 og 2021 har været særlige år på grund af Covid-19, hvor anlæggene i længere perioder har været helt eller delvist lukkede for aktivitet. Microbizz har først i 2019 fundet anvendelse til at registrere utryghedsskabende hændelser og er løbende blevet opkvalificeret, hvorfor der ikke for nuværende foreligger sammenlignelige tal fra de foregående år.
Opdeling af status på halinspektørernes arbejde
De to halvårlige status på halinspektørernes arbejde har indtil nu indeholdt en tilbagemelding fra bydelsenheder, SSP, brugerbestyrelser med flere. Dette kræver en del ressourcer, og da tilbagemeldingerne fra aktørerne ikke viser de store udsving i løbet af året, lægger forvaltningen op til, at status fremover opdeles, således at den en gang årligt er baseret på data og en gang årligt suppleres med tilbagemeldinger fra lokalområdet.
Status på tryghed og uroskabende adfærd på alle forvaltningens lokationer
Da tryghedsarbejdet i Kultur- og Fritidsforvaltningen langt fra kun omfatter idrætsanlæggene vil status fremadrettet også omfatte hændelser på kulturhuse og biblioteker.
Idrætskoordinator i Vanløsehallerne
I Vanløsehallerne varetages halinspektøropgaven af en idrætskoordinator, som der er indgået en midlertidig aftale med, om varetagelse af funktion i 2020. Aftalen udløber den 31. marts 2022. Økonomiforvaltningen har på Kultur- og Fritidsforvaltningens foranledning vurderet, at det inden for reglerne er muligt at forlænge samarbejdet med den nuværende idrætskoordinator uden et egentligt udbud, men ved såkaldt ”direkte tildeling” af opgaven, hvilket er inden for udbudslovens rammer. På den baggrund forlænges den nuværende aftale til udgangen af 2023.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges på udvalgsmøder i juni og december en status på halinspektørernes arbejde samt på tryghed og uroskabende adfærd på idrætsanlæg uden halinspektører. Status på tryghed og uroskabende adfærd omfatter fra og med juni 2022 også biblioteker og kulturhuse.
Mette Touborg
/Thomas Bach
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at udarbejde en oversigt over de idrætsanlæg, hvor det kan være relevant med halinspektører. Forvaltningens vurdering heraf medtages i den næste status, som forelægges Kultur- og Fritidsudvalget i juni 2022.
Kasandra Behrndt-Eriksen deltog ikke i sagens behandling.
Karina Vestergård Madsen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, og Birgitte Kehler Holst ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Partierne mener at tilstedeværelse af fagligt relevant personale i kommunens institutioner og anlæg er en forudsætning for tryghed og en god service til borgerne.”