Væresteder
Væresteder
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for Tillægsdagsorden torsdag den 13. december 2001
1. Væresteder
(KFU 481/2001)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget
at Borgerrepræsentationen godkender at det samlede tilskudsbudget på 401.000 kr. til værestederne Værestedet (Dansk Epilepsiforening), Transmogriffen, Ventilen og DRYS IND overføres til Familie- og Arbejdsmarekdsudvaget i 2002. Beløbet overføres fra Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling Kultur og Fritid konto 3.71.1. (start- og udviklingspuljen).
RESUME
På Folkeoplysningsudvalgets møde den 22. januar 2001 blev der taget beslutning om 30 væresteders tilskud for 2001 og forslag om fremtidig placering.
Værestederne faldt i tre grupper:
1. 10 væresteder, der ikke kan få støtte fra 2002, da værestederne ikke har folkeoplysning som hovedformål og ikke vil kunne forankres som folkeoplysende forening.
2. 5 væresteder, der indstilles overført til anden forvaltning.
3. 15 væresteder der søges forankret som frivillig folkeoplysende forening for børn og unge eller som forening under den folkeoplysende voksenundervisning. FOS skulle rådgive værestederne i dette arbejde.
Denne sag indeholder en indstilling om, at tilskudsbeløbene for 4 af værestederne i gruppe 3 overføres fra Folkeoplysningsudvalgets Start- og udviklingspulje til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
SAGSBESKRIVELSE
På Folkeoplysningsudvalgets møde den 22. januar 2001 blev der taget beslutning om 30 væresteders tilskud for 2001 og forslag om fremtidig placering.
Værestederne faldt i tre grupper:
1. 10 væresteder, der ikke kan få støtte fra 2002, da værestederne ikke har folkeoplysning som hovedformål og ikke vil kunne forankres som folkeoplysende forening.
2. 5 væresteder, der indstilles overført til anden forvaltning.
3. 15 væresteder der søges forankret som frivillig folkeoplysende forening for børn og unge eller som forening under den folkeoplysende voksenundervisning. FOS skulle rådgive værestederne i dette arbejde.
Af bilag 1 fremgår en nærmere gennemgang af situationen for de 15 væresteder i gruppe 3. For 4 af disse væresteders vedkommende – Værestedet (Dansk Epilepsiforening), Transmogriffen, DRYS IND og Ventilen – indstilles, at der overføres midler fra Folkeoplysningsudvalgets Start- og udviklingspulje til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, med henblik på værestedernes videreførelse.
I det følgende gennemgås de 4 væresteder nærmere.
Værestedet (Dansk Epilepsiforening)
Formål: At skabe kontakt mellem og aktivere ensomme voksne epileptikere.
Status: De aktiviteter, der tilbydes værestedets brugere i dag, kan ikke godkendes som folkeoplysende. Der er heller ingen unge under 25 år i værestedet.
Værestedet har søgt om godkendelse som forening på Folkeoplysningsudvalgets møde den 24. september 2001, men fik afslag pga. at foreningens vedtægter ikke overholder folkeoplysningslovens og kommunens retningslinier. Endvidere fandtes aktiviteterne ikke folkeoplysende.
Folkeoplysningsudvalget støttede i 2001 med 30.000 kr.
Fremtid: Hvis man ikke ønsker, at værestedet lukkes, bør det besluttes at overføre tilskuddet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på lige fod med de andre væresteder, der ikke kan videreføres på folkeoplysningsområdet.
Transmogriffen
Formål: At forebygge og afhjælpe psykiske problemer for unge mellem 15 og 30 år.
Status: Værestedets brugere er unge med psykiske problemer, og derfor ønsker man ikke at ændre på strukturen såsom registrering, kontingentbetaling, kontinuerlige aktiviteter m.m., da det kan medføre at de unge ikke vil benytte sig af stedet. I dag er det de frivillige medarbejdere, som er medlemmer og står for arrangementerne, mens udøverne ikke er og ikke vil være medlemmer på grund af psykiske problemer. Værestedet kan således ikke blive en tilskudsberettiget forening. Værestedet er anbefalet at søge tilskud i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (evt. § 115 midler). Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse, at hvis værestedet skal have tilskud derfra, skal der overføres midler fra Folkeoplysningsudvalget på lige fod med de andre væresteder, der er overført.
Folkeoplysningsudvalget støttede i 2001 med 150.000 kr.
Ventilen
Formål: Ventilens formål er at fungere som et forebyggende og netværksskabende værested for ensomme unge og unge med psykiske problemer. Aldersgruppen er 15 - 25 år.
Status: Værestedet ville kunne søge tilskud som en frivillig forening med aktiviteter for børn og unge under 25 år. Det kræver dog, at der sker nogle mindre strukturændringer i værestedet som at få fastere rammer om stedets aktiviteter. Ventilen har efter flere samtaler med FOS konkluderet, at værestedet i første omgang vil undlade at søge folkeoplysningsmidler, men i stedet udarbejde en større ansøgning til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der allerede yder tilskud til værestedet. Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse, at hvis værestedet skal have mere i tilskud derfra, skal der overføres midler fra Folkeoplysningsudvalget på lige fod med de andre væresteder, der er overført.
Folkeoplysningsudvalget støttede i 2001 med 101.000 kr.
DRYS IND
Formål: At skabe et værested for ensomme mennesker i alderen fra 20 år og opefter.
Status: Værestedet har afholdt møde med voksenundervisningen i FOS. FOS vurderer, at flere af værestedets aktiviteter kan godkendes som folkeoplysende aktiviteter, men organiseringen af aktiviteterne er problematisk. F.eks. kommer brugerne ikke fast og deltager i hele undervisningsforløbet, og værestedet ønsker ikke at ændre denne praksis. Endvidere er problematikken, at værestedets brugere ikke er i stand til at betale kursusafgiften dvs. egenbetalingen. Sidste barriere for værestedet er, at værestedets brugere ønsker at være anonyme og vil derfor ikke registreres med navn, adresse og fødselsdata, hvilket er nødvendigt af hensyn til mellemkommunal refusion.
Værestedet kan således ikke blive en tilskudsberettiget forening. Værestedet er anbefalet at søge tilskud i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (evt. § 115 midler). Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse, at hvis værestedet skal have tilskud derfra, skal der overføres midler fra Folkeoplysningsudvalget på lige fod med de andre væresteder, der er overført.
Folkeoplysningsudvalget støttede i 2001 med 120.000 kr. til undervisning.
Opsamling vedrørende Transmogriffen, Ventilen og DRYS IND:
Værestederne for ensomme og personer med psykiske problemer, begrunder deres valg om ikke at danne en folkeoplysende forening bl.a. med, at de mennesker, der kommer i værestederne ikke ønsker at blive registreret. Hvis de skal det, vil de ikke komme. Det er en forudsætning for at kunne blive godkendt som tilskudsberettiget forening på folkeoplysningsområdet, at kursusdeltagerne/medlemmerne lader sig registrere.
Selv om værestederne dannede folkeoplysende foreninger vil de fleste stadig få svært ved at få det til at løbe rundt økonomisk, da de ikke kan få driftstilskud til husleje etc. Det skyldes, at de fleste af værestederne har meget få børn og unge under 25 år.
For at sikre deres overlevelsesmuligheder kan man ligestille dem med de væresteder, der blev indstillet til overflytning til anden forvaltning. Dvs. overflytte det økonomiske tilskud værestederne har oppebåret i 2001 til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
ØKONOMI
I Folkeoplysningsudvalgets start- og udviklingspulje er der i 2002 5.554.000 kr. Heraf er det i forbindelse med overflytningen af væresteder tidligere indstillet at indstille at overføre 580.000 kr. til andre udvalg med virkning fra 2002. Desuden besluttede Kultur- og Fritidsudvalget på mødet den 22. november 2001 at overføre 200.000 kr. til Kulturudvikling fra Start- og Udviklingspuljen (Børnekulturhus Ama´r og Børnekulturstedet Vesterbro).
Såfremt der i overensstemmelse med nærværende indstilling overføres i alt 401.000 kr. til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (tilskuddene vedrørende Værestedet (Dansk Epilepsiforening) Transmogriffen, DRYS IND og Ventilen) vil der i alt være overflyttet 1.181.000 kr.
Af Start- og udviklingspuljens knap 5,6 mio. kr. i 2002 ligger knap 1,2 mio. kr. udover mindstekravet på 5%. På denne baggrund kan følgende oversigt opstilles:
Start- og udviklingspuljebudget 2002 udover 5% mindstekravet |
1.198.000 kr. |
Tidl indstillet overført |
- 580.000 kr. |
Indstilles overført til FAF |
- 401.000 kr. |
Overført til Kulturudvikling |
- 200.000 kr. |
I alt |
17.000 kr. |
HØRING
Sagen har været forelagt Folkeoplysningsudvalget på mødet den 5. november 2001. Udvalget tiltrådte indstillingen.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder nærværende indstilling vil der blive iværksat høring af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget inden sagens forelæggelse for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
BILAG
1. Gennemgang af de 15 væresteder i gruppe 3
Ida Munk
/Christian Mørup