Budgetomflytninger i forbindelse med omorganisering af fritidslivet
Budgetomflytninger i forbindelse med omorganisering af fritidslivet
Kultur- og Fritidsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 13. december 2001
2. Budgetomflytninger i forbindelse med omorganisering af fritidslivet
(KFU 475/2001)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indsstiller
at KI's tilskud, konto 0.30.1 Fritidsfaciliteter, forøges med 7,479 mio. kr. som følge af, at Motorbanen, Nørrebrohallen, Grøndal Centret, Remisen, Svanemøllehallen og Sleep-In overføres fra KUC til KI pr. 1. januar 2002,
at KUC's tilskud, konto 0.35.1 Andre fritidsfaciliteter, som følge af tilførslen af bydelshusene Østerbrohuset, Valby Medborgerhus, Karens Minde, Blågården og Kapelvej 44, afståelse af ovennævnte idrætsanlæg til KI samt afståelse af Pumpehuset forøges med 13,143 mio. kr.,
at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med KUC og KI undersøger muligheden for, at teknisk afdeling i KUC overføres til KI,
at tilskuddet til Pumpehuset, konto 0.35.1 Andre fritidsfaciliteter, i 2002 udgør 0,979 mio. kr.,
at tilskuddet til Krudttønden, konto 0.35.1 Andre fritidsfaciliteter, i 2002 udgør 2,224 mio. kr., .
at konto 3.74.1 Foreninger, klubber m.v., under folkeoplysningen, som følge af ovenstående omflytninger reduceres med 13,905 mio. kr.,
at Driftskontrakt af 17. december 1998 mellem Københavns Kommune og Københavns Idrætsanlæg forlænges indtil 31. marts 2002,
at Kultur- og Fritidsforvaltningen indtræder i Driftsaftale for Kulturhuset Krudttønden og at aftalen forlænges til 30. juni 2002 og
at Kultur- og Fritidsforvaltningen under forudsætning af, at Pumpehuset etableres som erhvervsdrivende fond pr. 1. januar 2002, bemyndiges til at udbetale tilskud til Pumpehuset indtil der er indgået en driftsaftale.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2001
Ud over indstilling med bilag lå følgende til grund for sagens behandling i udvalget:
- Skrivelse af 12. december 2001 fra KUC vedrørende bestyrelsen og repræsentantskabet i den nye organisation for medborger- og kulturhuse fra 1. januar 2001
- Skrivelse af 12. december 2001 fra KUC vedrørende reaktion på indstilling vedrørende budgetomflytninger i forbindelse med omorganiseringen af fritidslivet samt forvaltningens notat i anledning af henvendelsen
Forvaltningen oplyste, at der var en fejl i den udsendte indstilling: reduktionen under folkeoplysningen udgør 13,905 mio. kr. (og ikke som anført i den oprindelige indstilling 14,014 mio. kr.). Forvaltningen havde uddelt en tilrettet indstilling, med de nødvendige konsekvensrettelser.
Udvalget præciserede i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning af 6. december 2001, at også Medborgerhusområdet på Halmtorvet placeres under det fremtidige KUC.
Udvalget var enig i, at indstillingens 3. at-punkt ændres til: "at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med KUC og KI undersøger hvor teknisk afdeling i KUC placeres."
Indstillingen blev tiltrådt med de anførte ændringer.
KUC havde i skrivelse af 12. december 2001 beskrevet problemer i relation til bestyrelsen og repræsentantskabet i overgangsfasen indtil de nye vedtægter er godkendt. KUC anførte således, at 15 personer udtræder af repræsentantskabet (fra idrætshusene og Pumpehuset) og at KUC ønsker at erstatte disse med 15 personer fra de bydelshuse, der tilgår organisationen. Ligeledes udtræder 4 bestyrelsesmedlemmer fra de samme steder, som KUC ønsker at erstatte tilsvarende (for at undgå at bestyrelsen ikke er beslutningsdygtig).
Kultur- og Fritidsudvalget konstaterede på denne baggrund, at ifølge KUC´s nuværende vedtægter består repræsentantskabet af bestyrelsen og indtil 3 repræsentanter for hver styringsgruppe/haludvag (§ 7). Bestyrelsen består af 18 medlemmer, hvoraf 9 medlemmer er valgt af KUC´s repræsentantskab; heraf skal mindst et medlem komme fra henholdsvis en styringsgruppe (medborgerhus) og et haludvalg (sporten) (§ 5). Vedtægterne specificerer ikke hvilke styringsgrupper/haludvalg, der er tale om, henholdsvis hvilke huse mv. KUC administrerer. Når der således sker en udskiftning af KUC´s facilitetsportefølje er det udvalgets opfattelse, at de nuværende vedtægter ikke hindrer, at repræsentantskabets og bestyrelsens sammensætning ændres i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger. De nuværende vedtægter er efter udvalgets opfattelse formuleret, således at der også eft er 1. januar 2002 kan være en funktionsdygtig bestyrelse henholdsvis et repræsentantskab.
RESUME
Borgerrepræsentationen behandlede den 6. december 2001 omorganisering af fritidslivet fra 1. januar 2002. Følgende beslutninger medfører budgetomflytninger inden for Kultur- og Fritidsudvalgets ramme:
at følgende enheder defineres som sportsanlæg og overflyttes fra KUC til KI: Nørrebrohallen, Svanemøllehallen incl. Remisen og Sleep-In, Grøndal Centret og Motorbanen,
at Liva udskilles fra KUC – der udarbejdes forslag til fremtidig anvendelse, organisering og finansiering,
at Pumpehuset udskilles fra KUC og at Pumpehuset og Krudttønden får selvstændig kontrakt med Kultur- og Fritidsudvalget, og
at den nye organisation (KUC) også rummer Østerbrohuset, Valby Medborgerhus, Karens Minde, Blågården og Kapelvej 44.
Borgerrepræsentationen besluttede, at de enheder, der overflyttes til henholdsvis KUC, KI og Kultur- og Fritidsforvaltningen, overflyttes med de eksisterende aktivitetsrammer og de midler, der er knyttet hertil.
Det forudsættes endvidere, at omorganiseringen finder sted pr. 1. januar 2002. Dette nødvendiggør forskellige overgangsordninger, der er omtalt i det følgende.
Ud fra et gennemsnit af de sidste tre års regnskaber for KUC's huse og anlæg samt de af KUC fordelte udgifter fra fælleskontoen og fordelingen af administrationsudgifterne har forvaltningen beregnet de beløb, der skal overføres til henholdsvis KI og Pumpehuset.
I fordelingen er udgifterne til teknisk afdeling derfor ikke taget med, idet forvaltningen ikke har tilstrækkelig indsigt til at fordele teknisk afdelings ydelser på huse og anlæg.
KUC har i 2001 budgetteret med et "bloktilskud" fra FOS mod at stille sportsfaciliteter gratis til rådighed for foreninger, der er godkendt af FOS. Tilskuddet er i 2002 budgettet beregnet til 13,905 mio. kr. Beløbet er fremkommet ved en aftale, der indebærer, at KUC stiller i alt 177.000 banetimer til rådighed for FOS.
Beløbet overføres med anlæggene til KI. Det medfører, at anlæggene forventes at give et overskud på 6,426 mio. kr., som KUC kompenseres for.
Det medfører i alt følgende korrektioner:
KUC's tilskud forøges med 6,426 mio. kr.
KI's tilskud forøges med 7,479 mio. kr.
FOS' tilskud reduceres med 13,905 mio. kr.
KUC afgiver desuden Pumpehuset, hvorfor KUC's tilskud forøges med (6,426 mio. kr. – 0,979 mio. kr.) 5,447 mio. kr.
Det forudsættes, at såvel KI som KUC indgår aftaler med forvaltningen om brug af lokalerne til folkeoplysende formål.
Da forvaltningen ikke har tilstrækkeligt grundlag for fordeling af teknisk afdeling i KUC på KUC's huse og de anlæg, der overføres til KI, foreslår forvaltningen, at det undersøges, om det er hensigtsmæssigt, at teknisk afdeling udskilles fra KUC og overføres til KI, slås sammen med KI's tekniske afdeling og gøres indtægtsdækket. Budgettet for teknisk afdeling er incl. afdelingens andel af fællesudgifter og sekretariat på 6,657 mio. kr.
I 2002 er der budgetteret med et nettobudget på 7,696 mio. kr. til de fem bydelshuse. Budgettet overføres til KUC med husene.
Omorganiseringen finder sted fra 1. januar 2002. Under hensyn til, at Borgerrepræsentationen har besluttet, at de nuværende selvejende institutioner ikke nedlægges, men at KUC og KI – og herunder deres vedtægter – ændres i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger, er de nuværende vedtægter gældende, indtil de reviderede vedtægter godkendes af Borgerrepræsentationen.
Driftsaftalen med KUC udløber 31. marts 2002, og driftsaftalen med KI udløber 31. december 2001. Forvaltningen indstiller, at den nuærende driftskontrakt med KI forlænges til 31. marts 2002. Spørgsmålet forventes den 11. december 2001 at blive forelagt for KI's bestyrelse.
Nye driftskontrakter vil blive forhandlet med KUC's og KI's bestyrelser og forelagt for KFU inden 31. marts 2002.
Vedtægter for de to organisationer forelægges for KFU, således at Borgerrepræsentationen kan godkende dem inden 31. marts 2002.
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der inden 30. juni 2002 forhandles en kontrakt med Pumpehuset efter samme princip som kontrakterne med de regionale spillesteder. Pumpehuset forventer inden 1. januar 2002 at kunne etableres som en erhvervsdrivende fond.
Under forudsætning af, at Pumpehuset etableres som erhvervsdrivende fond pr. 1. januar 2002 indstiller forvaltningen, at forvaltningen bemyndiges til at udbetale tilskud til Pumpehuset indtil der er indgået en driftsaftale mellem udvalget og Pumpehuset.
Tilskuddet til Pumpehuset er beregnet til 979.000 kr. Pumpehuset vi derudover have behov for engangsudgifter på ca. 150.000 kr. til køb af økonomisystem mv. Udgifterne til etablering af Pumpehuset som en selvstændig enhed vil indgå i den samlede indstilling om merudgifter i forbindelse med omorganiseringen.
Krudttønden er et kommunalt spillested med kulturarrangementer og café. Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsforvaltningen indtræder i driftsaftalen, som Krudttønden indtil 31. december 2001 har med Indre Østerbro Bydel, at aftalen forlænges, og at Krudttønden fortsætter som en kommunal institution under forvaltningen, indtil de organisatoriske forhold er afklaret. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil inden 30. juni 2002 forelægge forslag for KFU til driftskontrakt og organisationsform for Krudttønden.
I budget 2002 er indarbejdet et tilskud på 2.224.000 kr. til Krudttønden. Budgettet er incl. 605.000 kr. til husleje, idet Krudttønden ligger i en privat ejet ejendom.
Som vedtaget af Borgerrepræsentationen udarbejder forvaltningen forslag til fremtidig anvendelse, organisering og finansiering af Liva til forelæggelse for Kultur- og Fritidsudvalget. Indstillingen forventes forelagt for udvalget inden 1. april 2002.