Udvidelse af Sundbyøsterhallen
Udvidelse af Sundbyøsterhallen
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 13. september 2001
3. Udvidelse af Sundbyøsterhallen
(KFU 315/2001)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter en eventuel udvidelse af Sundbyøsterhallen.
RESUME
Den primære bruger af Sundbyøsterhallen Amager SK (ASK) har længe ønsket at udvide Sundbyøsterhallen. ASK har i de senere år haft stor medlemsfremgang, og især klubbens ungdomsafdeling er vokset stærkt. Klubben har ligeledes en velfungerende eliteafdeling. Ud over håndboldaktiviteterne samarbejder ASK med div. børnehaver, fritidshjem og skoler på Amager og tilbyder i den forbindelse forskellige fysiske aktiviteter.
Som følge af væksten har klubben pladsproblemer, og man er derfor nødt til at træne i 5 forskellige haller. I perioder har klubben måtte indstille væsentlige aktiviteter, bl.a. samarbejdet med skolerne.
ASK har i samarbejde med KI udarbejdet en Udviklingsplan for Sundbyøster Idrætsanlæg, som bl.a. indeholder et skitseforslag til en udvidelse af hallen. Udvidelsen indeholder etablering af ny multihal, fritidsklub, café, squashbaner mv. og anslås at koste 36 mill. kr.
Kultur- og Fritidsforvaltningen er af Kultur- og Fritidsudvalget blevet bedt om at komme med forslag til en finansieringsplan for en udvidelse af Sundbyøsterhallen. Forvaltningen har i den forbindelse afholdt en række møder med bl.a. ASK, KI, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Lokale- og Anlægsfonden.
Lokale- og Anlægsfonden ser positivt på udvidelsesplanerne og udtaler sig ligeledes positivt om muligheden for, at Fonden yder et lån til projektet. Muligheden for et etableringstilskud må anses for mindre sandsynlig. Hvis en låneansøgning godkendes af Lokale- og Anlægsfondens bestyrelse, kan der lånes op til 30 mill. kr. med en årlig ydelse på 9 ¼ procent.
Hvis KI/Københavns Kommune ansøger om lån på 30 mill. kr., og Lokale- og Anlægsfondens bestyrelse godkender en sådan ansøgning, så skal KI/Københavns Kommune selv finansiere de resterende 6 mill. kr.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ser positivt på ideen om oprettelse af en fritidsklub, og der er derfor mulighed for en medfinansiering derfra.
SAGSBESKRIVELSE
Forhistorie
Amager SK (ASK), som er den primære bruger af Sundbyøsterhallen har i mange år ønsket en udvidelse af Sundbyøsterhallen. ASK har siden stiftelsen i 1991 haft en stor medlemsfremgang. Klubbens ungdomsafdeling er vokset fra ca. 200 medlemmer i 1991 til ca. 700 medlemmer i 2001. Klubben har ligeledes en velfungerende eliteafdeling, hvor både herre- og dameholdet i øjeblikket spiller i 1. division. I alt har klubben ca. 900 medlemmer, hvilket gør den til Københavns største håndboldklub.
Som følge af væksten i medlemstallet har klubben problemer med at skaffe de nødvendige træningstider, og klubbens hold må træne i 5 forskellige haller på Amager. Tilskuer- og opvarmningsforhold er ifølge ASK så dårlige, at klubben vil få svært ved at fastholde sin nuværende position som eliteklub. ASK har ikke et samlingssted/klubhus, hvilket iflg. klubben har uheldige sociale konsekvenser.
Ud over håndboldaktiviteterne samarbejder ASK med div. børnehaver, fritidshjem og skoler på Amager og tilbyder i den forbindelse forskellige fysiske aktiviteter. Klubben har som følge af pladsmanglen i perioder måtte stoppe med væsentlige aktiviteter, bl.a. samarbejdet med skolerne. Den væsentligste motivering for at søge udbygning af Sundbyøsterhallen er ifølge ASK ønsket om fastholde arbejdet i ungdomsafdelingen.
Klubbens egne initiativer
ASK har i de seneste år taget initiativ til at få Sundbyøsterhallen udvidet. Man har således i samarbejde med KI udarbejdet en Udviklingsplan for Sundbyøster Idrætsanlæg. Planen indeholder bl.a. et skitseforslag til udbygning af hallen, herunder:
- ny multihal, der kan opdeles i flere sektioner
- etablering af magasinrum, der kan bruges til mindre pladskrævende aktiviteter
- etablering af fritidsklub
- etablering af vægtløftningslokale
- etablering af squashbygning
- etablering af café.
Hovedmålsætningen for Udviklingsplanen er at skabe et multianvendeligt idrætsanlæg, som kan være et samlingssted for skoler, institutioner, kulturen og idrætten i lokalområdet.
Det anslås, at projektet vil koste ca. 36 mill. kr., og at de årlige driftsomkostninger vil være ca. 1,3 mill. kr.
Situationen i dag
På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 1. februar 2001(KFU 30/2001) blev en eventuel udvidelse af Sundbyøsterhallen behandlet. Udvalget tiltrådte på mødet et forslag om:
"at forvaltningen udarbejder et konkret forslag/oplæg om Sundbyøsterhallen, herunder finansieringsmuligheder. Forslaget skal anslå nødvendige udgifter til en forprojektering. Forslaget skal inddrage brugerne i hallen, herunder Amager SK"
Forvaltningen har på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning afholdt en række møder vedrørende Sundbyøsterhallen. I møderne har Amager SK, KI, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Idrætssekretariatet deltaget. Udgangspunktet for disse møder har været den eksisterende Udviklingsplan for Sundbyøster Idrætsanlæg.
Finansieringsplan
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er positive over for ideen om at etablere en fritidsklub i forbindelse med projektet. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har netop tiltrådt en indstilling vedrørende etablering af en idrætsfritidsklub i Sundby Syd (UUU 213/2001), men der er stadig behov for flere fritidsklubpladser på Amager. Der er således grund til at antage, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil stille sig positiv til en medfinansiering af projektet. Det vil i så fald være op til Uddannelses- og Ungdomsudvalget at tage endelig stilling til medfinansieringen.
Muligheden for alternative finansieringsmuligheder er blevet drøftet. I den forbindelse er der blevet afholdt møde med Lokale- og Anlægsfonden med henblik på at afsøge mulighederne for en medfinansiering herfra.
Lokale- og Anlægsfonden har udtalt sig positivt om projektet, men man kan ikke tage endelig stilling til projektet, før der foreligger en egentlig ansøgning. Fonden er imidlertid indstillet på at indgå i et samarbejde med henblik på at optimere projektet. Lokale- og Anlægsfonden udtalte sig ligeledes positivt om muligheden for, at Fonden yder et lån til projektet, mens muligheden for et etableringstilskud må anses for mindre sandsynlig.
ØKONOMI
Hvis en eventuel låneansøgning godkendes af Lokale- og Anlægsfondens bestyrelse, kan der lånes op til 30 mill. kr. med en årlig ydelse på 9 ¼ procent. Ved et lån på 30 mill. kr. vil det årlige afdrag med en løbetid på 20 år være i en størrelsesorden på 2,8 mill. kr.
Hvis KI/Københavns Kommune beslutter at ansøge om lån, og Lokale- og Anlægsfondens bestyrelse yder et sådant lån på 30 mill. kr., så skal KI/Københavns Kommune selv finansiere de resterende 6 mill. Udover de 6 mill. kr. skal KI/Kommunen ligeledes finansiere de forøgede driftsudgifter, som anslås at blive 1,3 mill. kr.
BILAG
1. Kopi af beslutningsprotokol (UUU 213/2001)
Ida Munk
/ Pernille Vange