Mødedato: 13.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Indstilling om medlemsforslag: Markering af 70 års-dagen for jødernes flugt til Sverige

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til ansøgning fra Stadsarkivet om støtte til udstilling og webside om 70 året for de danske jøders flugt til Sverige i 1943.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget - som svar på udvalgshenvisningen vedr. højtideligholdelse af danskernes hjælp til de danske jøders flugt til Sverige i 1943 - drøfter nedenstående forslag og ansøgning fra Stadsarkivet om 33.000 kr. i støtte til udstilling og webside vedrørende de danske jøders flugt.

Problemstilling

Medlemsforslag
Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti har den 25. april 2013 stillet forslag om, at Borgerrepræsentationen skulle pålægge Kultur- og Fritidsforvaltningen at komme med forslag til en højtideligholdelse af danskernes hjælp til de danske jøders flugt til Sverige i 1943.

Forslaget blev henvist til Kultur- og Fritidsudvalget.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til medlemsforslaget: ”Det foreslås, at initiativet finansieres af Kultur- og Fritidsforvaltningen.” Ændringsforslaget fra Det Konservative Folkeparti gik med til udvalgsbehandlingen.

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

Budgetforligspartnerne Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance har i forlængelse af Budgetaftalen for 2013 prioriteret brugen af de overskydende midler fra 2012 til en række vigtige indsatser. Der er derfor ikke yderligere råderum i budgettet for 2013.”

Ansøgning fra Stadsarkivet
Københavns Stadsarkiv har ansøgt Kultur- og Fritidsudvalget om 33.000 kr. til en udstilling  i Rådhushallen samt ny web-side (bilag 1). Udstilling og webside skal markere de danske jøders flugt til Sverige i 1943.

Løsning

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter sig for en markering af 70-året for jødernes flugt fra Danmark til Sverige, vil det kunne ske gennem Stadsarkivets forslag, der i særlig grad sætter Københavns Kommunes rolle i forbindelse med flugten i perspektiv.

Stadsarkivets forslag
Stadsarkivet foreslår en mindre udstilling i Rådhushallen  i forbindelse med 70-året for jødeaktionen i oktober 1943 samt en ny temaside på Stadsarkivets hjemmeside
www.erindringer.dk .

Arkivet sætter i særlig grad fokus på flugtens hjælpere. Det vil bl.a. sige den socialdemokratiske partiorganisation, der aktivt advarede om den kommende jødeaktion. De fleste jøder boede i 1943 i Hovedstadsområdet, og mange københavnere, arbejdspladskammerater og naboer, kom til at spille en rolle i flugten – f.eks. ved at gemme jøder eller tage vare på deres ejendele.

Læger og sygeplejersker på de københavnske hospitaler bidrog i stor skala med skjulesteder og opsamlingssteder og fik en ledende rolle i organiseringen af den videre flugt.  Det skyldes ikke mindst de muligheder hospitalerne havde for på kort tid at huse og bespise mange. Omkring 2.000 flygtende skønnes at være gået gennem Bispebjerg Hospital, som også var opsamlingssted for mange jøder fra provinsen. Alle hospitaler og mange praktiserende læger var aktive i jødernes flugt.

Umiddelbart efter jøderazziaen natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 tog Københavns Kommunes Socialtjeneste vare på jødernes boliger og ejendele. Præmissen for dette arbejde var, at jøderne ville vende tilbage – i europæisk sammenhæng og på dette tidspunkt en usædvanlig præmis.

Udstillingen vises i Rådhushallen den 1.-2. oktober 2013. Fokus i udstillingen er en ambulance fra besættelsestiden, tv-spots, plancher og enkelte montre med effekter. Samarbejdspartnere på udstillingsdelen er Frihedsmuseets Venner (som er blevet hjemløse efter branden i Frihedsmuseet), STV som producerer et dokumentarprogram for DR og Falck/Zonen Redningskorps Venner.

Ved siden af udstillingen arbejder Stadsarkivet på en temaside om flugten i oktober 1943. Hjemmesiden
www.erindringer.dk bruger digitale kort fra besættelsestiden som indgang til erindringer om hjælpen til jøderne: gemmesteder, opsamlingssteder og flugtruter og materialet er Stadsarkivets erindringssamling fra 1969 og 1995, Socialtjenestens arkiv, erindringer i Frihedsmuseet, Rigsarkivet, Dansk Jødisk Museum, private arkiver m.v. Den gennemgående linje er københavnernes oplevelser og hjælpernes rolle. Samarbejdspartnere på web-delen er Dansk Jødisk Museum, DRs Kulturarvsprojekt, STV, Falck, Zone Redningskorps Venner.

Københavns Stadsarkiv vil i de kommende år bringe sit arkivmateriale fra 1940-45 i spil i forbindelse med en række 70 og 75 års jubilæer, herunder 70-året for de københavnske folkestrejker i 2014 , 75-året for 9. april og 70-året for befrielsen  i 2015. Fokus er desuden på dagligliv under besættelsen. Formidlingen vil være digital og formidles via temasider i tilknytning til www.erindringer.dk

Det vurderes, at Stadsarkivets forslag til udstilling og webside indfrier ønsket om en markering og højtidligholdese af 70-året for jødernes flugt fra Danmark til Sverige og at vinklen - der i særlig grad sætter Københavns Kommunes rolle i forbindelse med redningen i perspektiv - er relevant for kommunen. Derudover indgår udstillingen som den første i en række af 70-og 75 års markeringer.

På den baggrund foreslåes det, at Kultur- og Fritidsudvalget - som svar på udvalgshenvisningen vedr. højtideligholdelse af danskernes hjælp til de danske jøders flugt til Sverige i 1943 - drøfter forslaget og ansøgningen fra Stadsarkivet om 33.000 kr. i støtte til udstilling og webside vedrørende de danske jøders flugt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-



Carsten Haurum

                                  /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. juni 2013:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at yde støtte på 33.000 kr. til det beskrevne formål; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1. Udvalget lagde vægt på, at der sker en passende markering af åbningen af udstillingen.
Til top