Øget kontrol med adresseregistreringer i forbindelse med regeringens parallelsamfundsindsats
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forslag om øget kontrol med adresseregistrering henvises til forhandlingerne om overførselssagen 2018/2019.
Problemstilling
Kommunerne er blevet pålagt at nedbringe antallet af ghettoer i Danmark som følge af regeringens Ghettoplan ”Ét Danmark uden parallelsamfund – Ingen ghettoer i 2030”. Ønsket er at sikre en mere balanceret beboersammensætning i de udsatte boligområder.
Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer – på baggrund af en dialog med de berørte boligselskaber – at der er en vis fejlregistrering af beboere, der ikke skal være tilmeldt adresser i de pågældende områder. En del af disse fejlregistreringer har en negativ indflydelse på opfyldelsen af kriterierne i parallelsamfundslovgivningen. Dermed vil en framelding af disse beboere samt løbende kontrol med nye indflytninger have indflydelse på vurderingen af, om områderne hører ind under parallelsamfundslovgivningen.
Såfremt Københavns Folkeregister skal foretage flere kontroller som led i regeringens nye lovgivning (Ghettoplanen), vil det medføre betydelige merudgifter for Folkeregisteret. En øget kontrolindsats vil bl.a. betyde, at Folkeregisteret skal udsende logi-værtserklæringer ved alle flytninger til de udsatte boligområder på statens ghettoliste. En logi-værtserklæring er en bekræftelse fra den nuværende beboer/ejer/lejer, hvor denne godkender tilflytningen.
Løsning
Københavns Kommune har ca. 130.000 flytninger årligt, og flere end 100.000 af disse foretages af borgerne i den elektroniske selvbetjeningsløsning på borger.dk. I kontrollen med disse flytninger er der særligt fokus på børneflytninger, stort antal beboere på adressen samt erhvervslejemål, og ikke hvorvidt der er tale om en flytning til et udsat område.
Forslaget indebærer, at der i 2019 og 2020 gennemføres en indledende ”oprydningsindsats” i forhold til kontrol af borgere, der allerede bor i de særligt udsatte boligområder. Herefter gennemføres løbende kontrol af samtlige indflytninger til boligområderne.
Københavns Kommune har syv boligområder på statens ghettoliste, hvoraf to er karakteriseret som ”hård ghetto”: Mjølnerparken og Tingbjerg/Utterslevhuse. De øvrige fem boligområder er Aldersrogade, Bispeparken, Gadelandet/Husumgård, Hørgården og Lundtoftegade.
Folkeregisteret har opgjort, at der er ca. 6.300 adresser i de boligområder, som fremgår af statens ghettoliste.
Den samlede opgave i forbindelse med øget kontrol af adresseregistreringer i disse områder består som nævnt af en oprydningsindsats samt en ny løbende kontrolindsats.
Indledende ”oprydningsindsats”
I oprydningsfasen vil det være nødvendigt at udsende husejerattester til hvert lejemål på de udvalgte adresser. En husejerattest er dokumentation for, hvem der aktuelt er bopælsregistreret på et lejemål. Husejerattesterne indgår i boligselskabernes (FSB, AAB og KAB) ”oprydning” og kontrol med, hvem der må bo på adresserne.
Ressourcetrækket i forbindelse med udsendelse af en husejerattest beregnes til 15 min. pr. attest.
Herudover vil tilbageløbet fra boligselskabernes oprydning betyde, at et antal beboere skal frameldes på adresserne, fordi de ikke har ret til at være bopælsregisteret der. Folkeregisteret forventer ca. 1.000 frameldingssager som følge af boligselskabernes oprydning af beboerlister på de udvalgte adresser, baseret på boligselskabernes vurdering af, at der er fejl i ca. 10 pct. af adresserne, som kan omfatte mere end én beboer, der er fejlregisteret.
En frameldingssag beregnes til at tage gennemsnitligt to timer, da en framelding indeholder en sagsbehandling med partshøring, afgørelse mv.
Ny løbende kontrolindsats
Samtidig med oprydningsindsatsen igangsættes en forudgående kontrol med samtlige flytteanmodninger til de særligt udsatte boligområder. Borgere, der via den elektroniske selvbetjeningsløsning på borger.dk melder flytning til de udvalgte adresser, hvor der bor nogen i forvejen, vil alle blive kontrolleret manuelt. Kontrollen består i, at Folkeregisteret vil udsende logi-værtserklæringer på samtlige af disse flytninger, inden flytningen kan godkendes. Boligselskaberne bliver herved orienteret, når der registreres nye borgere på deres lejemål.
Hver sag er estimeret til at tage 30 min., og månedligt forventes der ca. 1.000 nye kontrolsager.
Forventet effekt og opfølgning
Den øgede kontrol med borgere, der allerede bor i og/eller flytter til de særligt udsatte boligområder, forventes at få stor indflydelse på vurderingen af, hvorvidt de pågældende boligområder hører ind under parallelsamfundslovgivningen – både i forhold til at få ”ryddet op” i boligforeningernes eksisterende beboerlister samt i forhold til at forhindre fremtidig fejlregistrering af nye beboere på de udvalgte adresser.
Effekterne af kontrolindsatsen vil blive evalueret primo 2021 i samarbejde med boligforeningerne. Der skal herefter tages stilling til, om indsatsen skal være varig.
Regeringens såkaldte ghettoliste offentliggøres hvert år den 1. december. Det er derfor væsentligt, at der gøres en ekstraordinær indsats i 2019 i de udvalgte områder for særligt at hindre, at nye områder kommer på den såkaldt ”hårde ghettoliste”.
Beregningerne tager ikke højde for eventuel ny ghettodannelse i andre boligområder over de kommende år.
Forbehold for godkendelse i Økonomi- og Indenrigsministeriet
Københavns Kommune har primo januar 2019 henvendt sig til Økonomi- og Indenrigsministeriet for at sikre, at forslaget kan gennemføres indenfor den nuværende lovgivning. Der er endnu ikke modtaget svar herpå. Et positivt svar er forudsætningen for at kontrolmodellen kan gennemføres som beskrevet.
Udstedelse af husejerattester
Forslaget indebærer, at udgifterne til udstedelse af husejerattester i de særligt udsatte områder i forbindelse med oprydningen skal dækkes ekstraordinært af Københavns Kommune i 2019 og 2020. Prisen for en husejerattest er normalt 75 kr. pr. lejemål, hvilket fremgår af Kultur- og Fritidsudvalgets takstkatalog. Københavns Kommune har lovgivningsmæssig hjemmel til at undlade at opkræve betaling. Såfremt forslaget vedtages, vil der blive foretaget en vurdering af, hvorvidt der er behov for en selvstændig sag i Borgerrepræsentationen i forhold til afvigelsen fra takstkataloget.
Borgmesterforum
Overborgmesteren og de seks fagborgmestre har siden sommeren 2018 drøftet parallelsamfundsindsatsen i det såkaldte Borgmesterforum. Forummet forventes at mødes den 11. marts 2019 med henblik på at drøfte indsatserne i forhold til parallelsamfundslovgivningen, herunder nærværende forslag. Kultur- og Fritidsudvalget vil blive orienteret om drøftelserne i forbindelse med behandlingen af sagen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et budgetnotat, som indgår i forhandlingerne om overførselssagen 2018/2019.
Mette Touborg
/Aravni Jakobsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.