Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter udkast til Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023, med henblik på at et revideret udkast kan sendes i høring efter Kultur- og Fritidsudvalgsmødet den 11. april 2019,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Folkeoplysningspolitikken indgår som en integreret del af Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023, samt
- at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om, at der efter vedtagelse af Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023 udarbejdes en plan for folkeoplysningsområdet.
Problemstilling
Kultur- og Fritidspolitikken 2016-2019 udløber med udgangen af 2019. Et forslag til ny politik for perioden 2020-2023 skal drøftes med henblik på fornyet politisk behandling den 11. april 2019 og igangsættelse af høring umiddelbart herefter. Udkast fremgår af bilag 1.
Det er hensigten at udkast til Kultur- og Fritidspolitikken behandles på Kultur- og Fritidsudvalgets møder den 13. marts og den 11. april 2019.
Løsning
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 11. juni 2018 at igangsætte arbejdet med en ny Kultur- og Fritidspolitik, herunder at en sådan skal have afsæt i den nuværende politik. Derfor hviler udkastet til Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023 på Kultur- og Fritidspolitikken 2016-2019 samt bl.a. input fra de aktører, som Kultur- og Fritidsforvaltningen allerede samarbejder med.
I arbejdet med en ny politik indgår også en repræsentativ befolkningsundersøgelse, workshops med borgere og eksperter samt politiske tilkendegivelser og de tendenser, der er set indenfor kultur- og fritidslivet gennem den seneste politikperiode.
Kultur- og fritidslivet på spring ind i 2020
Sammenlignet med den nuværende Kultur- og Fritidspolitik er de centrale forandringer i udkastet til Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023:
- Ressourcer på tværs af generationer. Mange københavnere over 55 år ønsker at indgå i frivilligt arbejde og bidrage til kultur- og fritidslivet fx med børneidræt, hvilket åbner for nye møder på tværs af generationer.
- Samskabelse og fællesskaber. For københavnerne er fællesskaberne en vigtig del af kultur- og fritidslivet, og de værdsætter både det kendte foreningsliv og nye og åbne initiativer som fx folkekøkkenerne.
- Brug af naturen. Københavnerne vil gerne dyrke kultur- og fritidslivet under åben himmel, fx med aktiviteter i parker, på fælleder og på vandet i og omkring byen. Interessen er så stor, at det er et tema, der fortjener et særligt fokus.
- Indsatsen for høj kvadratmeterudnyttelse. Kvadratmetrene skal udnyttes klogt og til gavn for flest mulige. Det kan bl.a. realiseres gennem et styrket samarbejde på tværs af forvaltningerne.
Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023
Kultur- og fritidslivet i København har en lang tradition for at understøtte og inspirere til nye fællesskaber mellem mennesker, og det skal det blive ved med.
Kultur- og fritidslivet er vigtigt for, at København er en god by at bo i. For at understøtte udviklingen af kultur- og fritidslivet er der formuleret en sammenhængende kultur- og fritidspolitik.
Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023 har to niveauer: en vision, der sætter retning for udviklingen og temaer, der er i særligt fokus de kommende år.
Der er ni temaer:
- Fællesskaber
- Det folkelige og det sublime
- Bevægelse og idræt
- Kulturen i naturen
- Tilgængelighed og service
- Vækstlaget og spirende aktiviteter
- Byens børn og mødet mellem generationer
- Byen på tværs
- København som verdensby
Befolkningsundersøgelse og workshops
Der er gennemført workshops med henholdsvis borgere, eksperter og medarbejdere. Der er gennemført en repræsentativ befolkningsundersøgelse med henblik på at indsamle input til Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023. De kvalitative og kvantitative undersøgelser danner grundlag for udkastet til politikken.
Særligt bemærkes fra den kvantitative undersøgelse:
For langt størstedelen af københavnerne er kultur- og fritidstilbuddene vigtige. De er både vigtige for dem som borgere, men også for deres bydel og for deres opfattelse af, at København er en god by at bo i.
Det er meget vigtigt for københavnerne, at naturen er og forbliver en del af København, så derfor bør naturen tænkes ind i udviklingen af nye tilbud. Det er ligeledes vigtigt for københavnerne, at alle børn og unge i København har mulighed for at være en del af et kultur- og fritidsliv.
Københavnerne er generelt aktive og engagerede i frivilligt arbejde og foreningsarbejde, og forholdsvis mange har et ønske om at øge deres engagement. Der ses en tydelig sammenhæng mellem brug og engagement – jo højere brugsfrekvens for faciliteterne desto større ønske om øget engagement.
Særligt bemærkes følgende fra den kvalitative undersøgelse:
Fællesskab var et ord, som gik igen hos de fleste deltagere i de afholdte visionsworkshops, når der blev spurgt ind til, hvad der er det vigtigste for dem i kultur- og fritidslivet. Mange ville gerne diskutere, hvordan generationsmøder skal styrkes i kultur- og fritidslivet. Dannelse var også et begreb, som gik igen i de forskellige workshops. Adgangen til og muligheder for aktivitet i naturen blev også fremhævet.
Folkeoplysningsområdet
I henhold til folkeoplysningslovens § 34 skal kommunalbestyrelsen vedtage og offentliggøre en politik for den folkeoplysende virksomhed i kommunen.
Det anbefales, at Kultur- og Fritidspolitikken fremover også er politik for Folkeoplysningsområdet, hvilket må ses i sammenhæng med principbeslutningen om, at der skal være færrest mulige politikker i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Folkeoplysningsudvalget inddrages i den videre proces, herunder i høringen.
Proces for høring
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 23. august 2018 procesplanen for en ny Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023. Høringen sendes bredt ud til foreninger, interesseorganisationer, kommunens andre forvaltninger m.fl.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af sagen den 13. marts 2019 opdateres politikken med Kultur- og Fritidsudvalgets bemærkninger med henblik på fornyet politisk behandling i Kultur- og Fritidsudvalget den 11. april 2019. Herefter sendes politikken i høring.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen opdaterer Kultur- og Fritidspolitikken på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser.
Kultur- og Fritidsudvalget udsatte således sagen, med henblik på at udvalget behandler sagen på sit møde den 11. april 2019.
Opinionsundersøgelse vedr. københavnernes visioner for kultur- og fritidsområdet tilknyttes indstillingen som nyt bilag i forbindelse med udsendelsen af beslutningsprotokollen.