Mødedato: 13.03.2003, kl. 16:00

Redegørelser vedrørende Københavns Idrætsanlægs samlede økonomiske situation og foreløbige tiltag til at forbedre styringen af anlægsprojekter

Redegørelser vedrørende Københavns Idrætsanlægs samlede økonomiske situation og foreløbige tiltag til at forbedre styringen af anlægsprojekter

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. marts 2003

 

 

11.      Redegørelser vedrørende Københavns Idrætsanlægs samlede økonomiske situation og foreløbige tiltag til at forbedre styringen af anlægsprojekter

(KFU  87/2003)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler,

 

at Økonomiudvalget tager "Redegørelse om Københavns Idrætsanlægs samlede økonomiske situation" til efterretning og lader den indgå i forhandlingerne om bl.a. budget 2004.

at Økonomiudvalget tager "Redegørelse om foreløbige tiltag til at forbedre styringen af anlægsprojekter og lign. i Københavns Idrætsanlæg" til efterretning.

 

RESUME

Baggrund for redegørelserne

Den 14. november 2002 gav Borgerrepræsentationen en tillægsbevilling på 17,9 mill. kr. til færdiggørelsen af renoveringen af Øbro-hallen.

I tilknytning hertil vedtog Borgerrepræsentationen bl.a., at Kultur- og Fritidsudvalget skulle fremlægge to redegørelser for Økonomiudvalget om hhv. styring af anlægsprojekter i Københavns Idrætsanlæg samt Københavns Idrætsanlægs samlede økonomi. Disse redegørelser fremlægges med denne indstilling.

Samtidig besluttede Borgerrepræsentationen, at Økonomiudvalget på baggrund af redegørelserne, skal udarbejde en indstilling til Borgerrepræsentationen om de økonomiske rammer for Kultur- og Fritidsudvalget og Københavns Idrætsanlæg.

 

Redegørelse om foreløbige tiltag til at forbedre styringen af anlægsprojekter

Udgangspunktet for en vurdering af muligheden for at forbedre styringen af anlægsprojekter beror på, hvem som har ansvaret for hhv. udførelse og tilsyn. I den forbindelse fastslås det, at såfremt tilsynet med bygge- og anlægsprojekter under Københavns Idrætsanlæg skal ændres markant i forhold til den nuværende organisering af idrætsområdet, skal Københavns Idrætsanlæg enten kommunaliseres eller anlægsprojekterne overgå til kommunen fx i en ny ejendomsenhed.

Da Københavns Idrætsanlæg er en selvejende institution foreslås det for at skærpe tilsynet, at der foretages ændringer i driftskontrakten mellem Københavns Idrætsanlæg og Kultur- og Fritidsudvalget.

Ændringerne vedrører bl.a. faste kvartalsvise møder mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Idrætsanlæg samt at Københavns Idrætsanlæg forpligtes til skriftligt at informere Kultur- og Fritidsforvaltningen, såfremt der konstateres behov for igangsætning af væsentlige ekstraarbejder på et projekt.

 

Redegørelsen om Københavns Idrætsanlægs samlede økonomi

KI har i forbindelse med renoveringen af Øbro-hallen optaget lån for i alt 33,044 mill. kr., som skal afdrages med 4,478 mill. kr. i perioden 2003 til og med 2012. Der er i KI´s budget afsat midler til at afdrage dette lån.

 

Derudover er der foretaget en fremskrivning af vedligeholdelsesbehovet til år 2003 for alle anlæg under Københavns Idrætsanlæg. På den baggrund konkluderes det, at

·        Det akutte vedligeholdelsesmæssige efterslæb er i perioden 2003 til og med 2012 på 194 mill. kr. (ekskl. Grøndalscentret). Dette svarer til 19,4 mill. kr. hvert år.

 

Under forud sætning af at ovenstående vedligeholdelsesmæssige efterslæb afvikles, er der samtidig brug for midler til forebyggende vedligehold, såfremt der ikke skal opstå et nyt vedligeholdelsesmæssigt efterslæb.

·        Det forebyggende vedligeholdelsesbehov er årligt på 17 mill. kr. i perioden 2003 til og med 2012.

 

Parallelt med den forebyggende vedligeholdelse skal der foretages daglig vedligehold.

·        Det daglige vedligehold er årligt 3 mill. kr. i perioden 2003 til og med 2012.

 

KI disponerer i dag over 6,5 mill. kr. til vedligehold, som skal fratrækkes ovenstående udgifter. Dertil kan der, såfremt det besluttes at eftergive KI de tidligere optagne lån, ligeledes kunne fratrækkes 4,5 mill. kr.

 

 

Med dette som udgangspunkt betyder det, at de samlede udgifter til vedligehold (efterslæb, forebyggende og daglig) kan opgøres til 28,4 mill. kr. i perioden 2003 til og med 2012. Dermed indhentes det vedligeholdelsesmæssige efterslæb og det forebyggende og daglige vedligeholdelsesarbejde foretages.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund for redegørelserne

Borgerrepræsentationen besluttede den 14. november 2002 følgende:

at Borgerrepræsentationen giver en tillægsbevilling på 17,9 mill. kr. i 2002 til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling (Kultur og Fritid, konto 0.30.3) til dækning af restfinansieringen i forbindelse med færdiggørelsen af Øbro-hallen

at Borgerrepræsentationen giver en tillægsbevilling på 3,1 mill. kr. i 2002 til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling (Kultur og Fritid, konto 0.30.3) på grund af en omlægning af lånet på 10 mill. kr. til relaxafdelingen

at KFU optager et internt lån på 33,044 mill. kr. til finansiering af dels de eksisterende interne lån vedrørende henholdsvis relaxafdeling optaget i 2000, de 4,2 mill. kr. i forbindelse med merbevilling på 14,2 mill. kr. optaget i 2001, dels finansiering af den foreslåede tillægsbevilling på 17,9 mill. kr.

at KFU fremlægger redegørelse for ØU i 1. kvartal 2003 om

a)      Foreløbige tiltag til forbedring af styringen af anlægsprojekter o.lign. i KI, idet den endelige redegørelse om styringstiltag afventer den eventuelle revisionsmæssige undersøgelse af hele sagsforløbet.

 

b)     KI's samlede økonomiske situation herunder konsekvenserne for aktiviteter o.lign. af  tilbagebetaling af samtlige de interne lån, som KI har optaget.

 

at ØU på baggrund af redegørelsen udarbejder indstilling til Borgerrepræsentationen om de økonomiske rammer for Kultur- og Fritidsudvalget og KI herunder tilbagetalingsperioden for optagne interne lån. Indstillingen skal bl.a. tage udgangspunkt i en vurdering af, i hvilket omfang der er behov for en hel eller delvis gældssanering af KI.

 

Redegørelse om foreløbige tiltag til at forbedre styringen af anlægsprojekter

Udgangspunktet for en vurdering af muligheden for at forbedre styringen af anlægsprojekter beror på, hvem som har ansvaret for hhv. udførelse og tilsyn. I den forbindelse fastslås det, at såfremt tilsynet skal ændres markant i forhold til den nuværende organisering af idrætsområdet, skal KI enten kommunaliseres eller anlægsprojekterne overgå til kommunen fx i en ny ejendomsenhed.

Københavns Kommune har overladt opgaver på fritidsområdet, herunder bygge- og anlægsopgaver, til den selvejende institution Københavns Idrætsanlæg. Derved har kommunen samtidig påtaget sig en tilsynspligt, som rækker videre end blot et snævert regnskabsteknisk tilsyn. I relation til forvaltningens varetagelse af tilsynsforpligtelsen af Københavns Idrætsanlæg i forbindelse med Øbro-hallen konstateres det, at der ikke har været den nødvendige dialog mellem Københavns Idrætsanlæg og Kultur- og Fritidsforvaltningen, som tilsynsforpligtelsen tilsiger. På baggrund af sagen vedr. Øbro-hallen øges fokus på den løbende dialog mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Idræts anlæg, blandt andet i forhold til større anlægsbevillinger til Københavns Idrætsanlæg, så tilsynet skærpes.

I Københavns Idrætsanlæg er der sket en centralisering af bygge- og anlægsopgaver. Københavns Idrætsanlæg arbejder på at indføre nye procedurer for behandlingen af bygge- og anlægsprojekter. Københavns Idrætsanlæg har generelt set overholdt de givne anlægsbudgetter for bygge- og anlægsprojekter i perioden 1998 til 2002. På den baggrund konstateres det, at Københavns Idrætsanlægs varetagelse af sagen vedrørende Øbro-hallen er enkeltstående og ikke karakteriserer den generelle sagsbehandling i Københavns Idrætsanlæg.

Da Københavns Idrætsanlæg er en selvejende institution, foreslås det i forhold til styrkelse af tilsynet, at der foretages ændringer i driftskontrakten mellem Københavns Idrætsanlæg og Kultur- og Fritidsudvalget.

Ændringerne vedrører bl.a. faste kvartalsvise møder mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Idrætsanlæg samt at Københavns Idrætsanlæg forpligtes til skriftligt at informere Kultur- og Fritidsforvaltningen, såfremt der konstateres behov for igangsætning af væsentlige ekstraarbejder på et projekt.

 

Sammenfatning af økonomiredegørelsen

Københavns Idrætsanlægs økonomiske ramme og låneoptagelse

Københavns Idrætsanlæg har fået øget sin ramme med 8 mill. kr. fra 124 mill. kr. til 131,9 mill. kr. i 2002 (faste priser 2002-niveau). Dette skal sættes i forhold til en tilsvarende udvidelse i driften på grund af tilførslen af en række anlæg.

KI har i forbindelse med renoveringen af Øbro-hallen optaget lån for i alt 33,044 mill. kr., som skal afdrages med 4,478 mill. kr. i perioden 2003 til og med 2012. Der er i KI´s budget afsat midler til at afdrage dette lån.

 

 

Tilstandsvurdering af Københavns Idrætsanlæg

I forbindelse med nærværende redegørelse er der foretaget en fremskrivning af vedligeholdelsesbehovet til år 2003 for alle anlæg under Københavns Idrætsanlæg. På den baggrund kan følgende konkluderes:

·        Det akutte vedligeholdelsesmæssige efterslæb er i perioden 2003 til og med 2012 på 194 mill. kr. (ekskl. Grøndalscentret) Dette svarer til 19,4 mill. kr. hvert år.

Alle anlæg og tekniske installationer har en bestemt levetid. For at forlænge og optimere levetiden skal der udføres et forebyggende vedligeholdelsesarbejde. Udskiftning af lejer i en vandpumpe er et eksempel herpå. Når det forebyggende vedligeholdelsesarbejde ikke foretages, opstår der et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb. Såfremt det vedligeholdelsesmæssige efterslæb ikke indhentes, har det alvorlige konsekvenser for driften af anlæggene.

 

Under forudsætning at ovenstående vedligeholdelsesmæssige efterslæb afvikles, skal der samtidig hermed benyttes midler til forebyggende vedligehold, såfremt der ikke skal opstå et nyt vedligeholdelsesmæssigt efterslæb.

·        Det forebyggende vedligeholdelsesbehov er årligt på 17 mill. kr. i perioden 2003 til og med 2012.

 

Parallelt med den forebyggende vedligeholdelse skal der foretages daglig vedligehold.

·        Det daglige vedligehold er årligt 3 mill. kr. i perioden 2003 til og med 2012.

 

KI disponerer i dag over 6,5 mill. kr. til vedligehold, som skal fratrækkes ovenstående udgifter. Dertil kan der, såfremt det besluttes at eftergive KI de tidligere optagne lån, ligeledes kunne fratrækkes 4,5 mill. kr.

Med ovenstående som udgangspunkt betyder det, at de samlede udgifter til vedligehold kan opgøres til 28,4 mill. kr. i perioden 2003 til og med 2012, hvorved det vedligeholdelsesmæssige efterslæb indhentes og det forebyggende og daglige vedligeholdelsesarbejde foretages.

 

Dertil kommer udgifter til renovering af Grøndal Centrets tag (32 mill. kr.), vandforsyning (4 mill. kr.) samt varme og ventilation (15 mill. kr.). Det forudsættes, at der kan disponeres 13 mill. kr. hertil fra de i 2002 afsatte 20 mill. kr.

Dermed fordeler udgifterne sig med 19 mill. kr. i 2004, 15 mill. kr. i 2005 og 4 mill. kr. i 2006.

 

Samlet kan finansieringsbehovet i forhold til både det vedligeholdelsesmæssige efterslæb og det daglige og forebyggende vedligeholdelsesbehov opgøres på følgende måde:

mill. kr.

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Nødvendigt beløb – efterslæb

19,4

19,4

19,4

19,4

19,4

19,4

19,4

19,4

19,4

19,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forebyggende vedligehold

  17,0

  17,0

  17,0

  17,0

  17,0

  17,0

  17,0

  17,0

  17,0

  17,0

Dagligt vedligehold

   3,0

   3,0

   3,0

   3,0

   3,0

   3,0

   3,0

   3,0

   3,0

   3,0

Samlede udgifter til vedligehold

  20,0

  20,0

  20,0

  20,0

  20,0

  20,0

  20,0

  20,0

  20,0

  20,0

fratrukket KI-egne midler

   6,5

   6,5

   6,5

   6,5

   6,5

   6,5

   6,5

   6,5

   6,5

   6,5

fratrukket afdrag på lån

   4,5

   4,5

   4,5

   4,5

   4,5

   4,5

   4,5

   4,5

   4,5

   4,5

Nødvendigt beløb – vedligehold

   9,0

   9,0

   9,0

   9,0

   9,0

   9,0

   9,0

   9,0

   9,0

   9,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nødvendigt samlet beløb

  28,4

  28,4

  28,4

  28,4

  28,4

  28,4

  28,4

  28,4

  28,4

  28,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grøndalcentret - særskilt bevilling

  

  19,0

   15,0

 4,0

 

 

 

 

 

 

 

Anbefaling

På baggrund af ovenstående opgørelse anbefaler Københavns Idrætsanlæg følgende:

 

§        At Københavns Idrætsanlæg eftergives de interne lån

§        At Københavns Idrætsanlægs sparede udgifter til det interne lån på ca. 4.5 mill. kr. pr. år øremærkes alene til brug for genopretning af efterslæbsopgaver

§        At der årligt tilføres Københavns Idrætsanlæg et beløb til ekstraordinært vedligehold. Beløbets størrelse kan variere fra år til år, men et beløb i størrelsesorden mellem 20 og 30 mill. kr. årligt i ca. 10 år er nødvendigt, hvis efterslæbet ønskes nedbragt. Et gennemsnitligt beløb er opgjort til 28,4 mill. kr. årligt.

 

ØKONOMI

Jævnfør ovenstående.

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

Nærværende indstilling samt de to redegørelser forelægges for Københavns Idrætsanlægs bestyrelse den 13. marts 2003.

 

BILAG

1)     Redegørelse om Københavns Idrætsanlægs samlede økonomiske situation

2)     Redegørelse om foreløbige tiltag til at forbedre styringen af anlægsprojekter og lign. i Københavns Idrætsanlæg

 

 

Carsten Haurum

/Mikael Keller-Hansen

 


 


Til top