Mødedato: 13.01.2005, kl. 15:00

Evaluering af pilotprojekt "KULTUR OG IDRÆT I DÆKNINGSGRAVE"

Evaluering af pilotprojekt "KULTUR OG IDRÆT I DÆKNINGSGRAVE"

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. januar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

11.      Evaluering af pilotprojekt "KULTUR OG IDRÆT I DÆKNINGSGRAVE"

(KFU   4/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget

 

at evalueringen af pilotprojektet "Kultur og idræt i dækningsgrave" tages til efterretning.

 

 

RESUME

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 12. december 2002 blev der afsat 750.000 kr. til pilotprojektet "Kultur og idræt i dækningsgrave" [1]. Formålet var at vurdere, hvorvidt ledige istandsatte dækningsgrave i København kan tilgodese og udfylde lokalebehov i det københavnske kultur- og idrætsliv.

 

En del istandsatte dækningsgrave blev allerede på dette tidspunkt lejet ud af Brandvæsenet, der til daglig forvalter anlæggene, til bl.a. kulturformål. Af det bevilgede beløb blev 50.000 kr. afsat til, at et arkitektfirma udarbejdede idéer til indretning, mens 700.000 blev afsat til restaurering og indretning af op til 7 bunkeranlæg til musikøvelokaler, spejder- og idrætsformål.

 

For at gøre det muligt at afprøve forskellige former for indgangspartier, ovenlys, underlag m.v., blev der frem til oktober 2003 søgt og modtaget tilladelse til istandsættelse af i alt 5 bunker-anlæg á tre rum. Fordelingen er som følger:

-         Østre Allé/Fælledparken: 3 anlæg á 3 rum til musikøvelokaleforening

-         Lersøparken: 1 anlæg á 3 rum til idrætsforening

-         Nørrebroparken: 1 anlæg á 3 rum til spejderforening

 

Åbningen af de nyistandsatte dækningsgrave skulle efter tidsplanen have fundet sted i august 2003. Denne tidsplan blev dog overskredet med mere end et halvt år, bl.a.  fordi indhentning af tilladelser tog længere tid end forventet, men også fordi selve istandsættelsen tog lang tid.

 

Pilotprojektet har vist, at den mest oplagte mulighed er at bruge istandsatte dækningsgrave til musikøvelokaler. En af konklusionerne i rapporten "De Kulturelle foreningers vilkår i København", var netop dækningsgravenes potentiale i forbindelse med det udbredte behov for flere øvelokaler i København. Det anbefales derfor, at der ved fremtidige projekter primært satses på øvelokaleformål og kulturelle foreninger generelt.[2]

 

 

SAGSBESKRIVELSE

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 12. december 2002 blev der afsat 750.000 kr. til pilotprojektet "Kultur og idræt i dækningsgrave" [3]. Formålet var at vurdere, hvorvidt ledige istandsatte dækningsgrave i København kan tilgodese og udfylde lokalebehov i det københavnske kultur- og idrætsliv.

 

En del istandsatte dækningsgrave blev allerede på dette tidspunkt lejet ud af Brandvæsenet, der til daglig forvalter anlæggene, til bl.a. kulturformål. Af det bevilgede beløb blev 50.000 kr. afsat til at et arkitektfirma udarbejdede idéer til indretning, mens 700.000 blev afsat til restaurering og indretning af op til 7 bunkeranlæg til musikøvelokaler, spejder- og idrætsformål.

 

For at gøre det muligt at afprøve forskellige former for indgangspartier, ovenlys, underlag m.v., blev der frem til oktober 2003 søgt og modtaget tilladelse til istandsættelse af i alt 5 bunker-anlæg á tre rum. Fordelingen er som følger:

-         Østre Allé/Fælledparken: 3 anlæg á 3 rum til musikøvelokaleforening

-         Lersøparken: 1 anlæg á 3 rum til idrætsforening

-         Nørrebroparken: 1 anlæg á 3 rum til spejderforening

 

Åbningen af de nyistandsatte dækningsgrave skulle efter tidsplanen have fundet sted i august 2003. Denne tidsplan blev dog overskredet med mere end et halvt år, bl.a.  fordi indhentning af tilladelser tog længere tid end forventet, men også fordi selve istandsættelsen tog lang tid.[4]

 

I København findes mellem 900 og 1100 uanvendte anlæg. Ca. 100 – 150 af disse skønnes egnet til foreningsbrug. Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøgte i 2002 mulighederne for at udnytte disse rum til fordel for kulturelle og idrætsmæssige formål. Der syntes i denne undersøgelse at være en potentiel mulighed for at anlæggene kunne imødekomme et lokalebehov eller skabe rum til udvikling af nye aktiviteter blandt kulturelle foreninger og idræts- og spejderforeninger i København.

 

På denne baggrund udarbejdede Kultur- og Fritidsforvaltningen et forslag til et et-årigt pilotprojekt, hvor dækningsgravenes potentiale som lokaler for foreningslivet kunne testes. Pilotprojektet blev udarbejdet i et samarbejde mellem Ejendomsdrift, FOS (i dag Fritid & Idræt), Idrætssekretariatet (i dag Fritid & Idræt) og Kulturudvikling (i dag Kunst & Kultur).

Som en del af Beredskabsplanen er dækningsgravene organisatorisk placeret hos Brandvæsnet, som derfor ligeledes blev involveret aktivt i arbejdet.

 

 

PROJEKTGRUPPENS ANBEFALINGER

 

-                                          Pilotprojektet har vist, at den mest oplagte mulighed er at bruge istandsatte dækningsgrave til musikøvelokaler. En af konklusionerne i rapporten "De Kulturelle foreningers vilkår i København", var netop dækningsgravenes potentiale i forbindelse med det udbredte behov for flere øvelokaler i København. Det anbefales derfor, at der ved fremtidige projekter satses på øvelokaleformål og kulturelle foreninger generelt.

 

-                                         Ved udvælgelsen af egnede dækningsgrave til specifikke formål, bør der tages højde for dækningsgravens beliggenhed i forhold til parker og andre rekreative områder. Der bør først og fremmest udvælges dækningsgrave i ikke-fredede parker.

 

-                                         Foreninger bør først inddrages, når der er givet tilsagn fra de relevante instanser om tilladelse til istandsættelse af konkrete anlæg.

 

-                                         Der bør ved opstarten af projektet tages kontakt til interessenter i lokalområdet for at sikre, at alle parter arbejder i samme retning.

 

-                                         Ansvaret for implementering af dækningsgrave til foreningsformål bør entydigt ligge i én kontaktenhed.

 

-                                         De relevante områder i Bygge- og Teknikforvaltningen, herunder Vej & Park bør involveres aktivt i udvælgelsen af egnede anlæg.

 

-                                         Brandvæsenet bør varetage kontakten til entreprenøren, som de gør i alle de andre tilfælde, hvor bunkerne bliver sat i stand.

 

-                                         Ejendomsdrift kan eventuelt fungere som rådgivende enhed internt i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

 

ØKONOMI

Da dækningsgravene er offentligt ejede lokaler skal foreningerne ifølge Folkeoplysningsloven § 22, stk. 1 have lokalerne stillet vederlagsfrit til rådighed.

I den udstrækning Folkeoplysningsudvalgets budgetramme til driftstilskud til frivillige folkeoplysende foreninger for børn og unge ikke er opbrugt, kan foreninger blive godkendt til tilskud herfra.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

 

HØRING

Der er ikke foretaget høring

 

BILAG

1.       Evaluering af pilotprojektet "Kultur og idræt i dækningsgrave" januar 2005

2.       Tidsplan

 

 

 

                       Carsten Haurum                 

                                                                 /  Mads Kamp Hansen

 


 



[1] KFU 452/2002

[2] Evaluering af pilotprojektet "Kultur og idræt i dækningsgrave".

[3] KFU 452/2002

[4] Bilag 1 i evalueringen "Kultur og idræt i dækningsgrave".


Til top