Driftskontrakter med Christianshavns Beboerhus og Karens Minde Kulturhus
Driftskontrakter med Christianshavns Beboerhus og Karens Minde Kulturhus
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 12. december 2002
16. Driftskontrakter med Christianshavns Beboerhus og Karens Minde Kulturhus
(KFU 470/2002)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender det som bilag 1 vedlagte udkast til kontrakt mellem Christianshavns Beboerhusforening og Kultur- og Fritidsudvalget,
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender det som bilag 2 vedlagte udkast til kontrakt mellem Karens Minde Kulturhusforening og Kultur- og Fritidsudvalget,
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der i efteråret 2004 – på baggrund af en evaluering af forløbet med den nuværende driftsform - forelægges en indstilling for udvalget med henblik på den endelige stillingtagen til den fremtidige driftsform af de to kultur- og medborgerhuse.
RESUME
Nærværende indstilling indeholder forslag om, at der indgås en 2-årig driftskontrakt mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og de to beboerhusforeninger om driften af Christianshavns Beboerhus og Karens Minde Kulturhus.
Indgåelse af driftskontrakterne betyder, at de to foreninger fortsætter deres virke indtil videre indtil den 31. december 2004, og at foreningerne dermed samtidig anerkendes som de pågældende huses brugerrepræsentation. Driftskontrakterne må således tages som udtryk for en fortsættelse af de bestående, historisk betingede forhold omkring driftsformen i de to kultur- og medborgerhuse, bl.a. med henblik på at sikre kontinuiteten og det fortsatte frivillige engagement.
Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøger sideløbende mulighederne for de organisatoriske rammer af husene efter udløb af driftskontrakten den 31. december 2004, idet der umiddelbart kan peges på følgende muligheder:
- forlængelse af driftskontrakten med beboerhusforeningerne,
- omdannelse af husene til selvejende institutioner,
- ren kommunalisering,
- eventuelle andre muligheder.
På baggrund af en evaluering af forløbet med den nuværende driftsform, forelægges der i efteråret 2004 en indstilling for Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på den endelige stillingtagen til den fremtidige driftsform af de omhandlede kultur- og medborgerhuse. Indstillingen vil blive udarbejdet i dialog med foreningerne. Det bemærkes, at foreningerne er enige i den beskrevne fremgangsmåde.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på sit møde den 29. august 2002 (Redegørelse om andre organisationsformer for kultur- og medborgerhusene, KFU 315/2002) i relation til de omhandlede kultur- og medborgerhuse, at forvaltningen indgår i forhandlinger med Christianshavns Beboerhusforening og Karens Minde Kulturhusforening om en videreførelse af husene som selvejende institutioner. I denne forbindelse blev Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiget til at færdigforhandle de fremtidige vilkår, med henblik på at driftskontrakterne forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til godkendelse.
Af sagsbeskrivelsen fremgår bl.a. følgende om de 2 huse:
"Christianshavns Beboerhus
Høringssvar
Christianshavns Beboerhus anbefaler, at huset organiseres som selvejende institution. Baggrunden herfor er, at der forventes større brugerengagement end ved en kommunal organisering, samt mulighed for fastholdelse af den eksisterende 'kollektive ledelse'. Samlet finder bestyrelse og personale, at en selvejende institution giver bedst mulighed for at bevare husets høje grad af frihed og selvbestemmelse.
Christianshavns Beboerhus har længe haft en særstatus blandt de tidligere KUC/Byens Huse-huse. Bestyrelsen på Christianshavns Beboerhus har haft udvidede beføjelser set i forhold til andre huses bestyrelser. Bestyrelsen på Christianshavns Beboerhus udgøres af bestyrelsen for Christianshavns Beboerhusforening.
Bestyrelsen opstiller følgende forudsætninger for indgåelse af en endelig driftsaftale mellem Christianshavns Beboerhus og Københavns Kommune:
- forhandling om et 'realistisk budget'
- de kommunale overenskomster følges med den tilføjelse at eventuelle lønstigninger skal indregnes i driftstilskuddet fra Københavns Kommune.
- man ønsker ikke 2-årige ansættelseskontrakter for den kollektive ledelse
- udarbejdelse af en tilstandsrapport, der skal danne baggrund for afsættelse af midler til udvendig og indvendig vedligeholdelse.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Til forudsætningerne fra Christianshavns Beboerhus kan knyttes følgende bemærkninger:
- Såfremt man indleder forhandlinger om etablering af Christianshavns Beboerhus som en selvejende institution, vil der som en naturlig del blive beregnet et tilskudsgrundlag, med udgangspunkt i den budgetfordelingsmodel, der skal gælde for alle kultur- og medborgerhuse.
- En selvejende institution kan efter eget ønske følge kommunens overenskomster. Tilskud til institutionen fremskrives i budgettet med den gennemsnitlige forventede pris- og lønstigning. Såfremt en personalegruppe har en højere lønstigning end gennemsnittet vil lønstigningen ikke fult ud dækkes af en gennemsnitlig løn- og prisstigning.
- Såfremt Christianshavns Beboerhus etableres som selvejende institution, er det bestyrelsen, der har ansættelseskompetencen, og derfor også bestyrelsen der beslutter personalets og ledelsens løn- og ansættelsesvilkår.
- Der er planlagt for alle huse, der tidligere var en del af Byens Huse, at der udarbejdes en status på vedligeholdelsessituationen. Der er ingen problemer i, at dette også omfatter de huse, der organiseres som selvejende institutioner. Imidlertid kan det ikke forventes, at et konstateret efterslæb indregnes i et driftstilskud, da der ikke er budgetmidler til dette hverken inden for budgetrammen i det tidligere Byens Huse eller i Ejendomsdrift.
Samlet vurdering
Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler på baggrund af ovenstående, at der indledes forhandlinger med Christianshavns Beboerhus om en fremtidig organisering som selvejende institution pr. 1. januar 2003. Det indstilles ligeledes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til at færdiggøre disse forhandlinger med Christianshavns Beboerhus med henblik på at driftskontrakten forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til godkendelse.
Karens Minde
Høringssvar
Høringssvaret fra Karens Minde anbefaler, at huset fortsætter som en selvejende institution. Høringssvaret opregner desuden en række fordele, som Karens Minde ser ved en organisering som selvejende institution, og en række ulemper, man ser ved organisering som en kommunal institution.
Nuværende organisation
Karens Minde Kulturhusforening driver kulturhuset Karens Minde. Kulturhusforeningen fik oprindeligt af Kongens Enghave Bydel overdraget opgaven efter et udbud af kulturhusdriften.
Ifølge vedtægterne for Karens Minde Kulturhusforening har foreningen følgende formål:
- at drive Karens Minde Kulturhus, samt at sikre, at det bliver rammen om et mere alsidigt kultur- og fritidstilbud i kvarteret.
I driftsaftalen mellem Kgs. Enghave bydelsråd og Karens Minde Kulturhusforening fremgår det bl.a., at foreningen står for driften af Kulturhuset.
Bygningen administreres af Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Samlet vurdering
Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler på baggrund af ovenstående, at der indledes forhandlinger med Karens Minde om en fremtidig organisering som selvejende institution pr. 1. januar 2003. Det indstilles ligeledes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til at færdiggøre disse forhandlinger med Karens Minde med henblik på at driftskontrakten forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til godkendelse."
Forløbet siden 29. august 2002
Forvaltningen har gennemført forhandlinger med husene med udgangspunkt i dels husenes tilkendegivelser om, at man ønsker oprettelse af selvejende institutioner, dels Kultur- og Fritidsudvalgets beslutninger herom.
Under forhandlingerne har forvaltningen kunnet konstatere, at der for begge huses vedkommende foreligger et udpræget ønske om at kunne fortsætte driften af husene på samme måde som hidtil, d.v.s. således at det er de pågældende beboerhusforeninger, der varetager driften af husene, i overensstemmelse med den driftskontrakt, der indgås med Københavns Kommune.
I denne forbindelse er der bl.a. udtrykt bekymring for, at en etablering af en selvejende institution kan få en negativ indvirkning på det frivillige engagement, der ifølge foreningerne er en væsentlig drivkraft for de aktiviteter, der p.t. foregår i husene. Endvidere er der fra begge foreningers vedkommende givet udtryk for, at en etablering af selvejende institutioner kan ses som udtryk for et administrativt merarbejde, der ikke står i rimeligt forhold til de eventuelle fordele, der herved vil kunne opnås sammenlignet med den nuværende driftsform. Samtidig er der udtrykt bekymring for, at allerede det forhold, at de pågældende foreninger ikke længere vil være direkte aftaleparter i forhold til husenes daglige drift vil kunne have en negativ indflydelse på kontinuiteten i husenes forskellige aktiviteter mv. Begge foreninger lægger herved vægt på, at foreningernes hidtidige drift af husene ikke har voldt proble mer.
Sammenfattende har begge huse udtrykt, at man foretrækker fortsættelse af den nuværende driftsform i stedet for oprettelse af en selvejende institution som organisatorisk ramme for driften i de pågældende huse.
Forvaltningens bemærkninger
Kultur- og Fritidsforvaltningen har indgået en midlertidig driftskontrakt med de pågældende beboerhusforeninger, der på denne baggrund har forestået driften af husene siden kommunaliseringen pr. 1. juli 2002. Forvaltningen kan bekræfte, at denne driftsform ikke har medført problemer i forhold til den daglige drift fra den 1. juli 2002.
Forvaltningen må videre lægge vægt på, at baggrunden for forslaget om at omdanne de 2 kultur- og medborgerhuse til selvejende institutioner var et ønske fra de pågældende huses side. Forvaltningen finder fortsat, at såfremt arbejdet med omdannelsen af husene til selvejende institutioner er begrundet i et udtrykkeligt ønske fra husenes side, bør et sådant arbejde gennemføres.
Samtidig må forvaltningen imidlertid lægge afgørende vægt på, at der i løbet af forhandlingerne er givet udtryk for bekymring for husenes omdannelse til selvejende institutioner samtidig med at begge foreninger lægger stor vægt på, at husenes nuværende driftsform – bl.a. af hensyn til det frivillige engagement – bør fortsætte.
På denne baggrund kan forvaltningen ikke anbefale, at arbejdet med at omdanne husene til selvejende institutioner fortsættes på nuværende tidspunkt. Forvaltningen tillægger det i denne forbindelse stor betydning, at den praktiske implementering af kommunaliseringen af Byens Huse pr. 1. juli 2002 er forløbet gnidningsfrit. Forvaltningen er betænkelig ved, at der på nuværende tidspunkt gennemføres sådanne organisatoriske ændringer (i princippet mod foreningernes ønske), at der opstår en risiko for et brud på kontinuiteten i forhold til husenes mangeartede aktiviteter og eventuelt en reduktion af det frivillige engagement.
Bemærkninger vedrørende det juridiske grundlag
Et brugerdemokratisk organ ved f.eks. kommunale kultur- og medborgerhuse kan etableres ved, at der af og blandt brugerne vælges et antal repræsentanter til at varetage opgaverne vedrørende brugerindflydelse. Alternativt kan kommunen anerkende en forening som brugerrepræsentation. Sidstnævnte indebærer, at der tillægges foreningens sædvanligt kompetente organer indflydelse på driften af det pågældende kultur- og medborgerhus og denne model forudsætter således en foreningsmæssig ramme omkring brugerne.
Uanset den valgte model skal kommunalbestyrelsen i begge modeller påse, at de berørte brugere har en ligelig adgang til at deltage i valget af repræsentanter, og at de valgte er tilstrækkeligt repræsentative for brugerkredsen. Såfremt en forening anerkendes som brugerrepræsentation, og på et aftalemæssigt grundlag varetager driften af et kommunalt kultur- og medborgerhus, vil der ikke være noget til hinder for, at foreningen ansætter en leder af huset, der under ansvar over for foreningen varetager de daglige drifts-, økonomiske og administrative opgaver.
For såvel Christianshavns Beboerhus som Karens Minde Kulturhus gælder, at medarbejderne vil være ansat af de respektive foreninger. Københavns Kommune er således i overensstemmelse med de foreslåede driftskontrakter ikke ansættende myndighed for husenes medarbejdere. Med hensyn til medarbejdernes ansættelsesmæsige status adskiller de to driftsformer (selvejende institutioner og forening som driftsorganisation) sig således ikke væsentligt fra hinanden, idet kommunen i begge situationer ikke er ansættende myndighed.
Uddybende kan med hensyn til kommunens adgang til at yde støtte mv. til foreninger anføres følgende:
- De aktiviteter, som foreningen varetager, skal være kommunale; herunder må foreningen ikke have erhvervsmæssige interesser
- Optagelse i foreningen må ikke være begrænset af kriterier, som ikke er saglige i forhold til aktiviteten
En kommune er normalt ikke afskåret fra at yde støtte til en i øvrigt lovlig kommunal aktivitet, som foregår i foreninger, der også varetager ikke-kommunale formål. Kommunen må i så fald imidlertid sikre sig, at det kommunale tilskud alene anvendes til den støtteberettigende aktivitet.
En kommune er ikke forpligtet til at yde støtte til en bestemt aktivitet gennem samtlige de foreninger i kommunen, som udøver aktiviteten. Kommunen kan lovligt beslutte f.eks. at yde støtte alene gennem én forening, såfremt den pågældende forening har et formål, som kommunen selv kunne have varetaget. Foreningen skal optage enhver, der opfylder medlemskravene; kravene må ikke være usaglige.
Yder kommunen derimod støtte til en bestemt aktivitet i én forening, der hviler på et særligt ideologisk grundlag, er kommunen ud fra en lighedsbetragtning normalt også forpligtet til at yde støtte til eventuelle tilsvarende aktiviteter i andre foreninger af lignende karakter samt i mindst én forening uden videregående formål.
Endelig bemærkes, at en kommune ikke er afskåret fra at stille betingelser for ydelse af tilskud til foreninger. Betingelserne må imidlertid være sagligt begrundede, og der må ikke på usagligt grundlag gøres forskel på de vilkår, som fastsættes for ydelse af støtte til foreninger, som har krav herpå.
Såfremt en forening med tilskud fra kommunen driver f.eks. et kultur- og medborgerhus, kræves der adgangsfrihed i forhold til kommunens borgere. Kravet om adgangsfrihed indebærer, at der i det omfang anlægget er forbeholdt foreningens medlemskreds, stilles krav om, at foreningen formelt er åben for alle eller at eventuelle begrænsninger i medlemsbetingelserne bygger på kriterier, der er saglige i forhold til aktiviteten. Såfremt medlemskab af foreningen medfører videregående forpligtelser end deltagelse i den kommunalt støttede foranstaltning (f.eks. ideologiske eller politiske formål) kan borgerne som udgangspunkt ikke henvises til at tilslutte sig foreningen. I denne situation vil kommunal støtte kun kunne godkendes, såfremt der bliver givet kommunens borgere adgang til at benytte huset på lige vilkår med foreningens medlemmer.
Foranstående indebærer bl.a., at kommunen har en forpligtelse til at sikre, at foreningens vedtægter ikke er i modstrid med de ovenfor beskrevne principper. De nugældende vedtægter for Christianshavns Beboerhusforening og Karens Minde Kulturhusforening er vedlagt som henholdsvis bilag 5 og 6. Kultur- og Fritidsforvaltningen har over for begge foreninger præciseret, at forslag til eventuelle vedtægtsændringer forinden tiltrædelse skal forelægges Kultur- og Fritidsforvaltningen til godkendelse, jf. de foranstående bemærkninger.
Øvrige bemærkninger
Relationerne mellem Kultur- og Fritidsudvalget og beboerhusforeningerne er reguleret i driftskontrakterne. Driftskontrakterne omhandler bl.a. følgende forhold:
- Husenes formål/målgrupper
- Husenes udmøntning af kommunens overordnede målsætninger og politikker for området
- Faciliteter og aktiviteter
- Økonomiske rammer, herunder forhold om budgetlægning, afrapportering, bogføring, ressourcestyring af aflæggelse af regnskab og beretning
- Samarbejde med det øvrige kultur- og fritidsområde.
Indholdet i udkastet til driftskontrakterne med beboerhusforeningerne adskiller sig ikke fra en driftskontrakt med en selvejende institution. Der er således ingen ændring med hensyn til de krav, som kommunen stiller, uanset om det er foreninger eller selvejende institutioner, der varetager den daglige drift af husene.
Endelig lægger forvaltningen afgørende vægt på, at en indgåelse af en driftskontrakt med foreningerne som foreslået må tages som udtryk for en videreførsel af historisk betingede forhold i relation til de 2 huse samt den nuværende driftsform, og ikke som et ønske om at etablere en ændring i retstilstanden i forhold til driften af husene. Forvaltningen finder det hensigtsmæssigt, at husenes aktuelle ønsker om at videreføre den nuværende driftsform tages til efterretning af hensyn til kontinuiteten i forhold til aktiviteterne i husene samt sikringen af det frivillige engagement.
Det bemærkes, at bestyrelsen for Christianshavns Beboerhusforening har godkendt driftskontrakten, med forbehold for at foreningens generalforsamling (der finder sted i januar 2003) ikke har substantielle bemærkninger til driftskontrakten, jf. bilag 3.
Bestyrelsen for Karens Minde Kulturhusforening har godkendt driftskontrakten i den nu foreliggende form, jf. bilag 4.
Det videre arbejde
Forvaltningen vil anvende den kommende periode til at foretage en egentlig evaluering af driftsformen i de omhandlede huse med henblik på, at der i efteråret 2004 kan forelægges Kultur- og Fritidsudvalget en indstilling om den endelige stillingtagen til den fremtidige driftsform af de to kultur- og medborgerhuse. Der kan herved umiddelbart peges på følgende muligheder:
- forlængelse af driftskontrakten med beboerhusforeningerne,
- omdannelse af husene til selvejende institutioner,
- ren kommunalisering,
- eventuelle andre muligheder.
Indstillingen vil blive udarbejdet i dialog med foreningerne. Det bemærkes, at Christianshavns Beboerhusforening og Karens Minde Kulturhusforening er enige i denne fremgangsmåde.
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser
ØKONOMI
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Indstillingen er udarbejdet på baggrund af en dialog med de omhandlede beboerhusforeninger.
BILAG
1. Udkast til kontrakt mellem Christianshavns Beboerhusforening og Kultur- og Fritidsudvalget
2. Udkast til kontrakt mellem Karens Minde Kulturhusforening og Kultur- og Fritidsudvalget
3. Referat af bestyrelsesmøde den 3. december 2002 i Christianshavns Beboerhusforening
4. Referat af bestyrelsesmøde den 27. november 2002 i Karens Minde Kulturhusforening
5. Vedtægter for Christianshavns Beboerhusforening
6. Vedtægter for Karens Minde Kulturhusforening
Carsten Haurum
/Mikael Keller-Hansen