Mødedato: 11.10.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Halmtorvet 17B i Kødbyen

Se alle bilag

Aktørerne Musikforeningen Vesterbro og konsortiet bag LAB 17 har begge vist interesse for at anvende den kommunale bygning Halmtorvet 17B i Kødbyen. Uanset hvilken aktør der vælges, skal der gennemføres en gennemgribende renovering af bygningens indre. Der er ikke gennemført en planlægningsfase, men den umiddelbare vurdering er, at en renovering beløber sig til 58-68 mio. kr. Der er ikke afsat midler til formålet.

Der er beskrevet to modeller for brugsaftaler for to aktører. Alternativt kan aktørerne leje bygningen direkte af Københavns Ejendomme og Indkøb på en erhvervslejekontrakt og modtage øremærket tilskud til eventuelle lovlige kommunale aktiviteter. Her vil det skulle afklares, om der er en tungtvejende kommunal interesse i at ombygge til erhvervsformål.
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvilke af de to aktører Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med Musikforeningen Vesterbro eller konsortiet bag LAB17’s projekt for anvendelse af den kommunale bygning Halmtorvet 17B i Kødbyen

Problemstilling

I Den Grå Kødby ligger den karakterfulde og bevaringsværdige kommunale bygning Halmtorvet 17B, som står ubenyttet hen.

Musikforeningen Vesterbro (MUVE) ønsker med sit projekt Gehør at skabe et foreningsbaseret musikalsk væksthus, som kombinerer musikudøvelse og liveoptrædener med billedkunst, teater og dans.

Konsortiet bag LAB 17, som består af Foreningen Maker og erhvervsaktørerne Stykka og XBuild, ønsker at omdanne bygningen til et udviklingslaboratorium for bæredygtige produkter til grønne byggerier, boliger og byer.

Der blev ikke givet midler til projekterne i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2023. Kultur- og Fritidsudvalget bestilte på udvalgets møde den 29. september 2022 en indstilling om, hvilke af de to aktører Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med i forhold til den fremtidige anvendelse af lejemålet.

Løsning

Bygningen Halmtorvet 17B

Bygningen Halmtorvet 17B ligger i Den Grå Kødby ved siden af Stofindtagelsesrummet H17, Ungdommens Demokratihus og Den Hvide Kødby. Bygningen er på 1.900 m2 med en indvendig loftshøjde på 9,6 meter. Den har stået tom i mange år og er nedslidt, uisoleret og uopvarmet. Der er derfor behov for en væsentlig renovering og opgradering af bygningen, hvis der skal skabes en funktionel kulturbygning.

Lejemålets klimaskærm (tag og facade) bliver renoveret i 2023, hvilket finansieres af Københavns Ejendomme og Indkøbs grundbevilling. I dag og efter renoveringen af klimaskærmen kan lejemålet anvendes til lager. I forlængelse heraf forventes det umiddelbart, at det kræver et tillæg til lokalplan eller en ny lokalplan, hvis bygningen skal anvendes til andet end lager. Selve den udvendige renovering kan ske uafhængigt af og uden konsekvens for efterfølgende valg af aktør. Når der er truffet beslutning om den kommende anvendelse og tilvejebragt finansiering, skal der udarbejdes en tidsplan, men projektet kan tidligst være klar til indflytning i løbet af 2024.

Forventet drifts- og anlægsøkonomi

Uanset hvilken aktør der vælges, skal der gennemføres en gennemgribende renovering af bygningens indre. Der er ikke gennemført en planlægningsfase, men den umiddelbare vurdering er, at en renovering beløber sig til 58-68 mio. kr. Der er ikke afsat midler til formålet.

For at komme videre med den indvendige renovering og anvendelsesændring skal der afsættes en planlægningsbevilling på 2,2 mio. kr. på anlæg samt en servicebevilling på 0,25 mio. kr. til en indledende screeningsfase. Screeningen skal afdække funktioner, miljøforhold mv., før planlægningsfasen igangsættes. Hertil kommer udgifter til reservationsleje. Herudover skønnes det, at huslejeudgiften udgør 1,4 mio. kr. årligt.

Samtidig skal der tages stilling til, hvilken forvaltning der skal råde over lejemålet. Det kan enten ske gennem et forvaltningsudbud eller en politisk beslutning til en forhandling om overførselssag eller budget.

Gehør – Musikkens Væksthus

Formålet med Gehør er at skabe et kreativt foreningsbaseret hus med det musiske som fællesnævner. MUVE oplyser, at de har været i dialog og vil samarbejde med en række forskellige private og offentlige aktører i og omkring Kødbyen. Det drejer sig bl.a. om Københavns Musikskole, Københavns Billedskole, Teaterbutikken, Rysensteen Gymnasium og foreningen Stands & Dans.

Sigtet er at indrette bygningen med et fleksibelt modulsystem, der kan stables i op til to etager for at udnytte loftshøjden og dermed øge kapaciteten. Der etableres kun få faste installationer som toiletfaciliteter, køkken og teknik tæt ved facader. Modulerne kan let flyttes og opstilles på en anden lokation, hvis der er ønske om dette i fremtiden.

Huset skal bl.a. tilbyde øvelokaler, undervisning, livescener og lydstudier. Det er aktørernes ambition, at der vil være workshops, konferencer, kurser og leg med lyd for både voksne og børn, herunder daginstitutioner og skoleklasser. I bygningen skal der indrettes et 260 m2 stort torv med café, hvor der løbende vil være udstillinger, som er i dialog med musikken.

Driftsmodeller for Gehør

I Gehørs driftsmodel forudsættes det, at Københavns Kommune finansierer beløbet til husleje, el, vand, varme og adgangssystem efter overtagelse af lejemålet.

En bevilling i form af brugsaftale til MUVE forudsætter, at bygningen kan anvendes til formålet, og at Kultur- og Fritidsudvalget lejer Halmtorvet 17B af Københavns Ejendomme og Indkøb og udsteder en vederlagsfri brugsaftale til brug for lovlige kommunale aktiviteter.

Bevillingen skal øremærkes de konkrete lovlige kommunale aktiviteter, og brug af bygningen kan udelukkende anvendes til lovlig kommunal aktivitet, såfremt der gives vederlagsfri brugsaftale.

Formålet med LAB 17

Aktørerne bag LAB 17 består af foreningen for fysisk iværksætteri og bæredygtig produktudvikling, Maker og erhvervsaktørerne Stykka og XBuild, der arbejder med grønne og bæredygtige bolig- og inventarløsninger.

Visionen er at gøre LAB 17 til en innovationshub for ledende aktører inden for bæredygtigt byggeri, bolig og by. Ambitionen er at gøre stedet til et åbent og kollaborativt udviklingshus med aktiviteter for borgere, kommuner, virksomheder og fysiske iværksættere.

Sigtet er at indrette lejemålet med et café- og udstillingsområde, et eventspace, et maker-space med produktionsmaskiner og testudstyr samt et workspace for etablerede virksomheder, der arbejder med grøn omstilling.

Aktørernes ambition er at afholde over 20 events årligt, at tilknytte over 100 virksomheder, at skabe over 300 arbejdspladser og at have over 20.000 årlige besøgende.

Driftsmodeller for LAB 17

Der er for nuværende ikke taget stilling til, hvordan husets endelige driftsmodel skal se ud. En bevilling i form af brugsaftale til LAB 17 forudsætter, at bygningen kan anvendes til formålet, og at Kultur- og Fritidsudvalget lejer Halmtorvet 17B af Københavns Ejendomme og Indkøb og udsteder en vederlagsfri brugsaftale til brug for lovlige kommunale aktiviteter.

Bevillingen skal øremærkes de konkrete lovlige kommunale aktiviteter, og brug af bygningen kan udelukkende anvendes til lovlig kommunal aktivitet, såfremt der gives vederlagsfri brugsaftale. Udstedes der en brugsaftale, skal der ske en regnskabsmæssig opdeling af de lovlige kommunale aktiviteter i bygningen og de kommercielle aktiviteter, aktørerne har andre steder, da to af aktørerne er erhvervsaktører.

Alternativt kan aktørerne leje bygningen direkte af Københavns Ejendomme og Indkøb på en erhvervslejekontrakt og modtage øremærket tilskud til eventuelle lovlige kommunale aktiviteter. Her vil det skulle afklares, om der er en tungtvejende kommunal interesse i at ombygge til erhvervsformål.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med den valgte aktør og udarbejder et budgetnotat til brug for forhandlingerne om Overførelsessagen 2022-2023.

Søren Tegen Pedersen

  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget foretog afstemning om hvilken aktør man ønskede at gå videre med i forhold til anvendelse af Halmtorvet 17B og besluttede at gå videre med LAB17. 

For Musikforeningen Vesterbro (GEHØR) stemte Mia Nyegaard (B), Karina Bergmann (C), Louise Theilade Thomasen (V) og Niels Peder Ravn (NB)

For LAB17 stemte Frederik W. Kronborg (Ø), Bente Møller (Ø), Stine Finné Toft (Ø), Jonas Bjørn Jensen (A), Lea Friedberg (A) og Klaus Mygind (F). 

Frederik W. Kronborg (Ø), Bente Møller (Ø), Stine Finné Toft (Ø), Jonas Bjørn Jensen (A), Lea Friedberg (A) og Klaus Mygind (F) ønskede følgende protokolbemærkning:

"Vi er glade for, at projektet om LAB17 ser ud til at kunne realiseres på Halmtorvet 17B. Samtidig vil vi undersøge om det er muligt at finde en anden lokation til GEHØR, der kan realisere planerne et andet sted i København."

Louise Theilade Thomsen (V) og Mia Nyegaard (B) ønskede følgende protokolbemærkning: 

"Venstre og Radikale Venstre ser meget positivt på LAB17, men valgte at støtte GEHØR, da de er lokalt forankret. Vi opfordrer forvaltningen til at gå i dialog med GEHØR om mulighederne for en alternativ placering."

Karina Bergmann (C) ønskede følgende protokolbemærkning:

"Jeg ønsker, at forvaltningen går i dialog med Musikforeningen Vesterbro om at finde en anden lokation på Vesterbro, allerhelst i Kødbyen." 

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og kontorchef for byudvikling og kulturfaciliteter, Kim Natour Svendsen, deltog under punktets behandling.

Til top