Mødedato: 11.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ny skøjtehal i Ørestad Syd som OPP

Se alle bilag

I overensstemmelse med Budgetaftale 2013 fremlægges hermed en indstilling om, at den nye skøjtehal i Ørestad Syd kan etableres i regi af et Offentlig-Privat Partnerskab: OPP.  

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:

1.      at den nye skøjtehal i Ørestad Syd opføres og drives som OPP, Offentlig-Privat Partnerskab.
2.      at der anvendes en OPP-model, hvor kommunen selv ejer og finansierer projektet
3.      at OPP-projektet finansieres af de anlægs- og driftsmidler, som er tilvejebragt til skøjtehallen
4.   at det tages til efterretning, at kommunen med OPP indgår en mangeårig driftskontrakt med en privat operatør (typisk 20-30 år) og dermed forpligter sig til en bestemt driftsudgift i pågældende årrække.
5.   at det tages til efterretning, at skøjtehallen som OPP planlægges til at kunne ibrugtages til sæsonstart august 2015
6.   at der søges om forlængelse af ibrugtagningstilladelsen til den midlertidige skøjtehal på Gasværksgrunden til august 2015
7.   at Københavns Ejendomme genudbyder skøjtehallen, hvis OPP-udbuddet viser sig ikke at kunne rummes inden for den økonomiske ramme

Problemstilling

Af Budgetaftale 2013 fremgår det, at "parterne er enige om, at det i forbindelse med anlægget af den nye skøjtehal i Ørestad Syd inden udgangen af 2012 skal undersøges, hvorvidt skøjtehallen kan etableres i regi af et offentlig-privat OPP-samarbejde. I den forbindelse skal fordele og ulemper ved et sådan projekt belyses."

Løsning

Kernen i OPP er, at design, projektering, byggeri og den efterfølgende drift og vedligeholdelse i op til 30 år udbydes i én samlet pakke. Det firma eller konsortium af firmaer, som vinder opgaven, skal ikke blot bygge, men også drive og vedligeholde bygningen mange år frem i tiden.

 

I juni-juli 2012 har Københavns Ejendomme fået gennemført en OPP-vurdering af den nye skøjtehal i Ørestad Syd (bilag). Konklusionen er, at skøjtehallen vil kunne gennemføres som OPP, herunder at der er interesse for OPP i markedet.

Ifølge budgetaftalen skal fordele og ulemper ved OPP belyses. OPP-vurderingen fremhæver følgende fordele: 

  • Med OPP opnår kommunen større budgetsikkerhed, fordi risikoen for budgetoverskridelser i bygge- og driftsfasen overføres til OPP-leverandøren.

  • OPP giver tilbudsgiverne incitamenter til at tænke innovativt og totaløkonomisk, fordi OPP-leverandøren får ansvar for drift og vedligeholdelse mange år frem.

  • OPP-modellen indeholder en tidsbesparende incitamentsstruktur, idet betalinger først forfalder ved projektets færdiggørelse.

  • Med OPP sikres god vedligeholdelse af skøjtehallen langt ud i fremtiden, fordi kommunen med OPP indgår en mangeårig, incitamentsbaseret kontrakt om drift og vedligehold.

Hvad angår ulemper ved OPP-modellen, skal den tidsmæssige konsekvens fremhæves:

Såfremt skøjtehallen gennemføres som OPP, skal der indregnes tid til politisk godkendelse i BR, samt tid til at parterne beskriver projektet, herunder især den driftsmæssige side.

Det er herudover afgørende, at ibrugtagningstilladelsen til den midlertidige skøjtehal på Østerbro forlænges indtil den nye skøjtehal kan ibrugtages.

Kultur- og Fritidsforvaltningen bemærker, at de københavnske skøjteklubber de senere år har haft en omtumlet tilværelse med to flytninger med deraf følgende forkortelser af sæsonen. Forvaltningen vurderer, at der er foreningsmæssige udfordringer med at flytte aktiviteter over en så relativt stor afstand i byen. Ikke mindst for de yngre årgange er afstanden til faciliteten af væsentlig betydning. Forvaltningen foreslår derfor, at der opereres med hele sæsoner, således at den nye skøjtehal først går i drift august 2015. Derved får klubberne mulighed for at langtidsplanlægge deres aktiviteter og foretage hvervning i de relevante nærområder.

Økonomi

Det indstilles, at OPP-projektet finansieres af de anlægs- og driftsmidler, som er tilvejebragt til skøjtehallen.

OPP indebærer, at OPP-leverandøren optager byggelån og finansierer anlægsudgiften frem til ibrugtagning, hvor kommunen betaler den aftalte anlægsudgift. Dette for at motivere OPP-leverandøren til at eksekvere sagen hurtigt og effektivt. Københavns Kommune skal deponere anlægsudgiften i byggefasen i takt med byggeriets fremdrift, og får det samlede beløb frigivet i forbindelse med betalingen til OPP-leverandøren. 

De bevillingstekniske regler betyder, at sagen vil medføre et midlertidigt træk på kommunekassen samt en forskydning af anlægsudgifter mellem årene. Hvis sagen kan gennemføres i den indstillede form, vil dette blive håndteret i en sag om bevillingsmæssige ændringer og/eller en sag om anlægsperiodisering.

 

Med OPP-aftalen indgår kommunen en mangeårig driftskontrakt med OPP-leverandøren (typisk 20-30 år). De aftalte driftsmidler vil derfor være bundet i pågældende årrække.

Videre proces

Hvis det besluttes at gennemføre skøjtehallen som OPP, iværksættes dette hurtigst muligt.

Hvis resultatet af OPP-udbuddet viser sig ikke at kunne rummes inden for den økonomiske ramme, genudbydes projektet i en anden udbudsform. Dette vil i givet fald få tidsmæssige konsekvenser.
Carsten Haurum

                            /Gyrithe Saltorp

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2012:

Der blev begæret afstemning om et forslag om, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen under forudsætning af, at den i indstillingens 6. at-punkt nævnte forlængelse af ibrugtagningstilladelsen til den midlertidige skøjtehal på Gasværksgrunden til august 2015 opnås.
Et flertal (Muhammad Aslam, Taner Yilmaz, Simon Strange, Pia Allerslev, Leslie Arentoft, Birthe Skaarup og Susanne Møller) stemte for forslaget.
Et mindretal (Neil Stenbæk Bloem, Bjarne Fey, Marialise Rømer og Jens Kjær Christensen) stemte imod.

Forslaget blev dermed godkendt.

Til top