Mødedato: 11.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

B-sag: Indstilling om medlemsforslag om kommunal anvendelse af nedlagte kirker

Borgerrepræsentationen henviste den 10. maj 2012 et medlemsforslag om anvendelse af nedlagte kirker til Kultur- og Fritidsudvalget. 

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager nærværende orientering om processen for nedlæggelse af kirker og mulig fremtidig kommunal anvendelse af disse til efterretning, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægger konkrete forslag til anvendelse og finansiering af nedlagte kirker, såfremt en eller flere kirker besluttes nedlagt og vurderes egnet til opfyldelse af konkrete kommunale lokaliseringsbehov. 

Problemstilling

Københavns Stifts stiftsøvrighed har udpeget p.t.15 kirker i København til eventuel beslutning om lukning. Først til foråret 2013 besluttes det endeligt, hvor mange og hvilke kirker der skal lukkes.

Løsning

Københavns Ejendomme har undersøgt processen for lukning af kirker og er i dialog med de relevante aktører. 

Processen for lukning af kirker
Københavns Stift er ansvarlig for udpegning af kirker til mulig lukning. Stiftsøvrigheden foretager en høring blandt de berørte kirkers menighedsråd og på baggrund af høringen besluttes det, hvilke kirker som indstilles til lukning. Herefter indstiller Københavns Stift til Kirkeministeriet, at kirkerne lukkes. Denne indstilling finder sted i løbet af efteråret 2012. Følgende kirker er omfattet af Stiftsøvrighedens høringsproces, hvorfor de forventes omfattet af indstillingen: 

  • Sankt Pauls Kirke - Gernersgade, Kbh. K
  • Lutherkirken - Randersgade, Kbh.Ø
  • Davids Kirke - Koldinggade, Kbh. Ø
  • Ansgarkirken - Mågevej, Kbh. NV
  • Tagensbo Kirke - Landsdommervej, Kbh. NV
  • Utterslev Kirke - Rentemestervej, Kbh. NV
  • Aalholm Kirke - Bramslykkevej, Valby
  • Sankt Andreas Kirke - Gothersgade, Kbh. K
  • Fredens Kirke - Ryesgade, Kbh. Ø
  • Gethsemane Kirke - Dannebrogsgade, Kbh. V
  • Enghave Kirke - Sønder Boulevard, Kbh. V
  • Absalons Kirke - Sønder Boulevard, Kbh. V
  • Bavnehøj Kirke - Tranehavevej, Kbh. SV
  • Samuels Kirke - Thorsgade, Kbh. N
  • Blågårds Kirke, Hellig Kors Kirke eller Brorsons Kirke - Kbh. N

Kirkeministeriet træffer den endelige beslutning om nedlæggelse af kirker. Det sker tidligst i marts måned 2013, og kirker som besluttes nedlagt ophører som kirker i den danske folkekirke med udgangen af 2013. Herefter vil kirkerne kunne overdrages til kommende ejere primo 2014.

Fremtidig brug af lukkede kirker
Stiftsøvrigheden oplyser, at de har som målsætning, at så mange som muligt af de nedlagte kirker overgår til andre trossamfund. Dette forventes at ske for størstedelen af de lukkede kirker, idet der er stor efterspørgsel efter kirkerne fra øvrige trossamfund. Når en eventuel nedlæggelse af kirkerne er endeligt vedtaget af Kirkeministeriet, vil Stiftsøvrigheden beslutte, hvilke kirker der overdrages til øvrige trossamfund.

Endvidere oplyser Stiftsøvrigheden, at de kirker, som ikke overdrages til øvrige trossamfund, er pålagt en bestemmelse om hjemfaldsret til enten Kirkefondet eller Københavns Kommune. Det betyder, at kirkerne bliver enten Kirkefondets eller kommunens ejendom, når den kirkelige brug ophører. Det forventes, at Københavns Kommune har hjemfaldsret til 5 af de kirker, som indstilles til lukning, nemlig: 

  • Ansgarkirken
  • Tagensbo Kirke
  • Utterslev Kirke
  • Enghave Kirke
  • Bavnehøj Kirke 

Økonomiforvaltningens Center for Byudvikling oplyser, at de p.t. undersøger, hvilke kirker kommunen har hjemfaldsret til samt vilkårene for denne hjemfaldsret. Økonomiforvaltningen vurderer umiddelbart ikke, at kommunens hjemfaldsret vil blive udløst til de kirker, som overgår til et andet trossamfund efter eventuel kirkelukning. Kirkefondet oplyser, at de kirker som ikke overdrages til øvrige trossamfund og falder tilbage til Kirkefondet, vil blive solgt til markedspris og på markedsvilkår.

Kommunale udnyttelsesmuligheder i tomme kirker
Mange af de kirker som kan nedlægges er velbeliggende til kommunale formål med centrale og attraktive placeringer i byen. Nogle få af kirkerne har udenomsarealer, idet der dog ikke tilhører kirkegårde. Kirkerummene er ofte store, lyse og rummelige med potentiale for kultur- og fritidsaktiviteter.

Som inspiration til en konkret anvendelse af kirkerne har Københavns Ejendomme udarbejdet et idékatalog over mulige kommunale udnyttelsesmuligheder. Nedlagte kirker kan anvendes til mange forskelligartede kommunale formål som for eksempel dans, musik, kor, teater, sport/bevægelse, museum og forsamlingshuse eller væresteder, genoptræning/forebyggelse, ungdomsklubber, daginstitutioner og idrætsfaciliteter for nærliggende skoler. I øvrigt kan kirkerne tænkes anvendt i regi af København Cykelby til cykelværksteder, cykelklubber eller cykelparkering, som led i miljøindsatsen til miljøcentre med genbrugsstationer og undervisning i miljø og energi, eller som indendørs byrum. Mulighederne for at kirkerummenes særlige arkitektur kan bringes i anvendelse som alternative rum for kommunale aktiviteter er således mange. Det er dog værd at være opmærksom på, at bygningerne skønnes at være energimæssigt problematiske.

Derudover vil kirkerne efter en eventuel beslutning om lukning ikke længere være undtaget fra bygningsfredning. Kulturstyrelsen er ved at udarbejde en foreløbig vurdering af, om de kirker, som er udpeget til lukning, vil være fredningsegnede, og en beslutning om fredning af en kirke kan besværliggøre en eventuel omdannelse til kommunalt formål. Om en anvendelse til et kommunalt formål er realistisk vil i sidste ende bero på en vurdering af den konkrete bygning samt en økonomisk vurdering sammenholdt med alternative løsninger.

Økonomi

Nærværende indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

I fasen frem til en mulig beslutning om lukning af kirker vil Københavns Ejendomme bevare dialogen med Stiftsøvrigheden, Kulturstyrelsen, Økonomiforvaltningen og Kirkefondet. Københavns Ejendomme vil, hvis det bliver aktuelt, undersøge muligheden for løsning af konkrete kommunale lokaliseringsbehov i kirker vægtet i forhold til alternative lokaliseringer. Såfremt der i den forbindelse vurderes at være realiserbare muligheder i lukkede kirker, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen vende tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med præsentation af løsningsforslag med tilhørende finansieringsforslag for anlæg og drift. 
Carsten Haurum                            
                                    /Gyrithe Saltorp

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalget beslutning i mødet den 11. oktober 2012:

Punktet blev behandlet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).
Indstillingen blev godkendt.
Til top