Mødedato: 11.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kultur- og Fritidsudvalgets studierejse 2013 - valg af destination

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til destinationen for udvalgets studierejse i 2013.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter destinationen for udvalgets studierejse den 12. - 15. maj 2013.

Problemstilling

På sit møde den 23. august 2012 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at udvalgets studierejse i 2013 gennemføres den 12. - 15. maj.

Der er tradition for, at Kultur- og Fritidsudvalget én gang årligt tager på studierejse. Det primære formål med studierejserne er at få inspiration med hensyn til løsning af konkrete københavnske udfordringer inden for udvalgets opgaveområde. Udvalget har tidligere været på studieture til Singapore (2012), Valencia (2011) og Istanbul (2010).

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår følgende destinationer. For hver destination er forhold af særlig betydning for Kultur- og Fritidsudvalgets område beskrevet:

1. HAMBORG

Emner af særlig relevans for Kultur- og Fritidsudvalget: Den kulturelle samarbejdsaftale mellem Hamborg og København, havneområdet, kultur- og idrætsprojekter samt multiarena

Hamborg og København indgik i sommeren 2011 en samarbejdserklæring, der blev udgangspunktet for den kulturelle samarbejdsaftale mellem de to byer.

Formålet med aftalen er primært, at der dannes kulturelle netværk mellem de to byer,  at der ydes støtte til kulturprojekter og festivaler samt samarbejdes omkring internationale festivaler. Og endelig, at kulturen og de kreative erhverv udgør et væsentligt grundlag for de kommende års vækst i begge byer. 
Følgende samarbejdsprojekter forventes iværksat:

·         Samarbejde mellem Københavns Museum og Museum für Hamborgische Geschichte med udgangspunkt i udtjente havneområders udvikling

·         Samarbejde mellem Hip-Hop Academy og Dansekapellet

·         Samarbejdsprojekt omkring midlertidighed

·         Samarbejdsprojekt mellem Copenhagen Jazz Festival og ElbJazz Hamborg

·         Designprojekt

·         Samarbejde mellem Copenhagen Pride og Hamborg Pride.

Andre interessante områder er omdannelsen af et tidligere havneområde til et integreret byområde (”Hafencity”). Når området er færdigt vil det fremstå som en naturlig forlængelse af Hamborgs nuværende cityområde. I den forbindelse er byen ved at bygge Hamborgs nye spektakulære koncerthus (Elbphilharmonie). Endelig indeholder byen spændende kultur- og biblioteksprojekter, og den har en stor multiarena. Hamborg er særlig interessant, da byen ligger tæt på København. Den fremstår dermed som konkurrent men også naturlig samarbejdspartner i forhold til København og Øresundsregionen.

 

2. OSLO 
Emner af særlig relevans for Kultur- og Fritidsudvalget: Kulturbyggeri som motor for byudvikling/nye byområder

Helt overordnet har Oslo mange af de samme styrker og udfordringer som København. Det er en storby ved vandet, hvor havneområder omdannes med kultur som driver. Oslo har en del nyt kulturbyggeri, herunder Operaen. De er i gang med at bygge et nyt hovedbibliotek og et nyt Munch museum.  Både Munchmuseet og det nye hovedbibliotek er tænkt sammen med Operaen og vandet i et nyt byområde.
I et andet område har byen ombygget det tidligere Schous bryggeri til Schous kulturbryggeri.  Det indeholder bl.a.:
·         Kulturstasjon - et kulturhus med nyskabelse og udvikling af musik og kulturaktiviteter i Oslo
·         Popsenteret – et moderne oplevelses- og arrangementshus, der fokuserer på populærmusikkens historie
·         Riksscenen
·         Oslo musik- og kulturskole og
·         Øvningshotellet, 49 fuldt udstyrede øvelokaler, der passer til alt fra solister til store ensembler.

3. LONDON 

Emner af særlig relevans for Kultur- og Fritidsudvalget:  Større idrætsevents som katalysator for byudvikling

London har huset et succesfuldt OL. I det lys kunne det være relevant at fokusere på gevinster og udfordringer, der er forbundet med at lade større idrætsevents  være generator i byudviklingen, bylivet og branding af byen, samt hvordan fortællingen om det multikulturelle London er indgået i prioriteringen af London som værtsby. Mange af de nye OL-anlæg er placeret i Newham, et af Londons fattigste områder. Det var en bevidst prioritet og betingelse fra bystyret, at  OL skulle bidrage til en både miljømæssig og social regenerering af området. Er det lykkedes at skabe langsigtede de løsninger - og hvilken betydning vil det få i de berørte bydele. Hvordan fungerede arbejdet med at opbygge faciliteter, som kan ombygges og genanvendes i mindre format efter OL. London har i det hele taget opgraderet East End og havneområdet London Docklands. Derudover er London globalt set en af de mest besøgte byer og med et kæmpe kulturelt udbud.

Relevante besøg:

  • OL - anlæg i Newham
  • East End
  • Havneområdet London Docklands
4. ROM
Emner af særlig relevans for Kultur- og Fritidsudvalget: Kombinationen af kulturarv, nye kulturinstitutioner  og byliv

Rom er ligesom København en by, der stadig er intakt. Det vil sige, at byen ikke er ødelagt af krige og helt fejlslagen byplanlægning. Rom er ligesom København en levende, moderne storby, hvor der gøres meget for at stimulere og understøtte det almindelige, levede liv. Rigtig mange romere bor stadig i den historiske bykerne og er med til at gøre byen levende. Det gælder også om aftenen og om sommeren, når Roms bystyre etablerer talrige udendørs aktiviteter. Af interessante kulturinstitutioner er:

-  Zaha Hadids MACCRO museum for samtidskunst. Museet er noget af det nyeste arkitektur i Rom. 
-  3 nye koncertsale af Renzo Piano. Artiketekten byggede også Pompidou Centret.
-  Palazzo dello Sport af Luigi Nervi - fra olympiaden i Rom i 1960
-  Richard Meiers nye museum for Ara Pacis  




5. KRAKOW

Emner af særlig relevans for Kultur- og Fritidsområdet: Transformation og de dramatiske ændringer siden 1989 fra øst til moderne europæisk storby med masser af byhistorie.

Krakow er en gammel storby i den sydlige del af Polen og tidligere landets hovedstad. Byen regnes fortsat for Polens kulturhovedstad. Den gamle bydel er velbevaret og byen undgik udslettelse under 2. Verdenskrig. Byen rummer derfor bygninger tilbage til 1100-tallet. Byen er på UNESCO´s liste over verdens kulturarv. I år 2000 var Krakow Europæisk kulturhovedstad. Der er et rigt udbud af indenfor musik, teater, gallerier og museer. 

For nogle år siden fandt man under et gravearbejde værdifulde fund fra byens fortid. Det blev senere besluttet, at lade udgravningen danne ramme om et museum om Krakows historie. Med økonomisk hjælp fra bl.a. EU åbnede i 2010 et nyt historisk bymuseum, som er en stor turistattraktion. Bydelen Nowa Huta, opført i  1949, er en meget stor arbejderby centreret omkring det store Sendzimir stålværk, tidligere Leningværket.  Området, historien , industrianlæggenes arkitektur og ændringerne siden 1989 er arkitektonisk interessant. Den jødiske historie er markant i Krakow. Den jødiske bydel, Kazimierz har udviklet sig meget efter 1989 med caféer, restauranter, gallerier – og studerende og kunstnere, der har bosat sig i kvarteret.  Bydelen har ændret sig til en kulturel smeltedigel og attraktivt rejsemål for især jøder fra hele verden. Der er for nyligt åbnet et nyt museum i  Schindlers fabrikshaller, der dels fortæller om Schindlers indsats for at rede et stort antal jøder fra nazisternes dødslejre - fortalt i filmen Schindlers Liste - og om Krakow under tysk besættelse fra 1939-1945.

  • Nyt historisk bymuseum  

  • Bydelen Nowa Huta med store industrianlæg

  • Krakows jødiske bydel, Kazimierz.

  • Nyt museum i  Schindlers fabrikshaller. 

 

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet destinationen for udvalgets studietur i 2013, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde en konkret indstilling til udvalget med nærmere program og beskrivelser.

Carsten Haurum

                            /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2012:


Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at Krakow bliver destinationen for udvalgets studierejse 2013.
Til top