Mødedato: 11.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Løsning af kulturelle opgaver uden for Kultur- og Fritidsforvaltningen

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage status for arbejdet med at lade udefrakommende interessenter byde på kulturelle opgaver til efterretning. Derudover skal udvalget drøfte hvilke principper, der skal være for det fremadrettede arbejde og konsekvenserne heraf.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på arbejdet med at lade udefrakommende interessenter byde på kulturelle opgaver til efterretning,
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forslag til principper for, hvornår udefrakommende interessenter kan byde på kulturelle opgaver,
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter mulighederne for at interessenter kan byde på driften af Christianshavns Beboerhus, Karens Minde Kulturhus og StreetMekka,  
  4. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder forvaltningen om at udarbejde materiale med henblik på at lade andre end Kultur- og Fritidsforvaltningen byde på drift af Bavnehøjhallen.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede den 27. oktober 2011 en indstilling om kulturelle udbud. Udvalget besluttede at anmode forvaltningen om at vende tilbage med konkrete forslag til kulturelle opgaver, der kan lægges i udbud.

Løsning

Kulturelle opgaver, der løses udenfor Kultur- og Fritidsforvaltningen, kan være både opgaver inden for kultur- og idrætsområdet og faciliteter. Begge dele udbydes som udgangspunkt med de afsatte driftsmidler. Modellen adskiller sig dermed fra udlicitering, der typisk bruges til at få en billigere opgaveløsning. Aftaler om at lade andre løse kulturelle opgaver bruges derimod til at få en alternativ opgaveløsning.

Mulighederne for, at kulturelle opgaver kan løses af foreninger eller andre uden for forvaltningen skal bl.a. ses i lyset af Kultur- og Fritidsforvaltningens arbejde med tillid som ledelsesmodel. Tillid er dermed grundlaget for de kommunale kultur- og fritidsinstitutioners arbejde - og mere generelt for arbejdet med at give foreninger og borgere mere og bedre adgang til faciliteterne. Én model er fri adgang til udvalgte biblioteker i ubemandet åbningstid. En anden model er muligheden for at lade andre løse kulturelle opgaver.

Indstillingen indeholder:   

  1. En oversigt over de kulturelle opgaver, Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet skal håndteres udenfor forvaltningen. 
  2. Forvaltningens forslag til principper for, hvornår foreninger, organisationer og kulturinitiativtagere kan byde ind på kulturelle opgaver.   
  3. En oversigt over hvilke projekter, der kan udbydes med afsæt i principperne.    

Ad 1. Sager der er behandlet i Kultur- og Fritidsudvalget
Siden oktober 2011 har Kultur- og Fritidsudvalget behandlet flere sager om emnet:

  • Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 24. november 2011 et udbud af de afsatte midler på budget 2012 og frem til et frivilligcenter. Udbuddet blev vundet af EnergiCenter Voldparken.
  • Udvalget bad den 28. juni 2012 forvaltningen om at udbyde opgaven med at genåbne Badeanstalten i Sjællandsgade. Efterfølgende besluttede udvalget den 23. august 2012 at indgå en driftsaftale med Foreningen Sjællandsgade Bad, hvis den nødvendige finansiering findes i Budget 2013.
  • Udvalget skal den 11. oktober 2012 tage stilling til et udbud af driften af en omklædningsfacilitet ved Hekla Park på Lossepladsvej samt muligheden for at skabe aktivitet på boldfællederne.    

Ad 2. Principper for arbejdet med at lægge kulturelle opgaver ud af forvaltningen
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der fremadrettet arbejdes efter følgende principper for, hvornår kulturelle opgaver bydes ud til aktører uden for forvaltningen:  

  1. Ved nye opgaver og faciliteter afsøges muligheden for, at opgaven kan løses uden for Kultur- og Fritidsforvaltningen.
  2. Når en opgave eller en facilitet ikke kan drives videre på samme grundlag, afsøges mulighederne for, at opgaven kan løses af aktører udenfor forvaltningen. 
  3. Eksisterende kontrakter lægges på Kultur- og Fritidsudvalgets portal, inden de forlænges for en ny periode. Kultur- og Fritidsforvaltningen vedlægger en vurdering af, om aftalen skal forlænges, eller om andre skal have mulighed for at byde ind på opgaven.  
  4. Der indføres en ’udfordringsret’, hvor foreninger og initiativtagere kan anmode om, at faciliteter eller aktiviteter bydes ud.

Principperne gælder for de kulturelle opgaver, der bydes ud til aktører uden for forvaltningen. Derudover indgås lokale partnerskabsaftaler, hvor kultur- og fritidsinstitutionerne samarbejder med lokale aktører med særlig viden eller kunnen om eksisterende kulturelle opgaver. Det er f.eks. det partnerskab, der er indgået med Teater V om at stå for teatret i Prøvehallen. Arbejdet med partnerskaber adresseres i forlængelse af Kultur- og Fritidspolitikken i ’Handleplan 6 - Partnerskaber’, der fremlægges politisk primo 2013. 

Ad 3. Konsekvenser af de forslåede principper
De forslåede principper vil i den kommende tid betyde, at Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til flere opgaver, der kan udbydes. 

Bavnehøjhallen:
Foreningen AJAX København har udtrykt et ønske om at overtage driften af Bavnehøjhallen. Med en udfordringsret kan AJAX København få mulighed for at byde ind på opgaven.

Bavnehøjhallen skal som udgangspunkt drives efter de gældende principper for folkeoplysning. De nærmere betingelser vil blive beskrevet i det materiale, som fremlægges til godkendelse for Kultur- og Fritidsudvalget inden et evt. udbud.

Christianshavns Beboerhus:
Huset drives i dag af Christianshavns Beboerforening med husleje og driftstilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget. Christianshavns Beboerforening har en stærk lokal forankring på Christianshavn.  

Den nuværende aftale løber indtil den 31. december 2013. Ifølge kontrakten skal parterne mødes et år inden kontraktens udløb for at afklare, om kontrakten skal fornys.

Karens Minde Kulturhus:
Huset drives af Karens Minde Kulturhusforening med husleje og driftstilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget. Der er indgået en partnerskabsaftale mellem kulturhuset og Sydhavnens Bibliotek for 2011 og 2012 (KFU 09.12.10).
 
Både kontrakten med Karens Minde Kulturhusforening og partnerskabsaftalen mellem biblioteket og kulturhuset udløber med 2012. Begge aftaler genforhandles pt. Forvaltningen forventer at lægge et oplæg til begge aftaler for perioden 2013-2014 frem for Kultur- og Fritidsudvalget inden udgangen af 2012.

StreetMekka
StreetMekka på Bavnehøj er anlagt i samarbejde med foreningen GAM3, der også driver faciliteten med husleje og driftstilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget. Det er lykkedes GAM3 at skabe en idræts- og kulturfacilitet med fokus på street-kultur, der er kendetegnet ved fleksibilitet, medbestemmelse og løsere rammer.

Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer at forny driftsaftalen med GAM3 for en 4-årig periode i løbet af november 2012.

Økonomi

Indstillingen har p.t. ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med mulighederne for at lade andre end kommunen løse kulturelle opgaver på baggrund af udvalgets drøftelser.

Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder materiale med henblik på, at andre end Kultur- og Fritidsforvaltningen kan byde på driften af Bavnehøjhallen. Materialet fremlægges til godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden et evt.udbud.

Handleplanen om partnerskaber fremlægges politisk primo 2013.
 

                    Carsten Haurum
                                                            / Mads Kamp Hansen
                                                                    

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2012:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at alle konkrete sager om kulturelt udbud skal forelægges Kultur- og Fritidsudvalget.
 
Til top