Mødedato: 11.09.2003, kl. 16:00

Procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre 2005 - 2008

Procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre 2005 - 2008

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 11. september 2003

 

 

8.      Procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre 2005 - 2008

(KFU 230/2003)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender den foreslåede procedure og tidsplan ved valg af små storbyteatre for perioden 2005 – 2008.

 

RESUME

De nuværende aftaler med de små storbyteatre udløber pr. 31. december 2004. Vedlagt er skitseret en procedure og tidsplan for indgåelse dels af en budgetaftale med Kulturministeriet omkring statens tilskud til de små storbyteatre, dels for valg af nye små storbyteatre og fastsættelse af teatrenes tilskud.

Det foreslås, at Borgmesteren i oktober 2003 retter henvendelse til Kulturministeriet med henblik på forhandling af budgetaftalen for de kommende 4 år.

Det foreslås ligeledes, at der foretages offentligt opslag af muligheden for at søge ind som lille storbyteater, at der søges vedtaget en række principper for udvælgelsen, og at Teaterudvalget inviteres til et møde med henblik på en kvalitativ vurdering af ansøgerne.

Valget af små storbyteatre må tage udgangspunkt i, at:

1.      Byen skal sikres et bredt teaterudbud

2.      Teatres profiler skal være skarpe, så det enkelte teaters målgruppe dækkes ind 

3.      Teatrene skal have stor professionalitet – kunstnerisk og organisatorisk

 

Allerede i dag matcher teatrenes økonomi ikke deres egne og kommunens store krav. Teatrene tvinges til fortsatte besparelser, som ikke kan undgå at gå ud over både udbuddet af forestillinger og markedsføringen. Valg og fravalg med henblik på færre teatre i ordningen synes derfor uundgåelig, så teatrene i ordningen kan få tilstrækkelige økonomiske muligheder. 

Kravet om professionalisme udelukker nye spændende initiativer og teatre fra ordningen. Det bør derfor overvejes og eventuelt drøftes med Teaterudvalget, om – og i givet fald hvordan – denne opgave skal løftes.

 

SAGSBESKRIVELSE

Københavns kommune har i perioden 2001 – 2004 indgået aftaler om tilskud og aktiviteter med 12 små storbyteatre i kommunen. Den samlede tilskudsramme til de 12 teatre er på 34,5 mio. kr. i 2003. De nuværende aftaler udløber d. 31. december 2004, ligesom budgetaftalen mellem Kulturministeriet og Københavns Kommune.

Vedlagt er skitseret en procedure og tidsplan for indgåelse dels af en budgetaftale med Kulturministeriet omkring statens og kommunens tilskud til de små storbyteatre i kommunen, dels for valg af nye små storbyteatre og fastsættelse af teatrenes tilskud (bilag 1).

Det foreslås, at Borgmesteren i oktober 2003 retter henvendelse til Kulturministeriet med henblik på forhandling af budgetaftalen for de kommende 4 år. 

Det foreslås ligeledes, at der foretages offentligt opslag af muligheden for at søge ind som lille storbyteater, at der i Kultur- og Fritidsudvalget søges vedtaget en række principper for udvælgelsen, som kan danne grundlag for en bedømmelse af ansøgerne, og at Teaterudvalget under Kunstrådet inviteres til et møde med Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på en kvalitativ vurdering af ansøgerne.

København har som hovedstad en særlig forpligtelse til at sikre et mangfoldigt kultur- og teaterliv, som tilgodeser byens meget sammensatte befolkning, forskelligartede arbejdspladser, de mange uddannelsesinstitutioner samt besøgende fra ind- og udland.

De små storbyteatre skal sikre efterspørgslen fra de miljøer og befolkningsgrupper, der ikke er dækket ind af Det Kongelige Teater og DST-teatrene. Storbyteatrenes udbud skal dække behovet for teater for børn og unge, moderne dans, performance, eksperimenterende teater, ny dansk og udenlandsk dramatik og det bedste internationale teater.  De små storbyteatre skal opfange og iscenesætte nye strømninger inden for teaterverdenen og samtidig dyrke talentudviklingen og skabe organisatorisk og kunstnerisk sikre rammer for nye projekter.

Valget må derfor tage udgangspunkt i, at:

1.      Byen skal sikres et bredt teaterudbud

2.      Teatres profiler skal være skarpe, så det enkelte teaters målgruppe dækkes ind 

3.      Teatrene skal have stor professionalitet – kunstnerisk og organisatorisk

 

Et bredt teaterudbud stiller krav til forskelligheden af de valgte teatre, så befolkningen - voksne som børn - har mulighed for at få dækket deres behov for kvalitet og forskellighed. Københavns samlede teaterbillede må inddrages i overvejelserne, herunder den fremtidige struktur i DST's teaterstøtteordning og Teaterudvalgets prioriteringer.

De valgte teatre skal kvalitetsmæssigt være i orden og profilerne skarpe, så det sikres, at mangfoldigheden er dækket ind.

Teatrene skal kunne magte at holde et kunstnerisk højt niveau og en stram økonomisk og organisatorisk styring i 4 år. Samtidig skal det enkelte teater sikre talentudvikling, fornyelse og formidling. Det stiller krav til professionalitet og erfaring. De stigende administrative krav til teatrene herunder krav om egenfinansiering fordrer endvidere, at teatrene har adgang til den fornødne juridiske og økonomiske ekspertise.

Allerede i dag matcher teatrenes økonomi ikke deres egne og kommunens store krav. Teatrene tvinges til fortsatte besparelser, som ikke kan undgå at gå ud over både udbuddet af forestillinger og markedsføringen.

Valg og fravalg med henblik på færre teatre i ordningen synes derfor uundgåelig, så teatrene i ordningen kan få tilstrækkelige økonomiske muligheder. 

Kravet om professionalisme udelukker nye spændende initiativer og teatre fra ordningen. Opdagelsen og udviklingen af nye scenekunstnere finder i stor stil sted på de små teatre, men nye teaterinitiativer, som København også bør fostre og støtte, kan ikke rummes inden for storbyteaterordningen. Det bør derfor overvejes og eventuelt drøftes med Teaterudvalget, om – og i givet fald hvordan – denne opgave skal løftes.    

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

 

BILAG

1.      Køreplan for valg af nye små storbyteatre for perioden 2005 – 2008

2.      Oversigt over nuværende rammebeløb og tilskud til teatrene

 

 

Carsten Haurum

/Merete Evers

 


 


Til top