Mødedato: 11.08.2005, kl. 16:00

Redegørelse om økonomien i kultur- og medborgerhusene

Redegørelse om økonomien i kultur- og medborgerhusene

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 11. august 2005

 

Fraværende

 

 

 

9.      Redegørelse om økonomien i kultur- og medborgerhusene

(KFU 277/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

 

at Kultur- og Fritidsudvalget tager redegørelsen til efterretning og lader den indgå i forhandlingerne om budget 2006.

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 23. juni 2005, at forvaltningen skulle fremlægge et forslag til den fremtidige driftsøkonomi i kultur- og medborgerhusene, hvori også indgår strategiske fikspunkter, herunder børnekultur (KFU 248/2005).

 

På denne baggrund har forvaltningen udarbejdet en redegørelse om øget tilskud til kultur- og medborgerhusene med udgangspunkt i tidligere fremlagt dokumentationsmateriale om husenes økonomi.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 23. juni 2005(KFU 248/2005) - på baggrund af forslag stillet af Jens Kjær Christensen -, at forvaltningen til mødet den 11. august 2005 kommer med et forslag til den fremtidige driftsøkonomi i kultur- og medborgerhusene, hvori også indgår strategiske fikspunkter, herunder børnekultur.

 

På denne baggrund har forvaltningen udarbejdet nedenstående redegørelse med forslag til øgede midler til kultur- og medborgerhusene med udgangspunkt i tidligere fremlagt dokumentationsmateriale om husenes økonomi.

 

Det skal indledningsvis oplyses, at forvaltningen i efteråret 2004 indgik nye kontrakter med kultur- og medborgerhusene for perioden 2005-08. I disse kontrakter har husene formuleret en række mål for drift, udvikling og aktivitetsniveau med udgangspunkt i de nuvær ende driftstilskud.  Forudsætningen for opfyldelse af de indgåede driftskontrakter er således den nuværende ramme. Ud over det årlige driftstilskud genereres en egenindtjening ved udlejning af lokaler, eksterne fonds- og puljemidler mv., der har betydning for det enkelte hus aktivitetsniveau.

 

Derudover kan der peges på en række strategiske fikspunkter for den fremtidige udvikling af kultur- og medborgerhusområdet, hvortil det vil være ønskeligt med etårige bevillinger for 2006 eller udvidelser af den nuværende budgetramme.

 

Strategiske fikspunkter

Der er på kultur- og medborgerhusområdet igangsat en række interne projekter med henblik på forbedring af arbejdsgange, udvikling af kulturelle tilbud, styrket økonomistyring samt styrkelse af image og øget synlighed på det kulturelle landkort. Initiativerne er igangsat med henblik på at udvikle kulturhusenes tilbud og service over for borgerne med øget kvalitet i den kulturelle flade samt en effektiv og professionel drift, der frigiver den størst mulige del af driftstilskuddet til kulturelle aktiviteter.

 

En konsekvent og gennemgribende implementering af disse strategiske områder forudsætter yderligere midler til kulturhusene. Forvaltningen har udarbejdet en oversigt over behovet.

 

Børnekultur

Det børnekulturelle område har gennemgået en kraftig udvikling i de seneste år, og hovedparten af kulturhusene har i større eller mindre omfang forsøgt at udvikle børnekultur som en del af den kulturelle profil. Hvis man systematisk vil sikre, at alle huse har ugentlige arrangementer for børn og børnefamilier, kræver det en styrkelse af området, herunder øgede midler til aktiviteter, anskaffelser, administration mv.

 

Det anslås, at udvikling af børnekulturtilbudet, herunder med ugentlige forestillinger mv. af høj kvalitet i et gennemsnitligt kulturhus, forudsætter en årlig forøgelse af rammen pr. hus på 250.000 kr.

 

Øget tilskud til børnekultur i 15* kulturhuse, i alt:              3,75 mio. kr.

 

*(eksklusive 2 mødecentre, Sjællandsgade Bad og Kraftwerket, der ikke henvender sig til målgruppen).

 

Åbningstider i kultur- og medborgerhusene

På baggrund af spørgsmål stillet af Jens Kjær Christensen, Bjarne Fey og Klaus Hansen blev der på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 21. april 2005 omdelt materiale vedrørende oplysninger om kultur- og medborgerhusenes økonomi mv., herunder en oversigt over åbningstider i kultur- og medborgerhusene. Den gennemsnitlige åbningstid pr. uge (ekskl. sommerferieperioden) er ca. 90 timer pr. uge / 12 timer pr. dag. Derudover holder flertallet af husene ekstraordinært åbent ved særarrangementer og udlejninger, og mange steder har foreninger mulighed for at få nøgle til huset/faciliteterne og dermed adgang uden for almindelig åbningstid. Hvis åbningstiden øges en time pr. uge med bemanding ved to driftsassistenter, koster det gennemsnitligt 17.000 kr. pr. år. Dette overslag omfatter ikke særlige aktiviteter, energiforbrug, øgede indtjeningsmuligheder mv.

 

Øget tilskud (årligt):

Udvidet åbningstid 10 timer pr. uge pr. hus:                      0,17 mio. kr.

 

Udvidet åbningstid 10 timer pr. uge, 17* huse i alt:           2,89 mio. kr.

*(omfatter ikke de to mødecentre)

 

Fysiske rammer

Udviklingen af kulturhusenes kulturelle tilbud forudsætter tidssvarende fysiske rammer, og at husenes stand, inventar mv. lever op til kravene til et moderne kulturhus.

 

Kultur- og Fritidsudvalget tog på mødet den 19. maj 2005(KFU 195/2005) indstilling om Redegørelse vedr. kultur- og medborgerhusene til efterretning. Af redegørelsen fremgik det umiddelbare genopretningsbehov og det årlige vedligeholdelsesbehov.

 

Genopretningsbehov for kulturhusene*, i alt:                     27,54 mio. kr.

Årligt vedligeholdelsesbehov for kulturhusene*, i alt:           4,34 mio. kr.

 

*(omfatter samtlige kultur- og medborgerhuse samt mødecentre)

 

Budgetønsker

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 31. marts 2005(KFU 126/2005) blev de samlede budgetønsker for 2006 forelagt udvalget. Budgetønskerne rummer udgifter til facilitetsforbedringer og informationsarbejde i enkelte huse.

 

Et-årige budgetønsker: i alt:                        2,26 mio. kr.

Rammeudvidelse til drift mv., i alt:                                     0,62 mio. kr.

 

Markedsføring og synlighed

Behovet for at synliggøre kulturelle tilbud og for at have en klar identitet som kulturinstitution er stigende. Det gælder også kulturhusenes behov for at markere sig på det kulturelle landkort. Udgifter til markedsføring har generelt været nedprioriteret i mange af kulturhusene. Der er dog behov for en styrkelse af dette område. Det anslås, at et gennemsnitligt kulturhus kan gennemføre en styrket markedsføring med en udvidelse af rammen på 75.000 kr. pr. hus.

Øget tilskud til markedsføring mv. i 17* kulturhuse:           1,28 mio. kr.
* (omfatter ikke 2 mødecentre)

 

Sammenfatning

Etårige tilskud til anlæg mv.:

Genopretningsbehov for kulturhusene*, i alt:                     27,54 mio. kr.

Et-årige budgetønsker: i alt:                          2,26 mio. kr.

 

I alt:                                                                               29,8   mio. kr.

 

Flerårige rammeudvidelser:

Øget tilskud til børnekultur i 15 kulturhuse, i alt:                3,75 mio. kr.

Udvidet åbningstid 10 timer pr. uge, 17 huse i alt:             2,89 mio. kr.

Årligt vedligeholdelsesbehov for kulturhusene, i alt:           4,34 mio. kr.

Budgetønsker til rammeudvidelse til drift mv., i alt:            0,62 mio. kr.

Øget tilskud til markedsføring mv. i 17 kulturhuse:             1,28 mio. kr.

 

I alt:                                                                             12,88 mio. kr.

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget tager redegørelsen til efterretning og lader den indgå i forhandlingerne om budget 2006.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

 

Bilag

Ingen

 

Carsten Haurum

/ Merete Evers

 


 

Til top