Mødedato: 11.08.2005, kl. 16:00

Statusredegørelse for den internationale handlingsplan

Statusredegørelse for den internationale handlingsplan

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 11. august 2005

 

Fraværende

 

 

 

8.      Statusredegørelse for den internationale handlingsplan

(KFU 265/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender statusredegørelse for den internationale handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004-2006 samt tager de opdaterede aktivitetsbilag til efterretning.

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 17. juni 2004 (KFU 209/2004) den internationale handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004-2006 og besluttede, at en statusredegørelse skulle forelægges udvalget medio 2005.

Statusredegørelsen viser, at Kultur- og Fritidsforvaltningen aktivt har arbejdet med at implementere den internationale handlingsplan.

Aktivitetsbilagene til planen er revideret, således at nye internationale tiltag planlagt efter maj 2004 indgår i handlingsplanens bilag. 

Den næste statusredegørelse vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget ultimo 2006.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 17. juni 2004 (KFU 209/2004) den internationale handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004-2006 og besluttede, at en statusredegørelse skulle forelægges udvalget medio 2005.

 

Statusredegørelse for den internationale handlingsplan

Handlingsplanen koncentrerer sig om den internationale strategis tre målsætninger for byens udbytte af internationalt arbejde: den lærende by, den indflydelsesrige by og byen i vækst.

Statusredegørelsen viser, at den internationale dialog på det politiske, det forvaltningsmæssige og det institutionelle plan på kultur- og fritidsområdet er blevet støttet og udviklet.

Der er aktivt blevet arbejdet med at implementere den internationale handlingsplan i det daglige arbejde både i forvaltningens administration samt ude i institutionerne. Dermed er ikke alene handlingsplanen blevet opfyldt, der er også opstået mange nye internationale samarbejdsrelationer, siden planen blev vedtaget. I den forbindelse er aktivitetsbilagene til planen blevet revideret, således at nye internationale tiltag planlagt efter maj 2004 indgår i handlingsplanens bilag.  (bilag 1)

Nedenfor beskrives nogen af de indsatser, som har haft mest volumen i det internationale arbejde på kultur- og fritidsområdet gennem det seneste år. Fælles for alle indsatserne er, at alle tre strategimål, omkring læ ring, indflydelse og vækst, indgår i hver enkelt indsats.

 

Bysamarbejder

Det velfungerende samarbejde med Berlin er fortsat. Kulturelt og kunstnerisk er Berlin en optimal samarbejdspartner i forhold til facilitering af internationale projekter og netværksdannelse. Konkret har projektet Urban Art Stories haft betydning for erfaringsudveksling inden for både mange kunstarter, men også på det politiske niveau og på embedsmandsniveau har samarbejdet været meget positivt. 

Herudover har Kultur- og Fritidsudvalget og embedsmænd i foråret 2005 undersøgt mulighederne for etablering af et lignende samarbejde med Paris i forlængelse af samarbejdsaftalen mellem København og Paris. Samarbejdet forventes at komme til at omhandle erfaringsudveksling på biblioteksområdet samt samarbejdsprojekter på kulturområdet.

 

Museerne

Gennem det sidste år er der blevet afholdt ikke færre end 12 internationale udstillinger på de kommunale museer og udstillingssteder. Udstillingerne har tilført institutionerne international erfaringsudveksling. Blandt de største satsninger i løbet af året har været to H. C. Andersen udstillinger i henholdsvis Nikolaj Udstillingsbygning og på Thorvaldsens Museum. Begge udstillinger er planlagt til at blive eksporteret.

Københavns Bymuseum har været medstifter af en ny komite for bymuseer. Hvilket har betydet, at museet har udvidet samarbejdet med museumsfolk uden for Danmark betragteligt. 

 

Foreningssamarbejder

I 2005 er startet et nyt foreningssamarbejde "Förening Øresund", som er efterfølgeren til Fringo. Samarbejdet forventes at fortsætte med at initiere foreningssamarbejdet over Øresund.

 

Idræt

København er blevet udnævnt til at være Europas sportshovedstad i 2006. Baggrunden for udnævnelsen er, at København har en god infrastruktur i forhold til brugen af idrætsfaciliteter, og at byen har anlagt innovative idrætsfaciliteter, såsom havnebadet ved Islands Brygge.

I forbindelse med udnævnelsen er der startet en erfaringsudveksling med mange andre europæiske byer, herunder Madrid, Stockholm, Glasgow, Alicante og Rotterdam.

*****

Den næste statusredegørelse vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget ultimo 2006.

Forvaltningen indstiller, at nærværende statusredegørelse godkendes, samt at de opdaterede aktivitetsbilag tages til efterretning.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

 

Bilag

1.       International handlingsplan for kultur- og Fritidsområdet 2004 - 2006

 

Carsten Haurum

/Merete Evers

 


 

Til top