Mødedato: 11.08.2005, kl. 16:00

Københavns Kommunes børne- og familiepolitik - høring

Københavns Kommunes børne- og familiepolitik - høring

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 11. august 2005

 

Fraværende

 

 

 

28.      Københavns Kommunes børne- og familiepolitik - høring

(KFU 286/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget sender vedlagte høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

 

RESUME

På mødet i Borgerrepræsentationen den 10. oktober 2002 stillede SF forslag om, at der blev udarbejdet en børne- og familiepolitik i Københavns Kommune. På mødet den 3. marts 2004 behandlede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget udkast til kommissorium for udarbejdelsen af en børne- og familiepolitik. Udkastet til kommissorium blev efter høring i de øvrige fagudvalg godkendt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11. august 2004.

Der har på den baggrund været nedsat en arbejdsgruppe under formandskab af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvor alle 7 forvaltninger har været repræsenteret. Arbejdsgruppen har udarbejdet forslag til en børne- og familiepolitik inden for rammerne af og i sammenhæng med eksisterende politikker og visioner. Forslaget er sendt til høring i de øvrige fagudvalg og blandt borgere, brugere og samarbejdspartnere (bilag 1).

Forvaltningen finder, at det udsendte udkast til en børne- og familiepolitik giver et samlet billede af kommunens politikker og planer rettet mod børn, unge og familier.

Forvaltningen foreslår, at der indarbejdes en enkelt præcisering samt et par mindre redaktionelle rettelser.

Udkast til høringssvar vedlagt (bilag 2).

 

 

SAGSBESK RIVELSE

På mødet i Borgerrepræsentationen den 10. oktober 2002 stillede SF forslag om, at der blev udarbejdet en børne- og familiepolitik i Københavns Kommune. På mødet den 3. marts 2004 behandlede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget udkast til kommissorium for udarbejdelsen af en børne- og familiepolitik. Udkastet til kommissorium blev efterfølgende sendt til høring i de øvrige fagudvalg og endeligt godkendt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11. august 2004.

I kommissoriet for udarbejdelsen af Københavns Kommunes børne- og familiepolitik hedder det bl.a. om formålet:

"En børne- og familiepolitik for Københavns Kommune skal indeholde visioner for kommunens tilbud til børn – og familier – på tværs af de enkelte fagudvalg og forvaltninger. Børne- og familiepolitikken skal fungere som et redskab til at skabe dialog om helheden i kommunens tilbud til børn og familier. Den skal være et kommunalt manifest – på samme måde som kommunens værdigrundlag – der både skaber et fælles udgangspunkt og samtidig udfordrer eksisterende syn på og organisering af tilbud til børn og familier i Københavns Kommune. Børne- og familiepolitikken skal udarbejdes inden for og i sammenhæng med eksisterende politikker, planer mv."

Der har på den baggrund været nedsat en arbejdsgruppe under formandskab af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvor alle 7 forvaltninger har været repræsenteret. Arbejdsgruppen har udarbejdet forslag til en børne- og familiepolitik inden for rammerne af og i sammenhæng med eksisterende politikker og visioner. Efter Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets godkendelse den 11. maj 2005 er udkastet til børne- og familiepolitikken sendt til høring i de øvrige fagudvalg og blandt borgere, brugere og samarbejdspartnere (bilag 1).

Afsnittene i politikken behandler en række temaer som relationen mellem borgere og kommune, demokrati og medbestemmelse, mangfoldighed og integration, tryghed, boliger og lokalområder, dagtilbud, folkeskolen, fritids-, kultur- og aktivitetstilbud, sunde børn og familier samt ungdomspolitik.

For hvert tema er de overordnede visioner for kommunens indsats på området kort beskrevet, og der er henvisninger til kommunens eksisterende politikker og planer på området.

Forvaltningen finder, at det udsendte udkast til en børne- og familiepolitik giver et samlet billede af kommunens politikker og planer rettet mod børn, unge og familier.

Det foreslås, at det i indledningen til afsnit 9 præciseres, at fritids-, kultur- og aktivitetstilbud har værdi i sig selv, men kan bidrage til børn og unges udvikling og læring. Herudover foreslås indarbejdet en række mindre redaktionelle rettelser.

Udkast til høringssvar vedlagt (bilag 2).

Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Bilag

 

1.       Høringsudkast til Københavns Kommunes børne- og familiepolitik

2.       Udkast til Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar


 

 

Carsten Haurum 

/Merete Evers

 


 

Til top