Mødedato: 11.08.2005, kl. 16:00

Høring om brugerdemokrati og øget selvforvaltning

Høring om brugerdemokrati og øget selvforvaltning

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 11. august 2005

 

Fraværende

 

 

 

27.      Høring om brugerdemokrati og øget selvforvaltning

(KFU 289/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forslag til høringssvar til udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling,

at Kultur- og Fritidsudvalget udarbejder en udviklingsplan, som tilsendes udvalget til orientering.

 

 

RESUME

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har udarbejdet et forslag til styrket brugerdemokrati og mere selvforvaltning, som er sendt i høring i alle fagudvalg. Udvalgene er blevet bedt om at sikre at relevante foreninger, organisationer mv. indenfor ressortområdet bliver hørt, og at deres svar vedlægges udvalgets høringssvar.

 

Forslaget har været i høring hos folkeoplysende foreninger, brugerbestyrelser og brugerråd. De 4 svar, der er modtaget, er vedlagt indstillingen.

 

På Kultur- og Fritidsudvalgets område er brugerdemokrati og selvforvaltning allerede veludbygget, hvilket fremgår af den udarbejdede status.

Inden den 1. september skal der udarbejdes en udviklingsplan for det videre arbejde med udbygning af brugerdemokrati og selvforvaltning.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget besluttede i mødet den 10. maj 2005, at sende forslag til styrket brugerdemokrati og selvforvaltning til høring i fagudvalgene m.fl. med henblik på fornyet behandling i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling inden sagen atter behandles i Økonomiudvalget, jf. bilag 1.

Borgmesteren har den 16. juni 2005 skrevet til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, at sagen på grund af kravet om høring af relevante foreninger, organisationer mv. indenfor ressortområdet først kan behandles på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 11. august 2005. Kopi af brevet er vedlagt som bilag 2.

Nedenfor følger forslag til udvalgets høringssvar.

 

Forslag til høringssvar:

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har udarbejdet et forslag til styrket brugerdemokrati og mere selvforvaltning, som er sendt i høring i alle fagudvalg mv. Fagudvalgene blev bedt om at svare senest den 24. juni 2005.

Borgmesteren har i et brev dateret den 16. juni 2005 meddelt Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, at Kultur- og Fritidsudvalget først kan behandle sit høringssvar på mødet den 11. august 2005 begrundet i, at forslaget om styrket brugerdemokrati og mere selvforvaltning var sendt i høring hos godt 90 folkeoplysende foreninger og brugerbestyrelser med svarfrist den 30. juni 2005.

På Kultur- og Fritidsudvalgets område er brugerdemokrati og selvforvaltning allerede veludbygget med bl.a. brugerbestyrelser og brugerråd og med kontraktstyring af alle relevante områder.

Brugernes involvering i institutionernes drift giver sig bl.a. udtryk i, at der er etableret:

·        27 brugerbestyrelser ved københavnske idrætsanlæg

·        17 brugerbestyrelser i kultur- og medborgerhuse

·        brugerråd ved 5 af Københavns Kommunes biblioteker.

Hovedformålet med brugerinddragelsen i Kultur- og Fritidsforvaltningens regi er at give brugerne og deres repræsentanter indflydelse på institutionernes og anlæggenes drift og dermed sikre, at brugernes ønsker og erfaringer inddrages i beslutninger omkring både den daglige drift og nye tiltag.

Kontraktstyring er indført ved institutionerne.

Der er indgået kontrakter med kultur- og medborgerhusene for perioden 2005-08, for de regionale spillesteder for 2005-08 og på museumsområdet indgås der i løbet af 2005 nye 4-årige kontrakter fra 2006. Kontrakterne beskriver udviklingsmål for kontraktperioden, og målene er formuleret af og i den enkelte institution.

I den tidligere selvejende institution Københavns Idrætsanlæg er der indgået kontrakter med alle anlæggene. I forbindelse med kommunaliseringen skal der indgås nye kontrakter i overensstemmelse med det politisk vedtagne princip om decentralisering så langt, det enkelte idrætsanlæg kan bære.

En arbejdsgruppe har holdt indledende møder med de nuværende brugerbestyrelser med henblik på afklaring af bestyrelsernes ønsker til fremtidigt ansvar. I efteråret vil der blive afholdt forhandlingsmøder med brugerbestyrelserne.

Ved bibliotekerne er der i slutningen af 2001 henholdsvis starten af 2002 indgået virksomhedskontrakter med 6 af 7 netværksområder.

Bilag 3 giver en status for brugerdemokratiet i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Forslaget

Forslaget om styrket brugerdemokrati og selvforvaltning indeholder principper for selvforvaltning og beskrivelse af proces for udvikling af brugerdemokrati og selvforvaltning.

Kultur- og Fritidsudvalget ser meget positivt på forslaget om styrkelse af brugerdemokrati og selvforvaltning på kommunens institutioner, og at udviklingen skal fremmes ved at beskrive processen i en udviklingsplan, der også skal indeholde tidsrammer.

Ved institutioner mv., hvor borgernes egen deltagelse og engagement er bærende for en stor del af aktiviteterne, er det af væsentlig betydning, at brugerne kan gøre deres indflydelse gældende.

Det er afgørende for brugernes tilfredshed og den rette brug af ressourcerne, at tilbuddet hele tiden tilpasses og ressourcerne prioriteres i forhold til ønskerne hos brugerne. Brugerdemokratiet med brugerbestyrelsen som brugernes organ for indflydelse, giver gode muligheder for kontinuerlig dialog med brugerne om udvikling af tilbud og ydelser i den enkelte institution.

Forvaltningen har bedt ca 50 frivillige folkeoplysende foreninger, brugerbestyrelser ved idrætsanlæg og kultur- og medborgerhusene udtale sig om forslaget til kommissorium for lokaludvalg og forslaget om styrket brugerdemokrati og mere selvforvaltning. Ud af de i alt godt 90 adspurgte har kun 4 svaret. Svarene er vedlagt indstillingen som bilag 4.

De svar, som Kultur- o g Fritidsforvaltningen har modtaget på høringen, er positive overfor forslaget om styrket brugerdemokrati og selvforvaltning. I forhold til forslaget til kommissorium for Lokaludvalg peges på, at der ved sammensætningen skal sikres koordinering mellem brugerbestyrelse og Lokaludvalg fx ved, at et medlem er med begge steder.

Koordineringen mellem brugerbestyrelser mv. og lokaludvalg må påpeges som et væsentligt indsatsområde ved en eventuel etablering af lokaludvalg. Det er vigtigt, at etableringen er lokaludvalg af borgerne opleves som en reel berigelse af det lokale demokrati, og ikke som et yderligere led, der forlænger beslutningsprocessen.

Specielt i forhold til en større grad af selvforvaltning nævnes, at der samtidig bør ske en opkvalificering af brugerbestyrelserne ved at sikre fornøden professionel bistand i form af økonomisk/juridisk/kunstnerisk faglig rådgivning eller udpegning af faglige bisiddere.

Udviklingsplan

Udvalget for demokrati- og Serviceudvikling foreslår udviklingen af brugerdemokrati forankret i de enkelte fagudvalg. Fagudvalgene anmodes om inden den 1. september 2005, at udarbejde en udviklingsplan for det videre arbejde.

Der sker løbende en udvikling, som kan give mulighed for at udbygge selvforvaltningen yderligere og tillægge fx brugerbestyrelser større kompetencer. For at sikre at det til stadighed er attraktivt, at deltage i brugerdemokratiet må både forvaltning og ledelse af de enkelte institutioner løbende være opmærksomme på om de rammer, indenfor hvilke indflydelsen foregår, lever op til brugernes forventninger.

Efter Kultur- og Fritidsudvalgets opfattelse forudsætter udarbejdelsen af en udviklingsplan for udvikling af brugerdemokrati, at brugerne inddrages i processen. Tidsrammen for udarbejdelse af udviklingsplanerne er den 1. september 2005, hvilket skønnes at være for kort til bredt at inddrage brugere i en debat. I løbet af august vil forvaltningen tage direkte kontakt til et antal brugerrepræsentanter og ved en dialog med disse samle input til at udarbejde et oplæg om yderligere opgaver, som kan/ønskes udlagt til brugerne.

Det ligger allerede fast, at der i efteråret foregår et arbejde i forbindelse med fastlæggelse af kompetencer for de nye brugerbestyrelser ved idrætsanlæggene. For kultur- og medborgerhusene blev der i juni 2004 vedtaget en ny model for sammensætning af brugerbestyrelser. De nye bestyrelser, har kun fungeret godt et halvt år. Erfaringerne fra de nye bestyrelser vil blive indsamlet og løbende evalueret med henblik på overvejelser om behov for tilpasninger.

En udviklingsplan vil derfor primært beskrive:

·        hvordan erfaringer fra den nuværende brugerdemokratimodel indsamles, 

·        processer, der sikrer at erfaringerne anvendes i udvikling af brugerbestyrelse og brugerråd,

·        processer, der sikrer at erfaringer fra forskellige forvaltninger anvendes i et fælles udviklingsarbejde,

·        det videre arbejde med udvikling af kontraktstyring i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen deltager i en projektgruppe på tværs af forvaltningerne, hvor erfaringer fra forskellige områder udveksles.

Kultur- og Fritidsudvalget ser frem til, med udgangspunkt i det allerede opnåede resultater, at arbejde videre med en plan for styrkelse af brugerdemokratiet og selvforvaltningen.

En udviklingsplan vil, med de begrænsninger tidsrammen giver, blive fremsendt inden den 1. september 2005.

 

Økonomi

Ingen umiddelbare konsekvenser.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Andre konsekvenser

Ingen

 

Høring

Forslaget har været i høring hos godt 90 foreninger, brugerbestyrelser og brugerråd.

 

Bilag

1.       Høring om brugerdemokrati og selvforvaltning.

2.       Foreløbigt svarbrev til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling.

3.       Status for brugerdemokratiet i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

4.       Høring af brugerne – 4 svar.

                     

 

 

                      Carsten Haurum

                                                                 /  Thomas Jakobsen

 


 

Til top