Borgerservice - Tryg overgang til plejebolig for udsatte pensionister
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsforvalget henviser forslaget ”Tryg overgang til plejebolig for udsatte pensionister” til forhandlingerne om Budget 2019.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:
Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.
Problemstilling
Størsteparten af ældre, som flytter i plejebolig, løser selv de nødvendige administrative opgaver, og har ligeledes mulighed for at betale omkostningerne hertil. Der findes dog en gruppe borgere, som har behov for hjælp til at overgå fra egen bolig til plejebolig.
Kultur- og Fritidsforvaltningen yder i dag tilskud til sundhedsydelser og andre nødvendige ydelser til pensionister over 65 år, ligesom forvaltningen administrerer 600 københavnske pensionisters økonomi og har ansvaret for borgerservice generelt, og er derfor i kontakt med mange pensionister, som kan have behov for hjælp.
Løsning
For at hjælpe de udsatte pensionister bedst muligt foreslås det at etablere en rådgiverenhed, som kan hjælpe med administrative og økonomiske problemstillinger f.eks. ansøgning om boligtilskud, opsigelse af bolig og andre personlige behov.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdede i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen ved Budget 2018 et forslag om en fælles rådgiverenhed. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fik midler fra Velfærdspuljen til at løse de socialfaglige og plejefaglige problemstillinger.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har en række borgerserviceopgaver, og kan fortsat bidrage til rådgiverenheden vedrørende administrative og økonomiske problemstillinger og dermed sikre en tryggere overgang til plejebolig for udsatte ældre. Til rådgiverenheden skal der knyttes én nøglemedarbejder, som følger de særligt udsatte ældre efter behov og er i tæt dialog med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens medarbejdere.
Enheden skal samtidig se på, hvilke administrative processer og kontaktpunkter borgeren har ved overgang fra egen bolig til plejebolig, og hvordan det fremadrettet kan gøres lettere f.eks. ved hjælp af digitale løsninger. De digitale løsninger skal udvikles efter en behovsafdækning hos brugerne, men vil være implementering af digitale løsninger, som understøtter den personlige dialog med rådgiverenheden, og som sikrer mest mulig tid til borgeren.
Afdækningen af administrative processer og kontaktpunkter skal ske i forlængelse af Kultur- og Fritidsforvaltningens arbejde med at sikre den bedste og mest effektive service i den reviderede service- og kanalstrategi, som behandles som et særskilt punkt på dagsordenen i sagen ”Målrettet borgerservice til københavnerne”.
Derudover skal rådgiverenheden opbygge og vidensdele med det sundhedspersonale, som er i kontakt med borgerne fremadrettet på plejeboligerne.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Forslaget vil indeholde varige serviceudgifter for 500 t.kr. og anlægsudgifter på 1.500 t.kr. fordelt over årene 2019 og 2020.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, udarbejder forvaltningen et budgetforslag, som indgår i forhandlingerne om Budget 2019.
Mette Touborg
/ Aravni Jakobsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2018:
Dagsordenens punkter 13 og 14 blev behandlet under et.
Sagen blev udsat.