Sikker By-strategi i Kultur- og Fritidsforvaltningen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter principperne for Sikker By-strategien og tager forvaltningens indsatser på området til efterretning,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter det tværgående samarbejde i forbindelse med nytænkning af kommunens 18+ centre, og
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at scenarierne for nytænkningen af 18+ centrene samt øvrige kriminalpræventive initiativer præsenteres i budgetnotater frem mod Budget 2019.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:
Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.
Problemstilling
I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af Sikker By-strategien 2018 – 2021 den 1. marts 2018, blev det besluttet, at alle fagudvalg inden sommerferien skal drøfte implementeringen af strategiens principper.
Af budgetaftalen for 2018 fremgår det endvidere, at der iværksættes en tværgående afdækning af potentialet for at videreudvikle og nytænke konceptet for 18+ centrene.
Med den ny Sikker By-strategi og budgetaftalen for 2018 om nytænkning af 18+ centre lægger forvaltningen op til, at det idræts- og kultursociale arbejde i Kultur- og Fritidsforvaltningen styrkes.
Løsning
Sikker By-strategien udgør den overordnede ramme for det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde i København de kommende fire år. Formålet er at sikre, at der på tværs trækkes i samme retning for at opnå de fælles mål om mindre kriminalitet og øget tryghed.
De fem principper for Sikker By-strategien er:
- Vi samarbejder bredt for at sikre helhedsorienterede og koordinerede løsninger på kriminalitets- og tryghedsudfordringer i København.
- Vi tager afsæt i den bedste viden om, hvad der virker, og vi måler effekten af det, vi gør.
- Vi kender til og sætter ind overfor alle børn og unge i København, der er i risiko for at blive kriminelle.
- Vi sikrer, at det er uattraktivt at være bandemedlem i København, og vi understøtter, at de, der ønsker at forlade de kriminelle miljøer, får mulighed for det.
- Vi understøtter en god udvikling i lokalområder med tryghedsudfordringer gennem målrettede indsatser og strategisk fokus.
Kultur- og Fritidsforvaltningens nuværende indsatser, der understøtter Sikker By strategien
Kultur- og Fritidsforvaltningen har allerede i dag en række idræts- og kultursociale indsatser, som enten direkte eller indirekte fungerer kriminalpræventivt. Det drejer sig om:
- FerieCamp: Gratis kultur- og foreningsaktiviteter i skoleferierne for børn i alderen 6-17 år. Der afholdes FerieCamp i ni udsatte byområder.
- FritidsGuider: Frivillige, der guider udsatte børn og deres familier til kultur- og foreningsaktiviteter over hele byen (samarbejde med Red Barnet).
- Sociale Partnerskaber: Tilskud til 15 foreninger der skal sikre, at foreningerne kan rumme udsatte børn og unge. Foreningerne modtager 200.000 kr. årligt til ansættelse af en ressourceperson.
- Kontingentstøtteordning: Økonomisk støtte til foreningskontingent og udstyr til børn fra økonomisk trængte familier. Der ydes op til 1.500 kr. i tilskud pr. år pr. barn.
- Tryghedsprojekt: Pilotprojekt med henblik på at løse udfordringer med uro og uhensigtsmæssig adfærd fra bl.a. ungegrupperinger og hjemløse på forvaltningens institutioner.
- Tryghedskorps og festivalzone: Kultur- og Fritidsudvalget har i 2018 besluttet at igangsætte et arbejde i samarbejde med Roskildefestivalen om tryghedsskabende initiativer i nattelivet. I forlængelse af dette arbejde skal det drøftes, om København på linje med andre storbyer skal have en decideret nattekoordinator-funktion. Kultur- og Fritidsudvalget behandler sagen på sit møde den 20. juni 2018.
Forslag til andre nye og styrkede indsatser i regi af Kultur- og Fritidsforvaltningen
Som led i den samlede Sikker By strategi arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen, ud over ovenstående, med følgende indsatser, som meldes ind til Sikker By med henblik på at indgå i forhandlingerne om Budget 2019:
- Forankring af Kultur- og Fritidsforvaltningens tryghedsprojekt i form af aktiviteter og socialpædagogisk personale på KFF-institutioner: Afdækning af mulighederne for et samarbejde med bl.a. Socialforvaltningen og udvalgte foreninger om aktiviteter og socialpædagogisk personale på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner.
- Fortsættelse af FerieCamp. Finansieringen af 6 ud af 9 FerieCamps udløber med udgangen af 2018.
- Udvidelse af igangværende indsatser til at rumme nye målgrupper: Kultur- og Fritidsforvaltningens nuværende tilbud til udsatte børn udvides til også at omfatte ungegruppen. Eksempelvis gennem ferieaktiviteter målrettet unge mænd i alderen 16-25 år; FritidsGuidning målrettet særligt udsatte ungegrupper eller nye Sociale Partnerskaber, hvor udvalgte foreninger og kulturinstitutioner rustes til at tage imod ressourcesvage ungegrupper.
Nytænkning af 18+ indsatsen
På tværs af Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen er en arbejdsgruppe i gang med at se på, hvordan kommunens nuværende 18+ indsats kan gentænkes. Arbejdet er en del af budgetaftalen for 2018, hvor der blev aftalt en ”tværgående afdækning af potentialet for at videreudvikle og nytænke konceptet for 18+ centrene. Tilbuddet skal fortsat løfte den kriminalitetsforebyggende indsats, men også tilbyde aktiviteter i samarbejde med foreninger og organisationer, som tiltrækker blandede brugergruppe fra hele byen, samt brobygning til uddannelse og job”. 18+ centrene er finansieret under Sikker By.
Der er i dag ca. 500 kriminalitetstruede unge over 18 år, der benytter sig af ét af Københavns Kommunes fem 18+ centre. De unge hænger ikke ud på gaden, og der er god kontakt, som er værdifuld, når der er optræk til uro, men det er en konstant udfordring at få brugerne til at indgå i almindelige tilbud til unge vedrørende uddannelse, beskæftigelse og fritidsaktiviteter (bilag 1).
Udgangspunktet for en nytænkning af 18+ indsatsen er en inklusionsstrategi, hvor den nuværende 18+ målgruppe så vidt muligt skal inkluderes i tilbud og miljøer med flere ressourcestærke unge. En nytænkning af 18+ indsatsen vil således ikke være en indsats for 18+ målgruppen alene, men skal ses i sammenhæng med den samlede vifte af tilbud for alle unge i København mellem 15 og 30 år.
På baggrund af kortlægning af de nuværende brugere af 18+-centrene, dialog med brugere og workshop med medarbejdere på tværs af forvaltninger er arbejdsgruppen i gang med at udfolde en række mulige modeller for en nytænkning af indsatsen. Overordnet set går overvejelserne på følgende modeller:
1) Et nyt stort ungehus med mange tilbud og med en central beliggenhed. Kultur- og Fritidsforvaltningen har budt ind med en model, som tager udgangspunkt i Enghavevejkomplekset på Bavnehøj.
2) En eller flere pilotmodeller, hvor en videreudvikling af ungetilbud tager afsæt i eksisterende tilbud, som i dag allerede har en større brugerflade end 18+ målgruppen. Konkret arbejdes der blandt andet med Nørrebrohallen og Smedetoften, hvor der er mulighed for at skabe synergi til eksisterede tilbud, herunder Idrætsprojektet i Nørrebrohallen.
Det er et centralt opmærksomhedspunkt, at ingen af de nævnte modeller vil kunne stå alene, hvis den nuværende 18+ målgruppe skal kunne rummes, da der er tale om en relativt ressourcesvag gruppe med bl.a. kriminalitetsudfordringer. Der vil fortsat være behov for lokalt forankret indsats overfor de dele af 18+ målgruppen, som ikke – eller kun i begrænset omfang - vil kunne flyttes til et stort centralt tilbud. Den lokalt forankrede indsats kan i en periode være en videreførelse af den eksisterende 18+ indsats, som gradvis overgår til en matrikelløs og opsøgende indsats, en sammenlægning af eksisterende 18+ centre eller et opsøgende tilbud med base i eksisterende lokale tilbud.
Øvrige tværgående indsatsområder
Udover det igangværende arbejde med nytænkning af 18+ indsatsen arbejder forvaltningerne aktuelt med en række indsatser på ungeområdet, der ligeledes har til formål at forebygge kriminalitet og/eller styrke de unges tilknytning til almensamfundet, herunder gennem uddannelse og beskæftigelse (bilag 2). Det drejer sig bl.a. om:
- 15+ samarbejdet: På baggrund af bandekonflikten 2017 har forvaltningerne (SOF, BUF, KFF, BIF) og SSP sat fokus på 15+ målgruppen for at sikre, at unge i risikomiljøer i København ikke kommer i yderligere kriminelle eller banderelaterede grupperinger. Målet er en styrkelse af samarbejdet på tværs.
- Analyse af fritidstilbuddenes kriminalitetsforebyggende effekt: Det blev aftalt i forbindelse med budgetaftalen for 2018, at der forud for budget 2019 gennemføres en analyse af, hvordan fritidstilbuddene bedst kan understøtte målsætningerne om, at unge med risikoadfærd benytter sig af tilbud, der har positive og kriminalitetsforebyggende effekter.
- Sammenhængende ungeindsats: Som en del af den nationale politiske aftale om bedre veje til uddannelse eller job skal landets kommuner etablere en sammenhængende kommunal ungeindsats på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialområdet, som skal gøre alle unge under 25 år parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse. Derfor drøftede Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget på udvalgsmøder i april og maj 2018, hvordan Københavns Kommune kan implementere loven efter intentionerne om en sammenhængende ungeindsats. Indstilling om indretning af den fremtidige ungeindsats i København behandles af udvalgene i august.
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har derudover indledt en dialog om et samarbejde i forhold til kommunens fritidscentre. Børne- og Ungdomsforvaltningens fritidsområde er under forandring, og visionen for Fritidscentrene (10-17 år) er, at de fremover skal være ”kraftcentre der fremmer fritidskulturen og adgangen til de mange lokale fritids-, kultur- og sportsaktiviteter”. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil eksempelvis kunne understøtte partnerskaber mellem fritidscentre og foreningslivet/kulturtilbuddene, og vil (evt. på forsøgsbasis) kunne drive et fritidscenter med en særlig kulturel eller idrætslig profil - eksempelvis med base i Sundby Idrætspark.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser udarbejder forvaltningen beskrivelser af de indsatser, der ønskes indmeldt til Sikker By med henblik på at indgå i de kommende forhandlinger om budget 2019.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, indsamles de godkendte bidrag til en fælles indstilling til Økonomiudvalget, som herved får et samlet overblik over, hvordan der vil blive arbejdet med strategiens principper på tværs af udvalg.
Mette Touborg
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2018:
Sagen blev udsat.