Selvbetjent åbningstid på idrætsområdet
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller:
|
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede en styrket indsats for selvbetjent åbningstid på sit møde den 3. november 2016. Kultur- og Fritidsforvaltningen har i den mellemliggende periode arbejdet med at styrke den selvbetjente åbningstid både på idrætsanlæggene og på biblioteksområdet. Der er blandt andet foretaget en evaluering af den selvbetjente åbningstid på idrætsområdet. Evalueringen afdækker en række generelle og specifikke problemområder.
Med denne indstilling forelægges evaluering på idrætsområdet, mens status på indsatser på biblioteksområdet forelægges i en indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget inden sommerferien 2017.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har ligeledes ved en række igangsatte initiativer arbejdet med fortsat at forbedre den selvbetjente åbningstid på biblioteksområdet.
Løsning
Idrætsfaciliteter
Kultur- og Fritidsforvaltningen har gennemført en evalueringsundersøgelse af selvbetjent åbningstid på idrætsfaciliteter. Foreninger, brugerbestyrelser, selvorganiserede brugere og medarbejdere har deltaget i evalueringen. De væsentligste konklusioner er:
- Den generelle tilfredshed med idrætsanlæggene er over middel
- De mest tilfredse brugere er de selvorganiserede brugere
- Foreninger og brugerbestyrelser er mindre tilfredse
- Ansatte i Kultur- og Fritidsforvaltningen er mere kritiske overfor selvbetjent åbningstid
- Der er stor brugertilfredshed med åbningstiderne og fleksibiliteten
- Brugerne er generelt selvhjulpne på anlæggene
- De største ulemper er problemer med rengøring, manglende personale, hærværk begået af andre brugere og utryghed.
Det bemærkes, at problemet med manglende rengøring også var velkendt inden anlæggene blev selvbetjente. Der kan således ikke påvises en sammenhæng mellem problemer med rengøringen og den selvbetjente åbningstid, men den generelle opfattelse af anlæggene påvirkes negativt på grund af rengøringsniveauet. Det samme gælder for ulemper forårsaget af hærværk begået af andre brugere. Der anmeldes ikke flere hærværksepisoder nu, end dengang anlæggene ikke var selvbetjent. Hærværk påvirker dog – ligesom manglende rengøring – brugeropfattelsen negativt.
De undersøgte idrætsanlæg har været selvbetjent siden 2014. Den selvbetjente åbningstid på idrætsanlæggene har ikke i samme grad som på biblioteker og i kulturhuse medført en serviceforbedring. Åbningstiden er eksempelvis ikke ændret, men de faste brugere oplever, som nævnt, alligevel en højere fleksibilitet, som brugerne er positive over for.
Det bemærkes, at der er et relativt lavt kendskab til selvbetjent åbningstid på idrætsanlæggene, og Kultur- og Fritidsforvaltningens medarbejdere peger også på dårlig kommunikation om metoden som årsag til mange af de brugerhenvendelser, der behandles til dagligt.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har igangsat forskellige initiativer i regi af projektet ”Vores Idræt”:
- En indsats for at øge trygheden,
- En indsats som forbedrer den fysiske indretning og skiltning,
- En heldagskonference ”Tryghedens Dag” for foreninger og øvrige interessenter i starten af maj 2017 og
- En afdækning af, hvorvidt digitale værktøjer som f.eks. wayfinding, kan løse nogle af de konstaterede problemer.
På baggrund af evalueringen vil Kultur- og Fritidsforvaltningen endvidere iværksætte følgende indsatser:
-
Kommunikationsindsats som højner kendskabsniveauet hos brugere og brugerbestyrelser
-
Afklaring af om det, ved at styrke Kultur- og Fritidsforvaltningen Ejendomsdrifts & Service tilstedeværelse på idrætsfaciliteterne, kan lykkes at afhjælpe nogle af de konstaterede problemer. Man kan eksempelvis etablere en runderingsordning med præventivt sigte
-
Praktiske indsatser som eksempelvis rengøring og istandsættelse (efter hærværk)
-
Vejledningsindsats overfor specifikke anlæg, som oplever konkrete problemer
Idrætsområdet holder sig i øvrigt orienteret om, hvilke løsninger der har effekt på biblioteker og i kulturhuse.
Igangværende tiltag og nye tiltag på idrætsområdet i forlængelse af evalueringsrapporten beskrives mere detaljeret i bilag 2.
Biblioteksområdet
På baggrund af anbefalingerne i "Evalueringsrapporten vedrørende selvbetjent åbningstid på biblioteker og kulturhuse", som blev behandlet på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 3. november 2016, har Kultur- og Fritidsforvaltningen iværksat en række tiltag. Kultur- og Fritidsudvalget orienteres nærmere om status herfor inden sommerferien 2017.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, fortsætter forvaltningen de igangværende indsatser på idrætsområdet, samt iværksætter de beskrevne, nye indsatser på idrætsområdet.
Kultur- og Fritidsforvaltningen fremlægger status for biblioteksområdet for Kultur- og Fritidsudvalget før sommerferien 2017.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2017:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om en nærmere belysning og kvantificering af de forskellige problemer som evalueringen viser (f.eks. hærværk og manglende rengøring), en beskrivelse af mulige løsninger herpå samt at der i relevant omfang udarbejdes et budgetnotat i den anledning.