Mødedato: 11.05.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Folkets Hus

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om situationen omkring Folkets Hus, herunder den midlertidige lukning.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om situationen omkring Folkets Hus til efterretning, herunder at Folkets Hus lukkes midlertidigt på grund af den aktuelle sikkerhedsmæssige situation, og at huset først åbner igen når Fonden De Åbne Rum, Københavns Politi og forvaltningen vurderer, at den sikkerhedsmæssige situation tillader det og der er betryggende rammer for at fonden kan drive huset i overensstemmelse med dets formål.

Problemstilling

Et ledende medlem fra grupperingen ”Loyal to Familia” (LTF) blev løsladt den 21. marts 2017. Københavns Politi har herefter konstateret et øget aktivitetsniveau for grupperingen LTF i byen, og herunder i Folkets Hus. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen er den 9. maj 2017 af Københavns Politi mundtligt blevet orienteret om, at politiet ud fra en sikkerhedsmæssig vurdering vil henstille til, at Folkets Hus bliver lukket for brugerne i en periode. Dette skyldes den markante eskalering af grupperingen LTF.

Løsning

Københavns Politi har den 11. maj 2017 fremsendt sin udtalelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen, jf. bilag 1. Af udtalelsen fremgår bl.a. følgende:

Som det også er fremgået af politiets tidligere beskrivelser af situationen omkring Folkets Hus har det overordnet været Københavns Politis opfattelse, at der i de seneste år har været en positiv udvikling i forhold til såvel brugergruppen som brugergruppens adfærd efter at Københavns Kommune og Fonden for de Åbne Rum har engageret sig i stedet.

Siden marts 2017 har situationen imidlertid ændret sig markant i negativ retning.

Det er nu Københavns Politis vurdering, at LTFs dominans i huset er tiltaget – særligt siden et ledende medlems løsladelse ultimo marts. Det er endvidere Københavns Politis opfattelse at brugerne af husets 2. sal primært er personer fra såvel København, som hele Sjælland, med tilknytning til LTF.

Det er samtidig Københavns Politis indtryk, at husets øvrige brugere føler sig intimiderede af persongruppen med direkte eller indirekte tilknytning til grupperingen LTF, og at de øvrige brugere derfor ikke anvender huset i samme omfang som tidligere, hvorfor Københavns Politi ikke kan anbefale en fortsættelse af den hidtidige praksis.

I tilknytning hertil skal det bemærkes, at politiet har konstateret, at LTF forsøger at hverve medlemmer og indlemme andre bandegrupperinger i LTF, såvel i lokalområdet som i resten af landet. Dette betyder en øget risiko for, at LTF kommer i konflikt med andre bandegrupperinger, hvilket medfører, at deres tilstedeværelse i Folkets Hus vurderes at kunne udgøre en fare for husets øvrige brugere og naboer.”

Bestyrelsen for Fonden De Åbne Rum har bl.a. på baggrund af den sikkerhedsmæssige risiko den 10. maj 2017 besluttet at lukke Folkets Hus midlertidigt. Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at fonden er berettiget til selv at træffe beslutning om at holde huset lukket i en periode under de nuværende omstændigheder, og at en sådan midlertidig lukning således ikke strider mod indgåede driftsaftale mellem fonden og Københavns Kommune.

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at en midlertidig lukning af Folkets Hus er den naturlige konsekvens i lyset af udtalelsen fra Københavns Politi. Københavns Kommune og fonden har indgået en aftale om driften af Folkets Hus, hvilket en midlertidig lukning grundet sikkerhedsmæssige hensyn ikke ændrer på. Det betyder, at samarbejdet med fonden fortsætter i overensstemmelse med den indgåede driftsaftale og at Folkets Hus i overensstemmelse med aftalegrundlaget skal åbnes igen, når situationen tillader det, baseret på politiets vurdering.

Det er således sammenfattende Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at Folkets Hus med henvisning til den sikkerhedsmæssige vurdering, som Københavns Politi har foretaget, må lukkes midlertidigt. På denne baggrund tager forvaltningen til efterretning, at fondens bestyrelse den 10. maj 2017 har besluttet at lukke Folkets Hus midlertidigt.

Økonomi

-

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil i dialog med fonden og Københavns Politi arbejde for at huset åbner igen. Dette vil først ske når fonden, politiet og forvaltningen vurderer, at den sikkerhedsmæssige situation tillader det og der er betryggende rammer for at fonden kan drive huset i overensstemmelse med dets formål.

 

Mette Touborg

                                    /Merete Evers Dewilde

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2017:

Punktet blev optaget på dagsordenen ved mødets start og blev behandlet efter dagsordenens punkt 5 om Papirøen.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen og anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

 

Carl Christian Ebbesen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Dansk Folkeparti ønsker en anden model for Folkets Hus end den nuværende."

Jens-Kristian Lütken ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Venstre vil ikke tillade at bander holder til i kommunale kulturhuse. Venstre ønsker at huset skal bruges til andet formål eller sælges fra."

Rune Dybvad, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen og Maria Frej ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Socialdemokratiet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti vil ikke acceptere at bander sætter dagsordenen i vores by. Partierne beder derfor forvaltningen om at samarbejde med politiet og fonden, der driver Folkets Hus, om en løsning der sikrer, at kulturinstitutionen ikke bliver misbrugt som opholdssted for bander." 

Michael Gatten, Andreas Pourkamali og Kasper Heumann Kristensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Radikale Venstre og Kasper Heumann Kristensen mener, at den kritiske situation i Folkets Hus påkræver en omgående lukning af Folkets Hus i sin nuværende form og ophør af gældende aftale for Folkets Hus ml. Fonden for De Åbne Rum og Københavns Kommune, Kultur- og Fritidsforvaltningen. I forlængelse heraf ønsker medlemmerne, at følgende scenarier (inkl. tidsramme og budgetnotat) undersøges af forvaltningen og fremlægges til politisk behandling snarest muligt: 

Scenarie A; 

Folkets Hus drives som et kommunalt drevet kulturhus. Nørrebro Lokaludvalg og nærområdets kulturinstitutioner, aftenskoler, idræts- og fritidsforeninger, samt øvrige aktører inden for folkeoplysningsområdet, skal i videst muligt omfang inddrages i konkrete samarbejder. Ligeledes ønskes muligheden for socialøkonomisk ansvarlig cafédrift.

Scenarie B; 

Opgaven sendes i kulturelt udbud, således at kommunen definerer opgaverne i Folkets Hus og afsætter en økonomisk ramme for den videre drift, som interesserede aktører kan byde på. Nørrebro Lokaludvalg og nærområdets kulturinstitutioner, aftenskoler, idræts- og fritidsforeninger, samt øvrige aktører inden for folkeoplysningsområdet, skal i videst muligt omfang inddrages i konkrete samarbejder. Ligeledes ønskes muligheden for socialøkonomisk ansvarlig cafédrift. 

Scenarie C;

Folkets Hus lukkes som kulturhus og sættes til salg med henblik på omdannelse til ungdomsboliger (dette foreslog Radikale Venstre allerede sidste år, juni 2016, sammen med Det Konservative Folkeparti, hvilket der desværre ikke var politisk flertal for på daværende tidspunkt)."

 

Til top