Mødedato: 11.04.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Tilføjelse af modgiften Antidote (Naloxon) til Natteværternes udstyr

Se alle bilag

Der indtages sløvende narkotika i det københavnske natteliv. Ved livstruende indtag findes der en modvirkende behandling (indgift) med stoffet Naloxon, som kan foretages ambulant på gaden. Den modvirkende behandling kan gives via en receptpligtig næsespray, som blokerer opioidreceptorer i nervesystemet i løbet af kort tid. Behandlingen ophæver normalt en forgiftning, afhængigt af hvor svær overdosen er, og det er lægeligt anbefalet, at forvaltningens natteværter kan iværksætte behandlingen ambulant i nattelivet.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om Natteværterne skal uddannes i brug af samt have mulighed for at blive udstyret med Antidote eller lignende næsesprays med præparatet Naloxon for at kunne foretage modvirkende behandling.

Uddannelse og udlevering af udstyr gennemføres af foreningen Antidote Denmark. Foreningen er støttet af Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur og Fritidsudvalget drøfter hvorvidt Natteværterne skal uddannes efter anvisning fra Alarmcentralen i at udøve udvidet akut livreddende førstehjælp med Naloxon.
  2. at Kultur og Fritidsudvalget godkender at Natteværterne i så fald udstyres med Antidote, eller lignende næsesprays med Naloxon.

Problemstilling

Natteværterne møder jævnligt personer i nattelivet, der befinder sig i en tilstand, der giver anledning til mistanke om frivillig eller ufrivillig indtagelse af sløvende narkotika eksempelvis opioider. Som det er beskrevet i flere medier, ser der på nuværende tidspunkt ud til at være et øget forbrug samt en øget tilgængelighed af opioidbaserede stoffer blandt unge under 30 år. I forhold til personer, der er under påvirkning af opioider, vil en behandling med Antidote, som en udvidet del af den livreddende førstehjælp modvirke en potentiel dødelig overdosis. Forvaltningen har været i dialog med en overlæge ved Bispebjerg Hospital, der blandt andet er tilknyttet Giftlinjen, som anbefaler, at Natteværterne udstyres med præparatet.

Løsning

Ved at udstyre Natteværterne med Antidote får Natteværterne forbedret mulighederne for at kunne udøve akut livreddende førstehjælp overfor personer med en opioid-foranlediget overdosis.

Når Natteværterne finder personer, hvor der er mistanke om indtagelse af narkotika, vil de i forbindelse med deres førstehjælpsindsats i alle tilfælde gå i dialog med Alarmcentralen om de nødvendige næste trin i førstehjælpen. Ved at udstyre Natteværterne med Antidote, vil en behandling med præparatet kunne indgå som et yderligere element i førstehjælpsindsatsen. Præparatet vil kun blive anvendt i det omfang, at Alarmcentralen beder Natteværterne om at anvende det. Alarmcentralen vil i disse tilfælde sende en ambulance, der ved ankomsten vil overtage ansvaret for borgerens videre behandling. Natteværterne vil via undervisning samt 'actioncards’ modtage grundig instruktion i procedurer for anvendelsen af præparatet.

Indstillingen følger anbefalingerne fra afrapporteringen på Projekt Med Distribuering Af Naloxon Til Stofafhængige Til Forebyggelse Af Opioidoverdosisdødsfald (Bilag 1) om, at forebyggelseskurser for opioidoverdoser skal implementeres bredt og at det kan betale sig at udlevere mange kits til at behandle overdoser (Bilag 1, p. 10).

Baggrund

Antidote er et præparat (Naloxon) i form af en næsespray, der kan behandle overdosering med opioider (opioider er bedre kendt som stofferne: morfin, fentanyl, heroin, metadon med flere). Antidote virker i kraft af Naloxonens evne til at binde sig til de receptorer i hjernen, som opioider også binder sig til. Antidote annullerer på den måde opioidernes virkning og har således alene en effekt, hvis der er tale om en påvirkning af opioider. Antidote kan i udgangspunktet ikke misbruges eller bruges forkert. Hvis overdosistilfældet ikke er grundet opioider, vil næsesprayen ifølge Giftlinjen ingen effekt have.

Den frivillige forening Antidote Danmark tilbyder uddannelse i korrekt anvendelse af præparatet. Foreningen er blandt andet støttet af Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen og kan vederlagsfrit uddanne Natteværterne i anvendelsen af præparatet. Uddannelsen vil være et tillæg til Natteværternes nuværende uddannelse i livreddende førstehjælp.

Københavns Kommunes ansvarsforsikring dækker ansvarsskader eller det erstatningsansvar, som enheder under Københavns Kommune kan pådrage sig overfor for tredjemand – eksempelvis en nattelivsgæst, som ikke er kontaktbar på grund af en overdosis – og det gælder skader såvel på personen som på personens ejendele.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da Antidote Danmark vederlagsfrit tilbyder både kurser i anvendelse som udlevering af selve præparatet.

Videre proces

For så vidt at Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen i samarbejde med Antidote Danmark koordinere, at Natte-værterne undervises i brugen af Antidote og herefter udstyres med præparatet.

Natteværterne vil blive udstyret med i alt seks ’kits’, der har en holdbarhed på to år. Den konkrete anvendelse forventes at være under fem administrationer om året. Center For Kultur og Fritidsaktiviteter forventer at afholde to årlige kurser i anvendelsen af præparatet for nye medarbejdere.

Søren Tegen Pedersen
/Christian Biel Knudsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. april 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Venstre fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Venstre ønsker, at de tryghedsvagter der kommer på gaden 1. juni også udstyres med Antidote i samme omfang som natteværterne. ”

Til top