Mødedato: 11.04.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Medlemsforslag om ligestilling i kunsten

Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle medlemsforslaget.

Indstilling

Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Christopher Røhl Andersen og Maria Frej har anmodet om, at følgende medlemsforslag optages på dagsordenen for Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 11. april 2019:

Det foreslås,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der i fremtidige tilskudsaftaler med teatre, spillesteder og museer udarbejdes en handlingsplan med konkrete tiltag for at opnå større ligestilling og diversitet (fx på køn og etnicitet) eller som minimum registrerer kønsfordelingen på opsætninger og deler disse med Kultur- og Fritidsforvaltningen.
  2. at Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med en indstilling om, hvordan beslutningen konkret implementeres, inkl. en bagatelgrænse for, hvor stort et tilskud der skal udløse kravet.

Motivering

Borgerrepræsentationen har med ”Københavns Kommunes Handlingsplan for FNs Verdensmål” vedtaget, at Københavns Kommune skal arbejde for at leve op til FNs verdensmål, herunder at sikre ligestilling og diversitet. Det gælder også på kultur- og fritidsområdet.

Der er store udfordringer med manglende ligestilling i kunsten. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at kvinder, ifølge en optælling foretaget af Fagbladet Billedkunstneren, har langt sværere ved at få udstillet deres kunst, end mænd har. Samme manglende ligestilling findes også på den danske musikscene. På Northside var kun 12 % af artisterne på sidste års program kvinder. På Tinderbox var tallet 7 %. Og i 2017 havde Grøn Koncert 0 kvinder på plakaten.

Indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område er kønsulighed tidligere blevet drøftet i forhold til bl.a. spillesteder. For at skabe reel forandring på området foreslås det, at det gøres til et krav for at modtage tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget, at man som spillested, museum og teater udarbejder en handlingsplan med konkrete initiativer til at opnå større ligestilling og diversitet. Det skal være op til den enkelte tilskudsmodtager at definere, hvad deres handlingsplan skal indeholde, så længe det er tiltag, som kan bidrage til øget ligestilling og diversitet.

Erfaringer viser, at det kan have en effekt at arbejde målrettet med ligestilling i kunsten. Fx har Rådet for Visuel Kunst (tidligere Billedkunstudvalget) siden 2014 opnået en større ligestilling med hensyn til køn i rådets indkøb efter at have haft det som opmærksomhedspunkt. Desuden konkluderer Kultur- og Fritidsforvaltningen i indstillingen om kønsulighed på spillesteder den 4. februar 2016, at én mulig måde at komme kønsuligheden til livs på er at øge kønsbevidstheden på spillesteder. Dette medlemsforslag kan bidrage til at øge denne bevidsthed.

For at undgå at bebyrde små kulturaktører uforholdsmæssigt meget, foreslås det, at kravet om en handlingsplan kun skal gælde modtagere af tilskud af en vis størrelse. Forvaltningen bedes vende tilbage til udvalget med en konkretisering af, hvordan forslaget kan implementeres, inkl. hvor denne bagatelgrænse skal ligge.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. april 2019:

Der blev begæret afstemning om følgende forslag:

"at Kultur- og Fritidsudvalget pålægger forvaltningen at udarbejde en ligestillingsredegørelse, som skal belyse ligestillingsforhold med fokus på køn, etnicitet og alder i Københavns kultur- og fritidsliv,

at forvaltningen som led i redegørelsen sikrer dialog med de relevante kultur- og fritidsaktører i København, med henblik på at finde fælles initiativer til at sikre bedre ligestilling i forhold til køn, etnicitet og alder i Københavns kultur- og fritidsliv."

Et flertal (Marcus Vesterager, Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen og Marcus Knuth) stemte for forslaget.

Et mindretal (Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte imod.

Forslaget blev således godkendt.

Til top