Corona - status og videre proces på kultur- og fritidsområdet
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en ramme for det videre arbejde med de udfordringer, som Corona-krisen giver for aktørerne i det københavnske kultur- og fritidsliv.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som ramme for det videre arbejde med de udfordringer, som Corona-krisen skaber.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 19. januar 2021, at Corona fremadrettet skal være et fast punkt på udvalgets dagsorden, og at det skal ske med inddragelse af bl.a. Folkeoplysningsudvalget, de tre fagudvalg samt eksperter på kulturområdet.
Udvalget besluttede samtidig, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal udarbejde en indstilling til det førstkommende møde i Kultur- og Fritidsudvalget, med en nærmere beskrivelse af form og videre proces i forhold til den fremtidige håndtering af Corona-udfordringerne.
I forlængelse heraf vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde enten indstillinger eller notater til Kultur- og Fritidsudvalgets møder, når der er brug for politisk handling i forhold til konsekvenserne af Corona-krisen.
Løsning
Siden Corona-krisens start i begyndelsen af 2020 har der været et stort både politisk og forvaltningsmæssigt fokus på håndtering af de udfordringer, der er fulgt med.
Det betyder også, at der siden foråret 2020 er sat fokus på at trække erfaringer på tværs og se på, om der findes løsninger, der med fordel kan anvendes flere steder.
Parallelt hermed har Kultur- og Fritidsforvaltningen været i løbende dialog med aktører på kultur- og fritidsområdet. Her er gjort brug af både Teams-møder, mailkorrespondance og løbende opfølgning på en særlig hjemmeside om Corona-restriktionerne.
Corona-krisen påvirker så godt som alle dele af Københavns Kommune, herunder også kultur- og fritidslivet. Krisen har haft både kulturelle, økonomiske og sociale konsekvenser, der har kaldt på nye løsninger både indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets ressortområde og på tværs af forvaltningerne. På Kultur- og Fritidsudvalgets område har der været stillet faciliteter til rådighed for socialt udsatte, herunder nødherberg. Både indendørs- og udendørsanlæg har været i spil som ramme om dagpasning og undervisning i folkeskolen, og der har været opstreget i parker med henblik på at understøtte overholdelse af forsamlingsloftet. Herudover har der i flere omgange været fokus på mulighederne for at opbevare værnemidler.
Et stigende smittetal betød, at Corona-restriktionerne blev skærpet yderligere den 13. januar 2021. De seneste stramninger gælder frem til den 28. februar 2021. Konsekvenserne for kultur- og idrætslivet er bl.a., at svømmehaller, kulturhuse, museer mv. er lukkede. Det samme gælder bibliotekerne, der dog har åbent for udlån og afhentning af reserverede bøger til undervisnings- og forskningsbrug i udvalgte tidsrum (bilag 1).
Flere organisationer, herunder blandt andet DGI (bilag 2), peger på, at nedlukningerne af bl.a. idrætslivet har store konsekvenser for særligt udsatte børn og unge.
Tilsammen sætter ovenstående fokus på behovet for en samlet politisk forankret indsats i forhold til den fortsatte delvise nedlukning. Der er også behov for prioritering og særlige fokusområder, når kultur- og idrætslivet skal genåbne i takt med, at krisen aftager.
Form og proces i forhold til den videre håndtering af Corona-krisen
Kultur- og fritidslivet spiller på mange forskellige måder, og på forskellige arenaer, sammen med Københavns Kommune. Det betyder også, at en samlet indsats fordrer involvering af flere forskellige råd og udvalg. I det videre arbejde skal der samles op på fagudvalgenes erfaringer og tiltag gennem det seneste år.
På den baggrund er det hensigten, at Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætter følgende tiltag:
Et sikkert datagrundlag
Der er igangsat en systematisk indsamling af data i forhold til konsekvenserne af Corona-krisen. Det betyder, at der hvert kvartal indsamles registreringer fra besøgstællere, og gøres status på planlagte festivaler og event (bilag 3). En del af det videre arbejde er også metodeudvikling i forhold til, hvilke data der er anvendelige både i arbejdet med genåbningen efter Corona-krisen og i det videre kultur- og idrætspolitiske arbejde i øvrigt.
Samtidig indsamles særlige nøgletal, der kan være relevante for Kultur- og Fritidsudvalget. Eksempler på nøgletal kunne være udviklingen i antallet af foreningsmedlemmer i udvalgte foreninger, data på koblingen til Sikker By og fakta på særlige udfordringer i forhold til kultur- og idrætsaktiviteter på arealer, der foregår i regi af andre forvaltninger, f.eks. på folkeskoler.
På den længere bane kan indgå, om Corona-krisen giver anledning til at nytænke dele af organiseringen af kultur- og idrætslivet. Har københavnernes stigende brug af byrummet f.eks. givet anledning til, at der i højere grad skal sættes fokus på brugen af uderummet omkring idrætshaller og kulturinstitutioner?
De tre fagudvalg (særlige udvalg efter styrelseslovens §17, stk. 4) og Folkeoplysningsudvalget
Et centralt element i at samle op på de udfordringer, der opleves i kulturlivet, er en opsamling på de erfaringer, som fagudvalgene (Rådet for Visuel Kunst, Musikudvalget og Scenekunstudvalget) og Folkeoplysningsudvalget har gjort sig under Corona-krisen.
Udvalgene er med deres repræsentanter fra både aktører, foreninger og aftenskoler tæt på de konsekvenser, som Corona-krisen har for store dele af det københavnske kultur- og idrætsliv. Med det som afsæt vil Kultur- og Fritidsforvaltningen også sikre, at udvalgene har tilbagevendende drøftelser af konsekvenserne af krisen.
Fagudvalgene og Folkeoplysningsudvalget har både forskellige opgaver og hver deres mødefrekvens, hvilket kalder på, at der meldes tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget i takt med tilbagemeldingerne fra de enkelte udvalg. Der er udarbejdet en ramme, som fagudvalgene kan vælge at tage afsæt i i en videre drøftelse af konsekvenserne af Corona-krisen på hvert af de særlige udvalgs område (bilag 4).
Kultur- og Fritidsforvaltningen samler op fra de tre fagudvalg og Folkeoplysningsudvalget, der løbende har Corona-krisen på dagsordenen på deres udvalgsmøder.
Kulturaktørerne
Kultur- og Fritidsudvalget vedtog en hjælpepakke til kulturaktørerne i foråret 2020. Et af elementerne i hjælpepakken var, at tilskudsmodtagere kunne beholde deres tilskud ved ændringer eller aflysninger af arrangementer, hvis de havde haft udgifter dertil. I december 2020 forlængede udvalget denne mulighed.
Kultur- og Fritidsforvaltningen følger udfordringerne for kulturaktørerne tæt og er i løbende dialog med en stor del af aktørerne.
Lokaludvalgene
Lokaludvalgene har en vigtig rolle i forhold til at igangsætte aktiviteter lokalt. Det betyder også, at det er relevant at gå i dialog med udvalgene f.eks. med henblik på særlige målgrupper eller aktiviteter, der skal have ekstra støtte og opmærksomhed, når Corona-restriktionerne lempes.
Kultur- og Fritidsforvaltningen kontakter lokaludvalgene med en opfordring om at sætte særligt fokus på konsekvenserne af Corona-krisen for det lokale kultur- og idrætsliv.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil til de kommende møder i Kultur- og Fritidsudvalget fremlægge en status på Corona-krisen i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser i forbindelse med nærværende indstilling.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. februar 2021:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Kultur- og Fritidsudvalget ønskede en uddybende drøftelse af kulturhusenes rolle på det kommende møde.
Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at udarbejde et notat om honorarstøtten (spillesteder).