Mødedato: 10.11.2005, kl. 16:00

Badning i Svanemøllebugten - høringssvar

Se alle bilag

Badning i Svanemøllebugten - høringssvar

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 10. november 2005

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslu tning

 

14.      Badning i Svanemøllebugten - høringssvar

(KFU 409/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget afgiver nærværende høringssvar vedrørende Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling om "Badning i Svanemøllebugten".

 

 

RESUME

Overborgmesteren har sendt Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling om Badning i Svanemøllebugten til høring i Kultur- og Fritidsudvalget med den begrundelse, at ansvaret for badestedet vil ligge inden for udvalgets ressortområde.

 

Af indstillingen fremgår, at der ønskes truffet principbeslutning om etablering af et badested i Svanemølle bugten samt igangsat forundersøgelser til et skitseforslag inden for en bevilling på 900.000 kr.

 

I 2007 bliver vandkvaliteten i Svanemøllebugten så god, at der kan bades. Hvis et badested skal åbne samtidig hermed, skal forarbejdet med undersøgelser og udformning af skitseforslag igangsættes nu.

Det er p.t. ikke afklaret, om der kan etableres en badestrand. Det skal undersøgelserne afklare. Alternativet til en sandstrand er et havnebad. Miljø- og Forsyningsudvalget forventer, at etableringen af en badestrand koster ca. 10 mio. kr., mens et havnebad koster ca. 7. mio. kr.

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget tilslutter sig etablering af en bademulighed i Svanemøllebugten, idet en badestrand er i overensstemmelse med de idrætspolitiske mål om et alsidigt og fremsynede aktivitets- og facilitetsudbud på idrætsområdet.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund
Overborgmesteren har sendt Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling (bilag 1) om Badning i Svanemøllebugten til høring i Kultur- og Fritidsudvalget med den begrundelse, at ansvaret for badestedet vil ligge inden for udvalgets ressortområde.

 

Af indstillingen fremgår, at der ønskes truffet principbeslutning om etablering af et badested i Svanemølle bugten samt igangsat forundersøgelser til et skitseforslag inden for en bevilling på 900.000 kr.

 

Københavns Energi vil i 2007 have udbygget kloaknettet med et regnvandsbassin og et minirenseanlæg, som sikrer at badevandskvaliteten kan overholdes i Svanemøllebugten. Såfremt bademuligheden skal udnyttes umiddelbart efter 2007, er der allerede nu brug for at igangsætte arbejdet med udformning og etablering af et badested.

På nuværende tidspunkt er det ikke undersøgt, om det er muligt at etablere en badestrand. Derfor skal en række undersøgelser vise, om der kan etableres en badestrand eller alternativt et havnebad. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at der udføres undersøgelser af bølge- og strømpåvirkning af en strand, sediment og jordbundsforhold samt trafikale forhold til brug for en egentlig udformning af et badested.

På baggrund af resultaterne fra undersøgelserne udformes et forslag til badested i Svanemøllebugten. Forslaget forelægges til politisk beslutning i 2006. Når beslutningen er taget, vil projektgruppen i dialog med borgere og foreninger i lokalområdet udarbejde et endeligt forslag til badested.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen forventer, at omkostningerne til etablering af en badestrand udgør ca. 10 mio. kr., mens omkostningerne til etablering af et havnebad udgør ca. 7 mio. kr. Drift af en badestrand og et havnebad udgør årligt henholdsvis ca. 1.400.000 kr. og ca. 450.000 kr.

 

Udkast til høringssvar

Det indstilles, at følgende høringssvar afgives.

Kultur- og Fritidsudvalget ser positivt på etablering af bademulighed i Svanemøllebugten. Såvel sandstrand som havnebad giver mulighed for at svømme og lege i vandet og opholde sig derved. Med tanke på de eksisterende havnebades betydelige popularitet anses det for givet, at en bademulighed i Svanemøllebugten også vil blive benyttet i vidt omfang af de lokale borgere.

Etableringen af en sandstrand er i overensstemmelse med kommunens idrætspolitiske mål om, at København skal have alsidige og fremsynede aktivitets- og facilitetsudbud på idrætsområdet, så enhver får mulighed for at dyrke idræt. Til trods for at bademulighed ved kysten traditionelt set ikke betragtes som en idrætsfacilitet, giver den mulighed for motion for især spontane idrætsudøvere. Dertil kommer de indbydende rammer, som appellerer til den inaktive del af befolkningen, der fristes til bevægelse.

Kultur- og Fritidsudvalget finder det væsentligt at bemærke, at der er mulighed for at opføre bademulighed og tilknyttede faciliteter med et forskelligt ambitionsniveau. Det anbefales, at der vælges en løsning med et højt ambitionsniveau, som tilvejebringer optimale muligheder for udf oldelse og ophold i Svanemøllebugten.

I Kultur- og Fritidsudvalgets rækkefølgeplan (BR 489/05) opereres således med, at badestranden suppleres med en søbadeanstalt, der giver en særlig stemning og også retter sig mod vinterbadere. Dertil knyttes en lang række idræts- og friluftsaktiviteter. Den samlede udgift anslås til 35 mio. kr.

 

Ideen er, at såvel strandarealet som de tilstødende arealer udnyttes som udfoldelsesområde for en lang række idræts- og friluftsaktiviteter. Disse aktiviteter kræver faciliteter, som eksempelvis multibane til boldspil, træningspavillon til styrke- og koordinationstræning, opbevaringsfaciliteter til kano, kajak og dykkerudstyr m.v.

 

Sidst skal det fremhæves, at Kultur- og Fritidsudvalget ikke har midler til etablerings- eller driftsudgifter.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningen positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

 

Bilag

1. Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling (MFU 226/2005)

 

 

 

 Carsten Haurum

                                /Mads Kamp Hansen

 


 


Bilag

Til top