Mødedato: 10.08.2000, kl. 15:00

Forslag om opsætning af mindeplader for Knut Hamsun, Søren Kierkegaard og Dostojevski

Forslag om opsætning af mindeplader for Knut Hamsun, Søren Kierkegaard og Dostojevski

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 10. august 2000

 

21. Forslag om opsætning af mindeplader for Knut Hamsun, Søren Kierkegaard og Dostojevski

(KFU 312/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forslag om opsætning af mindeplader for Knut Hamsun, Søren Kierkegaard og Dostojevski

at der, såfremt forslaget imødekommes og under forudsætning af, at de nødvendige tilladelser opnåes, anvises dækning for omkostningerne på konto 3.64.1 Andre kulturelle opgaver (Kulturprojekter).

RESUME

Niels Stubkjær har foreslået Københavns Kommune at opsætte mindeplader for Knut Hamsun, Søren Kierkegaard og Dostojevski på bygninger, hvor forfatterne har opholdt sig i kortere og længere tid i byen.

Der er indhentet udtalelser fra Litteraturrådet, som finder, at det er en aldeles glimrende idé at sætte fokus på forfatternes København ved at opsætte mindeplader. Endvidere har Bygge- og Teknikforvaltningen, Plandirektoratet oplyst, at man intet har at indvende mod opsætning af mindepladerne.

SAGSBESKRIVELSE

Niels Stubkjær har i brev af 7. april 2000 foreslået Københavns Kommune at opsætte mindeplader for Knut Hamsun, Søren Kierkegaard og Dostojevski på bygninger hvor forfatterne har opholdt sig i kortere og længere tid i byen. (bilag 1)

Niels Stubkjær foreslår opsætning af en mindeplade for Knut Hamsun i Sct. Hansgade i ca. nr. 20, da Knut Hamsun skrev de første kapitler af bogen "Sult" i et tagkammer på denne adresse. Den korrekte adresse er herefter fundet ved gennemgang af "Processen mod Hamsun" af Thorkild Hansen, hvoraf det fremgår, at Knut Hamsun i 1888 boede i Sct. Hansgade 18.

En mindeplade for Søren Kierkegaard foreslås opsat på en facade på Østerbrogade, nær Sortedamssøen, hvor forfatteren boede en kort tid. Søren Kierkegaard-forskningscentret har oplyst, at Søren Kierkegaard i perioden april 1851 til oktober 1852 boede på Østerbro i en bygning, hvor Willemoesgade støder op til Østerbrogade (matrikel 108 A). Bygningen er imidlertid i dag nedrevet.

Der findes på nuværende tidspunkt to mindeplader for Søren Kierkegaard i København, henholdsvis på Den Danske Banks bygning, Kongens Nytorv og på Kunstindustrimuseet i Bredgade.

En mindeplade for Dostojevski foreslås opsat i Bredgade, hvor han boede i en uges tid i 1860'erne hos vennen Wrangel, og hvor det formodes, at han skrev en del af sit mest kendte epos "Raskolnikov" også kaldet "Forbrydelse og Straf". Bjørn Westerbeck, Rådhusbiblioteket, har oplyst, at Dostojevski ifølge Kraks Vejviser 1866, i dette år boede i Store Kongens Gade 68 og ikke som oplyst i Bredgade.

***

Niels Stubkjær begrunder sit forslag med, at opsætningen af mindepladerne kan være en turistmæssig gevinst, idet der - trods det teknologiske informationssamfund -, stadig læses bøger.

Marianne Kruckow, Litteraturrådet oplyser i fax af 13. juni 2000, at kopi af brev fra Niels Stubkjær har været forelagt Litteraturrådets formand, som finder, at det er "en aldeles glimrende idé at sætte fokus på forfatternes København ved at opsætte mindeplader". Det oplyses endvidere, at de tre nævnte forfattere bestemt kunne fortjene en sådan hæder, samt at Litteraturrådet ikke har midler til at støtte projektet. (bilag 2)

Bygge- og Teknikforvaltningen oplyser i brev af 15. juni 2000, at Byudviklingskontoret for sit vedkommende ikke har noget at indvende mod opsætning af mindeplader for de tre forfattere. "Den endelige placering af mindepladerne skal dog aftales med direktoratet, ligesom der skal indhentes tilladelser fra ejerne af de ejendomme, hvor mindepladerne påtænkes opsat". (bilag 3)

Endvidere skal det bemærkes, at forhuset i ejendommen St. Kongensgade nr. 68 er fredet, hvorfor Slot- og Naturstyrelsen skal søges om tilladelse til opsætning af en mindeplade. (bilag 4)

Der er indhentet overslag på pris for udførelse samt opsætning af mindepladerne fra to gravører. (bilag 5 og 6). Heraf fremgår det, at prisen for opsætning vil være ca. 3.000 til 4.000 kr. pr. mindeplade.

ØKONOMI

Såfremt forslaget iværksættes, kan der anvises dækning for udgifterne på konto 3.64.1 Andre kulturelle opgaver (Kulturprojekter).

Konto 3.64.1 Andre kulturelle opgaver (Kulturpuljer)

Budget 2000 incl. moms 5.060.000 kr.

Disponeret 3.950.000 kr.

Indstillet Vesterbro Kulturuge 75.000 kr.

Til rest 1.035.000 kr.

BILAG

  1. Brev af 7. juni 2000 fra Niels Stubkjær
  2. Telefax af 13. juni 2000 fra Litteraturrådet
  3. Brev af 15. juni 2000 fra Bygge- og Teknikforvaltningen
  4. Brev af 29. juni 2000 fra Bygge- og Teknikforvaltningen
  5. Overslag på pris af 14. juli 2000 fra Gravør Flemming Elmgreen
  6. Overslag på pris af 26. juli fra Scan Gravør

 

Ida Munk

/ Mikael Keller- Hansen

 

Til top