Forslag til offentlig borgerhøring om Restaurations- og Nattelivsplanen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til forslag om offentlig borgerhøring om Restaurations- og Nattelivsplan 2021.
Problemstilling
I forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af det endelige udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 den 27. maj 2021 blev forvaltningen anmodet om at udarbejde en indstilling, der kvalificerer og belyser et af Karina Bergmann stillet forslag om, at der afholdes en indendørs, offentlig borgerhøring om Restaurations- og Nattelivsplan 2021 inden juli 2021, herunder udgifterne hermed.
Løsning
Forslag til afholdelse af indendørs, offentlig borgerhøring
På grund af de fortsatte COVID-19 restriktioner vil der være begrænsninger, både med hensyn til hvor en eventuel borgerhøring kan afholdes, samt hvor mange mennesker der vil kunne deltage.
Da der i forhold til restaurations- og nattelivsplanen er stor interesse fra borgere fra Indre By, vil det være relevant at afholde et eventuelt borgermøde i eller i nærheden af Indre By. Det er dog desværre ikke muligt.
Rådhuset, herunder Festsalen, er fortsat lukket for offentlige arrangementer i juni 2021. Dog har gruppeformandskredsen givet dispensation til, at de allerede planlagte aktiviteter i forbindelse med EM kan afholdes. Derudover har Økonomiforvaltningen ansøgt gruppeformandskredsen om at afholde officielle modtagelser og udstillinger, mens Rådhuset er lukket. Heri indgår ikke muligheden for borgermøder.
Efter den 16. juni 2021 lempes restriktionerne, så der må være op til 100 mennesker til en offentlig borgerhøring. Borgere skal bære mundbind ud og ind, og der skal fremvises coronapas.
Nærmeste anden lokation er den store sal i Islands Brygges Kulturhus. Her er desværre ikke ledige datoer mandag til torsdag inden sommerferien.
Forvaltningen har herudover været i kontakt med Nørrebrohallen, Vanløsehallerne, Prøvehallen og Biblioteket i Nordvest.
Hvis mødet skal afholdes under de gældende coronarestriktioner og inden sommerferien, kan forvaltningen pege på Nørrebrohallen som mulig lokation, hvor der er ledigt den 28. juni, den 29. juni og den 30. juni 2021. Multisalen har plads til 250 personer i ’biografopstilling’.
Biblioteket i Nordvest har plads til 72 siddende gæster med god afstand, og er ledigt fra 21. - 30. juni. Biblioteket lukker kl. 18, og der skal derfor stilles vagt til rådighed efter kl. 18.
Vanløsehallerne og Prøvehallen bliver begge brugt af foreninger i eftermiddags- og aftentimer i hverdagene. Det vil derfor kræve, at kommunen aflyser forenings-/idrætsaktiviteter.
Tidligere initiativer i forbindelse med drøftelser og beslutning om udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021
Kultur- og Fritidsudvalget har siden det første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 blev drøftet den 17. marts 2021 haft sagen på dagsordenen 29. april 2021 og 27. maj 2021, ligesom Teknik- og Miljøudvalget også har behandlet sagen flere gange. I hele perioden har der foregået en offentlig debat om sagen.
Forud for det første udkast har der været afholdt to dialogmøder om nattelivet - det seneste den 3. marts 2020 i Festsalen på Københavns Rådhus.
Herefter har der været nedsat et Advisory Board for Natteliv, hvor en lang række centrale aktører i nattelivet er kommet med anbefalinger til indholdet af planen.
I forbindelse med behandlingen af sagen i Kultur- og Fritidsudvalget har udvalget til hvert møde fået tilsendt alle henvendelser om sagen fra både organisationer og borgere.
Med beslutningen i Kultur- og Fritidsudvalget den 27. maj 2021 og i Teknik- og Miljøudvalget den 31. maj 2021 vil sagen komme i egentlig offentlig høring via Bliv Hørt-portalen, hvor alle vil have mulighed for at tilkendegive deres holdning.
Planlægning og afvikling af offentlig borgerhøring om nattelivsplanen
Baseret på forvaltningens erfaringer med afvikling af de to tidligere dialog- og borgermøder om nattelivet i København henholdsvis den 18. september 2018 og 3. marts 2020, er det væsentligt at sikre en god og grundig forberedelse og afvikling af møderne for at sikre en konstruktiv dialog, der giver alle deltagerne mulighed for at bidrage til udviklingen af nattelivsplanen.
Det første dialogmøde den 18. september 2018 blev afviklet som et mere traditionelt borgermøde med et panel og deltagere i salen. Det andet møde den 3. marts 2020 blev afviklet med styrede rundbordssamtaler i blandede grupper, som sikrede dialog mellem de forskellige aktører i og omkring nattelivet.
Opsamlingen og tilbagemeldingerne fra det seneste dialogmøde den 3. marts 2020 peger på, at denne form blev oplevet som langt mere konstruktiv fra deltagernes side, ligesom mødet resulterede i en række forslag til at nedbringe generne og sikre et natteliv i balance, der har indgået i det baggrundsmateriale, som har ligget til grund for udformningen at det nuværende udkast til nattelivsplanen.
Under de gældende coronarestriktioner er det desværre ikke muligt at gennemføre en offentlig borgerhøring som et dialogbaseret møde. Ved mødet vil der være et begrænset deltagerantal i "biografopstilling", hvorfor mødet formentlig ikke vil kunne indfri ønskerne til dialog.
På baggrund af forvaltningens erfaringer med afvikling af de tidligere to borger- og dialogmøder om nattelivet er udgifterne estimeret til i alt 60.000 kr.
Udgift |
Kr. |
Leje af sal, opsætning, forplejning mv. |
15.000 |
Afvikling, moderator og planlægning |
35.000 |
Materialer, konceptudvikling mv. |
10.000 |
I alt |
60.000 |
Økonomi
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der skal afholdes en indendørs, offentlig høring, anvises kassemæssig dækning af 60.000 kr. på konto 3.35.64.1 (Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler) i 2021.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der skal afholdes en indendørs, offentlig høring, vil forvaltningen arrangere ovenstående.
Mette Touborg
/ Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2021:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at der gennemføres en borgerhøring på Rådhuset efter Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 18. august 2021, hvor udvalget behandler Restaurations- og Nattelivsplanen efter den offentlige høring. Der reserveres op til 60.000 kr. til formålet fra Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler.