Mødedato: 10.06.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Halvårlig status på halinspektørordningen og trygheden på idrætsanlæg med og uden halinspektører

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om halvårsstatus på halinspektørernes arbejde og status på tryghed og uroskabende adfærd i idrætshaller uden halinspektører.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager halvårsstatus på halinspektørernes arbejde og status på tryghed og uroskabende adfærd i idrætshaller uden halinspektører til efterretning.

Problemstilling

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 5. december 2019 besluttede udvalget, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal udarbejde en halvårlig status på halinspektørernes arbejde samt status på tryghed og uroskabende adfærd i idrætshaller uden halinspektører, som forelægges Kultur- og Fritidsudvalget.

Løsning

Status på halinspektørordningen

Den 1. januar 2020 startede halinspektørordningen i Bellahøj Hallerne, Sundby Idrætspark, Ryparkens Idrætsanlæg og Vanløsehallerne. Vanløsehallerne blev med beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 24. september 2020 trukket ud af halinspektørordningen og indgår derfor ikke længere i den halvårlige status.

Med Budget 2021 blev der afsat 6,1 mio. kr. i 2021-2024 til en delt halinspektørordning i Hal C og Sundbyøsterhallerne. Halinspektørerne i Hal C og Sundbyøsterhallerne er startet primo januar 2021, og indgår fremover i den halvårlige status.

Siden seneste halvårlige status i december 2020 har idrætsanlæggene været lukket ned i perioden 16. december 2020 til 21. april 2021.

Forvaltningen har været i dialog med brugerbestyrelserne på de fem idrætsanlæg i forhold til deres oplevelser med brug af idrætsanlæggene efter ansættelsen af halinspektører. Det er kun Bellahøj Hallerne, Ryparkens Idrætsanlæg og Sundby Idrætsanlæg, der har erfaringer med halinspektører, da Hal C og Sundbyøsterhallerne har været lukket siden ansættelsen i januar 2021.

Samstemmende er tilbagemeldingen fra brugerne i Bellahøj Hallerne, Ryparkens Idrætsanlæg og Sundby Idrætspark, at de oplever en væsentlig forøgelse af trygheden ved brug af idrætsfaciliteterne, et højt serviceniveau og et godt samarbejde.  

Citater fra brugerne lyder blandt andet: "Halinspektørernes tilstedeværelse i hallen har skabt en kæmpe tryghed for trænere og spillere i foreningerne. Efter flere år med meget utrygge rammer, er det dejligt at komme i hallen, og de frygter ikke længere, hvem der kommer ind, når døren til hallen åbner." "Halinspektørerne er ofte et skridt foran med at få fikset noget eller få bragt en opgave videre i systemet, og er gode til at finde løsninger ud fra foreningernes behov." "Halinspektøren har en god dialog med særligt de unge drenge, der hænger ud i området, og de er gode til at få dem aktiveret på en god måde. Der bliver talt ordentligt og respektfuldt med de unge." "Halinspektørerne er gode til at skabe samarbejde på tværs af brugerne for at få løst praktiske udfordringer – fx i forhold til opbevaringsplads eller muligheden for at låne udstyr af hinanden."

SSP meddeler, at der på anlæg med tilknyttede halinspektører har været roligt uden nævneværdige udfordringer med unge eller grupper af unge. I perioden for første kvartal 2021 har der ikke været iværksat ekstraordinære tiltag i SSP-regi. Der er lokalt et godt samarbejde mellem medarbejdere fra disse anlæg, gadeplan, nærpolitiet samt opsøgende medarbejdere og lokale institutioner. Som det var tilfældet i 2020, er det dog ikke muligt at konkludere, hvorvidt det skyldes tilstedeværelse af personale eller den specielle situation omkring Covid-19, hvor der generelt har været mindre aktivitet og synlighed af unge på gaden og ved lokationer.

Bydelsenhederne er meget tilfredse med halinspektørordningen, og de oplever, at de får markant færre klager, der er betydeligt færre hændelser og problemer med utryghedsskabende adfærd og hærværk, ligesom de oplever, at brugerne er mere positive, og at samarbejdet kører bedre end hidtil. Halinspektørerne sørger desuden for løbende orden samt at faciliteterne altid fremstår præsentable, hvilket har en præventiv effekt. Vurderingen er, at man med halinspektørordningen ikke nødvendigvis fjerner antallet af utryghedsskabende episoder, men at man skærmer brugerne, og man kan undgå, at situationer eskalerer.

Forvaltningen har i perioden 29. marts - 17. april 2021 gennemført en "Tryghedsundersøgelse" blandt brugerne af de fem idrætshaller/anlæg. Spørgeskemaet er distribueret via idrætshallernes/anlæggenes kontaktliste til brugerne. Forvaltningen har ikke kendskab til antal potentielle respondenter fra de enkelte idrætshaller/anlæg, ligesom antal besvarelser varierer fra anlæg til anlæg, hvorfor resultaterne ikke er repræsentative. Resultaterne bygger på 297 besvarelser.

Brugerne er blevet spurgt til, hvorvidt de føler sig trygge, når de bruger anlæggene. På en skala fra 1 til 7, hvor 1 betyder "altid helt tryg" og 7 betyder "altid meget utryg" svarer 44%, at de altid er helt trygge og 24% vurderer det til 2 på skalaen, mens 4% svarer, at de altid er meget utrygge og 4% vurderer det til 6 på skalaen. Brugerne der føler sig utrygge peger på, at det er "bestemte personer i og ved hallen" samt "hærværk", der medvirker til, at de føler sig utrygge.

I forhold til om brugerne har oplevet utrygge situationer, når de bruger anlæggene, svarer 74%, at de indenfor de seneste 12 måneder ikke har oplevet utrygge situationer, (19% svarer, at de har oplevet utrygge situationer). 93% af brugerne oplyser, at de indenfor 12 måneder ikke har oplevet utrygge situationer, der har fået dem til at blive væk fra idrætsanlægget, (5% svarer, at de har oplevet utrygge situationer, der har fået dem til at blive væk fra idrætsanlægget). Brugerne, der svarer, at de har oplevet utrygge situationer, peger på, at det fortrinsvis er "grupper af unge, som ikke er i hallen for at deltage i en aktivitet", "provokerende adfærd" og "hærværk", der gør dem utrygge.

Brugerne har endvidere i undersøgelsen haft mulighed for at skrive kommentarer, hvor en del fra Bellahøj Hallerne, Ryparkens Idrætsanlæg og Sundby Idrætspark har positive kommentarer om halinspektørerne og deres indflydelse på tryghed og service, mens der fra Sundbyøsterhallerne og Hal C, der endnu ikke har haft gavn af halinspektørerne er en del kommentarer om manglende tryghed og service.

Forvaltningen benytter systemet Microbizz til at registrere utryghedsskabende hændelser på anlæggene. I perioden fra 1. maj 2020 til 30. april 2021 er der i alt indberettet 29 utryghedsskabende hændelser på de fem idrætsanlæg med halinspektører.

  • Bellahøj Hallerne: 4 episoder med utryghedsskabende adfærd og 1 tilfælde af hærværk
  • Ryparkens Idrætsanlæg: 2 tilfælde af hærværk og 1 episode med fysisk vold
  • Sundby Idrætspark: 3 tilfælde med hærværk og 1 i kategorien "andet"
  • Sundbyøsterhallerne: 2 episoder med utryghedsskabende adfærd og 1 tilfælde af hærværk
  • Hal C: 9 episoder med utryghedsskabende adfærd, 2 tilfælde af hærværk, 1 episode med trusler og 2 i kategorien "andet"

Tallene skal ses i perspektiv af, at 2020 og 2021 grundet Covid-19 har været særlige år, hvor anlæggene i længere perioder har været helt eller delvist lukkede for aktivitet, ligesom Hal C og Sundbyøsterhallerne ikke har været bemandet i perioden.

Med forbehold for den særlige situation med nedlukningen grundet Covid-19 midt i perioden, er det således forvaltningens vurdering, at halinspektørordningen har sikret en større grad af tryghed og tilfredshed for brugerne.

Der er afholdt to moduler i kompetenceforløbet for halinspektørerne med temaerne "Konflikthåndtering" og "Tryghed i samarbejde med netværk og lokale aktører". Tredje modul afvikles i 2021 med temaet "Beredskab og førstehjælp".

Status på trygheden på idrætsanlæg med og uden halinspektører

Data fra Microbizz viser, at der i perioden fra den 1. maj 2020 til den 30. april 2021 i alt er registreret 108 utryghedsskabende hændelser på 37 idrætsanlæg. Hændelserne er af meget forskellig karakter og dækker bredt fra hærværk (47 tilfælde) og utryghedsskabende adfærd (45 hændelser) til trusler (1 episode) og fysisk vold (3 episoder), mens 12 er kategoriseret til "andet".

15 af de 37 idrætsanlæg har ikke registreret utryghedsskabende hændelser. Tre anlæg har indberettet mere end 10 hændelser i perioden. Forvaltningen har skærpet fokus på trygheden på de tre anlæg.

Data fra Microbizz viser, at der opstår markant flest hændelser i eftermiddags- og aftentimerne.

Det skal yderligere bemærkes, at data fra Microbizz er behæftet med en vis usikkerhed, da der fra anlæg til anlæg er forskellige metodikker i forhold til indberetning i systemet. Der pågår i den kommende tid en proces, der skal kvalificere brugen af Microbizz og sikre en endnu mere ensartet indberetning i systemet.

Tallene skal læses med det forbehold, at 2020 og 2021 har været særlige år på grund af Covid-19, hvor anlæggene i længere perioder har været helt eller delvist lukkede for aktivitet. Microbizz har først i 2019 fundet anvendelse til at registrere utryghedsskabende hændelser, hvorfor der ikke for nuværende foreligger sammenlignelige tal fra de foregående år.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges status på halinspektørernes arbejde samt på tryghed og uroskabende adfærd i idrætshaller uden halinspektører på udvalgsmøderne i juni og i december. 

Status indeholder indberettede hændelser samt uddybende information om eventuelle større episoder på anlæggene. For haller med halinspektører indgår yderligere vurderinger fra brugerbestyrelserne, SSP samt de lokale enheder. På møderne i juni forelægges ligeledes resultatet af en spørgeskemaundersøgelse blandt brugerne af anlæggene med halinspektører.

Mette Touborg

                                                                                       /Thomas Bach

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget tog halvårsstatus til efterretning.

Til top