Denmark Grand Prix Copenhagen - SailGP 2022 (Megaeventpuljen)
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget i forbindelse med udmøntning af midler fra Megaeventpuljen til Denmark Grand Prix Copenhagen - SailGP 2022.
Problemstilling
SailGP Denmark har ansøgt Københavns Kommune om 6 mio. kr. i tilskud til afvikling af Denmark Grand Prix Copenhagen - SailGP 2022 i Københavns Havn i 2022 (bilag 1).
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler, at der gives afslag på ansøgningen fra SailGP Denmark på 6 mio. kr. I stedet anbefaler forvaltningen, at der bevilges 2,7 mio. kr., tilsvarende det beløb, der tidligere blev givet tilsagn om i forbindelse med ansøgningen til afvikling af eventen i 2020. Forvaltningen anbefaler desuden, at bevillingen øremærkes aktivering af eventen. Baggrund for forvaltningens anbefalinger uddybes nedenfor.
Kort om eventen
SailGP er en årligt tilbagevendende, international grand prix serie i højteknologiske sejlbåde. Konkurrencedelen af eventen udgøres af syv landshold, som konkurrerer i ens, nyudviklede F50 katamaraner med en topfart på 100 km/t. Bådene dyster meget tæt på land, hvorfra tilskuere kan overvære eventen. SailGP har på nuværende tidspunkt afholdt seks events i San Francisco, New York, Sydney, Marseille og Cowes. Ved eventuel afvikling i København i 2022, vil organisationen have afholdt yderligere 12-14 events, herunder SailGP i Aarhus i august 2021. Arrangøren beskriver eventen som sejlsportens Formel 1 - dog med væsentlig mindre miljømæssig belastning. Der er indgået aftale med UNFCCC (FNs klimakonvention) Sport for Climate Action, hvor målsætningen er en CO2-neutral event senest i 2025.
SailGP kommer med et eget koncept for aktivering af børn og unge - INSPIRE-programmet - med en målsætning om at øge interessen for sejlsporten, teknologi og bæredygtighed.
Copenhagen SailGP afvikles i Nordhavn (Oceankaj, v. krydstogtsmolen samt teknisk område ved Skudehavnsvej). Arrangøren forventer 10.000-15.000 besøgende om dagen til konkurrencen samt til tech-området. Dertil forventes 3.000-6.000 tilskuere fra private både på vandet.
SailGP-serien er ikke et mesterskab, der formelt er tilknyttet et forbund, men eventen er sanktioneret af såvel det internationale forbund som af Dansk Sejlunion. Dette indebærer blandt andet, at atleterne konkurrerer under det internationale dopingreglement.
Organisering
SailGP Denmark er arrangører af eventen i København i samarbejde med kongelig Dansk Yachtklub (KDY). KDY er den største sejlklub i Danmark, og har været arrangør af flere internationale stævner. SailGP Denmark er et privat selskab, der er stiftet specifikt til driften af det danske hold og eventen i København. De to parter vil have hovedansvar for den danske del af afviklingen, herunder tilladelser, kontakt med relevante myndigheder, lokale leverandører (fx Live Nation) m.fl. Bag SailGP-serien står virksomheden F50 League LLC, der er verdensomspændende ”supplier/leverandør” til disse events. Eventen leverer således bådene, 100 containere med udstyr, værksteder, mediesetup og op til 400 medarbejdere. F50 League LLC/SailGP er ejet af den globale virksomhed Oracle Racing Inc.
Samlet set vurderes det som et erfarent og solidt organisatorisk setup, der står bag SailGP, og det forventes, at arrangørerne vil kunne levere en professionel event.
Økonomi og budget
Denmark Grand Prix Copenhagen - SailGPs samlede udgiftsbudget er på 55 mio. kr. Indtægtsbudgettet er på 19 mio. kr., hvoraf Københavns Kommune ansøges om et direkte tilskud på 6 mio. kr. De øvrige indtægter udgøres af øvrigt offentligt bidrag fra Sport Event Denmark, sponsorater og billetsalg samt øvrigt salg. Hovedorganisationen SailGP afholder de resterende udgifter på budgettet, ca. 36 mio. kr.
Det bemærkes, at der ifølge ansøgningen endnu ikke foreligger afgørelser/tilsagn fra øvrige bidragsydere, hvorfor disse poster vurderes behæftet med risiko. Arrangøren angiver i ansøgningen, at den internationale hovedorganisation SailGP forventes at dække et eventuelt underskud.
Ifølge Wonderful Copenhagens beregninger udgør den samlede estimerede turismeomsætning for Copenhagen SailGP 24,5 mio. kr. Det bemærkes, at Wonderful Copenhagen tager forbehold for, at udregningen baserer sig på et relativt lille datagrundlag grundet den begrænsede erfaring med eventen. Den direkte turismeomsætning udgøres primært af det store antal medarbejdere, der kommer til København i flere uger i forbindelse med eventen.
Historik
SailGP ansøgte Københavns Kommunes Megaeventpulje første gang i 2019 med henblik på bevilling til eventen i 2020. SailGP blev forelagt Københavns Kommunes Eventråd på møde den 28. august 2019. Eventrådet kommenterede, at eventen leverer et interessant verdensklasseprodukt med gode brandingmuligheder. Samtidig bemærkede Eventrådet dog også, at den forventede ansøgte økonomi i 2020 og eventuelt fremefter er for høj og ikke står mål med effekterne. Rådet foreslog, at der tages dialog med arrangør om eventuel afholdelse af eventen fra 2022 og fremefter, dog med en reduceret økonomi.
På møde i Kultur- og Fritidsudvalget den 15. november 2019 valgte udvalget at forkaste forvaltningens oplæg til høringssvar. Efterfølgende, den 10. december 2019, fremsendte udvalget et høringssvar til Økonomiudvalget, der tilkendegiver, at SailGP ikke ligger indenfor de prioriteringer af megaevents, som Kultur- og Fritidsudvalget med afsæt i kultur- og fritidspolitikken kan bakke op om. Kultur- og Fritidsudvalget bemærkede endvidere i høringssvaret, at megaevents bør bidrage til en aktivering af københavnerne, skabe forankring og blivende effekter i relation til kultur-, fritids- og foreningslivet og ikke mindst sikre, at udsatte børn og unge inkluderes i det almindelige foreningsliv i deres lokalområde.
På møde i Økonomiudvalget den 22. januar 2020 blev det besluttet at bevilge 2,7 mio. kr. i tilskud til SailGP fra Megaeventpuljen. Tilskuddet blev øremærket poster, der dækker involvering af lokale sejlklubber og INSPIRE-programmets udbredelse til københavnske skoler samt publikumsområde i Nordhavn.
Efterfølgende blev eventen i 2020 udskudt til 2021 grundet Covid-19. Ifølge arrangøren, var det imidlertid ikke muligt at reservere krydstogsterminalen i Nordhavn i 2021 på en dato, som passede ind i forhold til de øvrige værtsbyer for SailGP. SailGP blev derfor rykket til Aarhus, hvor den afvikles i august måned 2021.
SailGP ansøger nu Københavns Kommune om et tilskud på 6 mio. kr. til afvikling af eventen i 2022. Ifølge ansøger er årsagen til, at der søges 6 mio. kr. frem for de oprindeligt bevilgede 2,7 mio. kr. til eventen i 2020, at eventbudgettet er steget, samt at konkurrencen imellem værtsbyer er kraftigt stigende. Ansøger bemærker i øvrigt, at det vil være hensigtsmæssigt for København at sikre sig eventen for en toårig periode ved yderligere tilskud til 2023.
Vurdering
Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at en eventuel bevilling til SailGP bør være på niveau med tidligere bevilling på 2,7 mio. kr., samt at bevillingen, i henhold til Kultur- og Fritidsudvalgets tidligere høringssvar, øremærkes en sikring af aktiveringsprogrammet INSPIRE og samarbejder med foreninger og skoler for herigennem at øge rekruttering af børn og unge til lokale sejlsportsklubber i København.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Megaeventpuljen løber fra 2019-2022, og der blev afsat 12,5 mio. kr. i 2019 og 15 mio. kr. årligt i 2020-2022 (i alt 57,5 mio. kr.). Der er 9,41 mio. kr. tilbage i Megaeventpuljen til finansiering af kommende events.
Event |
Afholdelsesår |
Udmønting |
C40 World Mayors Summit |
2019 |
8,6 mio. kr. |
VM i Kano og Kajak Sprint |
2021 |
2,3 mio. kr |
Covid-19-relaterede ekstrabevillinger til EURO 2020 |
2021 |
1,24 mio. kr. |
TOMORROW Festival |
2021 |
5 mio. kr. |
Covid-19-relaterede ekstrabevillinger til Tour de France Grand Départ |
2022 |
0,7 mio. kr. |
Tour de France-værtsbyaktiviteter |
2022 |
7 mio. kr. |
World Capital of Architecture |
2023 |
6,5 mio. kr. |
VM i badminton |
2023 |
9,55 mio. kr. |
VM i banecykling |
2024 |
2 mio. kr. |
VM i BMX |
2025 |
5,2 mio. |
Videre proces
Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar indgår som bilag til indstillingen til Økonomiudvalget den 10. august 2021 med henblik på beslutning om udmøntning.
Såfremt Økonomiudvalget giver tilsagn, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen, i dialog med ansøger, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder målbare succeskriterier og forudsætninger for tilskuddet.
Mette Touborg
/Thomas Bach
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2021:
Kultur- og Fritidsudvalget vurderer, at SailGP ud fra en kultur- og fritidspolitisk vurdering ikke er specielt interessant.