Mødedato: 10.06.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Screening af flere byrumsbaner til fodbold

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om finansiering af opgradering af aktivitetsarealer til byrumsbaner skal henvises til forhandlingerne om Budget 2022. 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser finansiering af opgradering af aktivitetsarealer til byrumsbaner til forhandlingerne om Budget 2022.

Problemstilling

Med Budget 2020 blev der afsat midler til at omdanne syv aktivitetsarealer til byrumsbaner som led i fodboldprojektet Brobold. Omdannelsen har en stor positiv effekt på brugen af arealerne. Observationer af brugen af banerne viser, at mange flere børn bruger arealerne, at der er et højere aktivitetsniveau blandt de aktive, og at flere er sammen om aktiviteten (bilag 1).   

Samtidig med anlægsmidlerne til projekt Brobold blev der afsat 0,5 mio. kr. til screening af flere aktivitetsarealer med potentiale som byrumsbaner. Screeningen er gennemført i samarbejde med fodboldklubberne bag projekt Brobold, almene boligselskaber og i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen. 

Løsning

Idræt og fysisk træning i det fri er populært som aldrig før. I en tæt bebygget by som København kan efterspørgsel på byrumsarealer til idræt imødekommes ved at opgradere eksisterende aktivitetsarealer, så de bliver mere velegnede til såvel organiseret foreningsaktivitet som selvorganiseret idrætsaktivitet og leg. Fodboldklubberne bag projekt Brobold har samtidig tilkendegivet, at flere byrumsbaner i deres lokalområde kan styrke deres arbejde med at få flere børn og unge ind i foreningslivet.

Opgradering af aktivitetsarealer i almene boligselskaber kan i særlig grad understøtte en indsats med at inkludere børn og unge fra boligområdet i foreningslivet og derudover medvirke til at åbne boligområderne op mod resten af byen.

Flere af gevinsterne fra Brobold spiller ind i en overordnet kommunal strategi om en bedre og kreativ udnyttelse af byrummet til bevægelse, fysisk aktivitet og foreningsliv. Noget sådant spiller sammen med samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune, DIF og DGI om En verdensby i bevægelse. Byrumsbanerne vil samtidig understøtte indsatser i samarbejdet med DGI om at få 10.000 flere børn ind i foreningslivet.

Frem mod Budget 2022 sikres koordinering med et budgetønske om byrumsbaner koblet op på budgetpakken for udsatte boligområder. 

Udgifterne til opgradering af de enkelte arealer er estimeret til at ligge i spændet fra 0,5 - 2,5 mio. kr., hvori der er indregnet et mindre beløb til opbevaring og ophold i forbindelse med arealet. Frem mod forhandlingerne om Budget 2022 kvalificeres anlægsomkostningerne på hvert af de udvalgte arealer yderligere.

Midler til arbejdet med byrumsbanerne placeres i en pulje, så der kan forskydes midler mellem projekterne. Midlerne udmøntes af Kultur- og Fritidsudvalget. Teknik- og Miljøudvalget forelægges anlægsprojekter placeret på kommunale arealer.

De enkelte arealer  

I dialog med de almene boligselskaber og fodboldklubberne er der screenet 10 potentielle aktivitetsarealer (bilag 2).

Heraf peges på følgende seks arealer til at indgå i forhandlingerne om Budget 2022.

  • Nørrebro:
    • AKB - Titanparken (0,85 - 1,05 mio. kr.), 
    • Aktivitetshuset Vermundsgade (0,7-0,9 mio.), 
    • Baldersgade (2,3 - 2,5 mio. kr)
  • Valby / Vesterbro:
    • AKB - Sjælør Boulevard (0,55 - 0,75 mio. kr)
  • Amager:
    • SAB - Flexibo (0,5 - 0,7 mio. kr) 
  • Brønshøj:
    • SAB - Bellahøj (0,55 - 0,75 mio. kr)

Fire ud af de seks aktivitetsarealer er udpeget af almene boligselskaber med en forhåndstilkendegivelse om interesse for omdannelse af deres arealer. Realiserbarheden af de enkelte projekter afklares endeligt i en videre dialog med de enkelte boligselskaber. 

Fravalgte arealer 

Flere aktivitetsarealer, som foreningerne har peget på, er fravalgt, fordi de enten er vanskelige at realisere eller mindre attraktive som byrumsbaner på grund af placering og størrelse.

I Østre Anlæg er en opgradering af boldburet fravalgt efter dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen, da omlægning af asfaltbanen til kunstgræs harmonerer dårligt med parkens særlige naturpræg og et fokus på fred og ro. Samtidig er der en bekymring for flere cykler i parken på grund af øget aktivitet på arealet.   

På Enghave Plads er opgradering af det runde boldburs grusareal til kunstgræs fravalgt efter dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen, da der er et ønske om at bevare Enghave Plads som en grøn, mangfoldig plads med mulighed for oplevelse, ro og fordybelse.  

I Kongens Have er opgradering af et boldbur fravalgt efter dialog med Slots- og Kulturstyrelsen, som oplyser, at der arbejdes med planer om at genskabe parken som renæssanceanlæg og erstatte boldburene med bassiner.   

Som led i Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med placeringsmulighederne, er Det Grønne Råd blevet orienteret om overvejelserne om kommende baner. I Rådet er der klare tilkendegivelser af, at der ikke ønskes flere kunstgræsbaner i de fredede parker, ligesom der er tilkendegivelser af, at Københavns Kommune ikke bør placere broboldbaner i selvstændige landskabsarkitektoniske anlæg, som på Enghave Plads, uden der sker en samlet bearbejdning af hele pladsen og tages hensyn til den funktionalitet som pladsen udgør i dag.

Anlægselementer 

Opgraderingen af aktivitetsarealerne indebærer udskiftning af underlag til multianvendeligt kunstgræs uden infill samt forbedring af omkringliggende arealer til ophold og opbevaring af træningsudstyr. I flere af projekterne skal hegn repareres eller udskiftes, og der skal etableres lysanlæg, så arealerne kan anvendes hele året rundt. Hvert projekt skal tilpasses de stedsspecifikke forhold og omgivende natur.   

I dialog med boligforeningerne, Lokaludvalg, fodboldklubberne og Teknik- og Miljøforvaltningen defineres indholdet af anlægsprojekterne yderligere frem mod forhandlingerne om Budget 2022.

Brugstid og booking af banerne 

Byrumsbanerne ligger bolignært. Derfor lægges der op til at reducere brugstiden for foreningsaktivitet til kl. 20 og for andre brugere til kl. 21, som på de etablerede Broboldbaner for at mindske støj- og lysgener for naboerne.  

Der lægges op til, at byrumsbanerne på kommunalt ejede arealer kan benyttes og bookes af foreningerne i Broboldprojektet i afgrænsede tidsrum. Målet hermed er at sikre, at arealerne fortsat kan bruges af lokale børn og unge uden tilknytning til foreningslivet.  

Graden af åbenhed og foreningsbrug på byrumsbanerne ejet af almene boligselskaber skal afklares i brugs- og samarbejdsaftaler, der udarbejdes mellem lokale idrætsforeninger og boligselskaberne forud for at banerne etableres.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udarbejdes budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2022 i overensstemmelse med udvalgets tilkendegivelser.

  

Mette Touborg 

/Mads Kamp Hansen 

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, og Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

 

Kasandra Behrndt-Eriksen, Franciska Rosenkilde og Birgitte Kehler Holst ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

”Det er vigtigt, at vi har fodboldbaner i byen og i Budget 2020 blev der fundet penge til at omdanne aktivitetsbaner til kunstgræsbaner (projektet Brobold). Dog viser bilag 1, at de steder hvor de nye kunstgræsbaner er kommet, er andelen af piger der bruger banerne faldet. Det er bekymrende da det er vigtigt at pigerne også har et sted.”

Til top