VM Badminton 2023 (Megaeventpuljen)
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget i forbindelse med udmøntning af midler fra Megaeventpuljen til VM Badminton 2023.
Problemstilling
Badminton Danmark har ansøgt Københavns Kommune om 9.550.000 kr. i tilskud til afvikling og aktivering af VM i Badminton i 2023 (bilag 1).
Løsning
Kort om eventen
VM Badminton (individuelt) er tildelt København med udgangspunkt i et bud leveret i oktober 2018. Buddet er udarbejdet af det nationale forbund, Badminton Danmark, i samarbejde med Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark.
VM Badminton afvikles over syv dage i Royal Arena i august 2023, med forventet deltagelse af 400 spillere, som repræsenterer 50-60 nationer. Badminton er en global sport med overvejende udbredelse i Asien. Danmark har i en årrække været blandt de stærkeste badmintonnationer på verdensplan, og medaljerne ved de store slutrunder fordeles typisk mellem asiatiske og danske spillere. Tilskuerantallet forventes at være minimum 22.000, hvoraf 25-30% forventes at komme fra udlandet.
VM Badminton anses, lige efter OL, som sportens mest prestigefyldte mesterskab. Danmark har været vært for VM fire gange tidligere, senest i 2014 hvor mesterskabet blev succesfuldt afviklet i Ballerup Super Arena.
Visionen for værtskabet i 2023 er at skabe det bedste VM på alle områder og vise et dansk publikum badminton i verdensklasse. Badminton Danmark vil desuden benytte eventen til at markedsføre sporten nationalt og internationalt, fastholde det høje danske eliteniveau og Danmarks position som nr. 1 i Europa samt sikre fremtidig tiltrækning af events og samarbejdspartnere. Det forventes, at Danmark vil have medaljekandidater ved VM 2023.
Endelig er det et mål for forbundet at gøre badminton tilgængelig og attraktiv for københavnerne og få flere til at være aktive i badminton i klub og/eller som selvorganiseret. Forbundet har udarbejdet et aktiverings-idékatalog, der er vedhæftet ansøgningen som bilag (bilag 1). Kataloget beskriver fire spor: 1) AirBadminton, 2) Skoleprojekt, 3) Ungdomsturneringer og 4) 60+ badminton.
Arrangøren har et særskilt fokus på bæredygtighed, og har bl.a. udarbejdet en plan for indsamling af plastflasker, minimering af strømforbrug på lys, genbrug af 12.-15.000 badmintonbolde samt donation af badmintonketchere.
Eventen involverer en omfattende tv-dækning - og dermed en markedsføring af Danmark og København - primært i de asiatiske lande.
Badminton Danmark er arrangør af eventen. Forbundet har stor erfaring og ekspertise i afvikling af events. De har således tidligere afviklet VM, EM og BWF Premier Super Series og afvikler årligt den internationale turnering Denmark Open i Odense.
Økonomi og budget
Det samlede budget er på 19,3 mio. kr., hvoraf 17,75 mio. kr. går til afviklingen af selve eventen, mens 1,55 mio. kr. er øremærket aktivering.
Københavns Kommune er ansøgt om i alt 9,55 mio. kr. - heraf 8 mio. kr. i direkte tilskud til eventen og 1,55 mio. kr. til aktiveringsindsatsen. Kommunens tilskud dækker blandt andet lejeudgiften til Royal Arena på knap 4,5 mio. kr. De øvrige indtægter på eventbudgettet udgøres af bidrag fra Sport Event Denmark på 6 mio. kr. samt øvrige indtægter (billetsalg, sponsorer mv.) på knap 3,8 mio. kr.
Budgettet er udarbejdet af Badminton Danmark i samarbejde med Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark. Forvaltningen vurderer, at budgettet er retvisende, og at et tilskud på 8 mio. kr. fra Københavns Kommune er en forudsætning for, at eventen kan afvikles som beskrevet i ansøgningen.
Forvaltningen bemærker dog, at arrangøren har budgetteret konservativt med 22.000 tilskuere, mens det i ansøgningen angives, at der er en forhåbning om op til 40.000 tilskuere. Der kan ligeledes ske en udvikling på udgiftssiden, den lange tidshorisont taget i betragtning. På baggrund af arrangørernes store erfaring fra lignende events, vurderes der at være en lav økonomisk risiko forbundet med eventen.
Forvaltningen anbefaler, at der i tilskudsaftalen med arrangør laves en model for overskudsdeling mellem arrangør og øvrige offentlige bidragsydere, hvis eventen mod forventning genererer et overskud. Det anbefales desuden, at Københavns Kommunes andel af et eventuelt overskud benyttes til at styrke badmintonsporten i København. I dette tilfælde udarbejdes projektplan og -budget i fællesskab mellem forbund og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Projektplanen vil tage udgangspunkt i de indsatser, der prioriteres i en eventuel aktiveringsindsats.
Eventrådets vurdering
VM Badminton blev forelagt Københavns Kommunes Eventråd på møde den 28. august 2019. På baggrund af præsentationen vurderer Eventrådet, at eventen og målgruppen er interessant for København. Rådet vurderer i øvrigt, at der er gode muligheder for aktivering med henblik på branding, borgere og generel erhvervsfremme målrettet det asiatiske marked. Eventrådet bemærker, at disse aktiveringstiltag ikke bør placeres ved eventarrangøren og bør have særskilt finansiering ved siden af budgettet til afholdelse af selve eventet.
Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering
Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at VM Badminton er en oplagt event for København, da den understøtter kultur- og fritidspolitikken og leverer en event i verdensklasse med et ambitiøst program for aktivering af borgere i København.
Badminton Danmark oplyser, at der er ca. 1.300 badmintonklubber i Danmark, hvoraf de 118 ligger i København med mere end 15.000 aktive medlemmer. Dertil estimeres det, at ca. 100.000 personer i hovedstadsregionen dyrker badminton - enten i klub eller som selvorganiseret aktivitet.
- Internationalt, prestigefyldt mesterskab i en sportsgren med stor udbredelse, kendskab og højt sportsligt niveau i Danmark.
- Mulighed for at opleve danske verdensstjerner i kamp om medaljer.
- Fokus på bæredygtige tiltag.
- Store ambitioner og potentialer for aktivering af byens borgere.
- Store potentialer for forankring og blivende værdi for København.
Kultur- og Fritidsforvaltningen finder det positivt, at ambitionerne for aktiveringsindsatsen er højere end hvad der hidtil er set i relation til megaevents. Idékataloget er udarbejdet af forbundet, og forvaltningen vil - såfremt der bevilges midler til det samlede aktiveringsprojekt - indgå i en nærmere dialog om relevante indsatser, målgrupper, aktiviteter, budget og målsætninger. Desuden udestår en nærmere afklaring af kommunens rolle samt inddragelse af relevante forvaltninger, f.eks. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Der er til Megaeventpuljen afsat 12,5 mio. kr. i 2019 og 15,0 mio. kr. årligt i 2020-2022. Der er tidligere bevilget midler fra Megaeventpuljen til VM i Kano og Kajak (2,3 mio. kr.), VM i Idrætsgymnastik (6 mio. kr.) C40 borgmestertopmøde (8,6 mio. kr.) og VM Banecykling (2 mio. kr.). Derudover er der bevilget 7 mio. kr. til Tour de France - værtsbyaktiviteter. Desuden forventes ansøgning om World Capital of Architecture 2023 behandlet på møde i Økonomiudvalget den 17. marts 2020.
Kriterier for Megaeventpuljen fremgår af bilag 2.
Videre proces
Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar indgår som bilag til indstillingen til Økonomiudvalget den 21. april 2020 med henblik på beslutning om udmøntning.
Såfremt ansøgningen imødekommes, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen afklare sagen og, i givet fald, i dialog med ansøger udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.
Mette Touborg
/Thomas Bach
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 10. marts 2020:
Der blev begæret afstemning om indstillingen.
Et flertal (Tue Hækkerup, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingen.
Et mindretal (Lars Georg Jensen og Karina Bergmann) stemte imod.
Indstillingen blev således godkendt.
Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Liberal Alliance mener ikke det er en kommunal kerneopgave at give tilskud i millionklassen til events, heller ikke VM. De bør i stedet finansieres af sponsorer og private."