Mødedato: 09.11.2023, kl. 12:00
Mødested: Skriftlig votering

Kultur- og Fritidsudvalgets prognose for tredje kvartal 2023

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges tredje kvartalsprognose for 2023 til godkendelse. Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer et nettomerforbrug på ca. 10,6 mio. kr. samt et merforbrug som følge af flygtningesituationen på grund af krigen i Ukraine på 1,1 mio. kr. Samlet giver dette en forventet afvigelse på 11,7 mio. kr., hvilket er 0,7 pct. af den samlede servicebevilling.

 

De 10,6 mio. kr. i nettomerforbrug på servicebevillingen er sammensat af et ordinært merforbrug på ca. 11,0 mio. kr. som afspejles af en række specifikke økonomiske udfordringer på aktivitetsområdet, som Kultur-og Fritidsudvalgt blev orienteret om på udvalgsmødet d. 28. september, samt et mindreforbrug på ca. 0,5 mio. kr. i relation til forlængelsen af det nuværende ICORN-fribykunstnerophold. Merforbruget på de 11,0 mio. kr. på aktivitetsområdet skyldes hovedsageligt udefrakommende forhold. De væsentligste er ændret besøgs- og brugermønster, herunder indtægtsfald fra selvorganiseret idræt, billetsalg, mødeaktivitet, forpagterbortfald, samt forsinkede eller ændrede forudsætninger i investerings- og effektiviseringsforslag for ca. 5 mio. kr.  I relation hertil oplever bl.a. svømmeområdet og København Museum særligt effekten af ændrede forbrugsmønstre. 5 mio. kr. vedr. den høje inflation, som betyder, at udgifterne stiger, dog uden at de faste takster er blevet reguleret tilsvarende i løbet af året på indtægtssiden, mens ca. 1 mio. kr. omhandler øgede udgifter i forbindelse med tryghedsskabende initiativer på forvaltningens tilbud. I forlængelse af ovenstående skal udvalget jf. bevillingsreglerne søge at håndtere merforbrug inden for egen ramme.

 

De øvrige styringsområder forventes at balancere.

 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller:

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender tredje kvartalsprognose 2023.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til at foretage mindre, tekniske ændringer i prognosen efter udvalgets godkendelse.

 

Problemstilling

I henhold til cirkulære for budgetopfølgning 2023 skal de enkelte fagudvalg hver især godkende kvartalsprognosen for deres område, inden disse behandles i Økonomiudvalget som en del af kommunens samlede kvartalsprognose. Dette er den sidste af tre prognoser i 2023.

 

Løsning

Af kvartalsprognosen fremgår Kultur- og Fritidsforvaltningens skøn for, hvordan regnskabsresultatet for hele året forventes at blive. Kvartalsprognosen er opdelt på styringsområderne service, anlæg og overførsler.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer i 2023 fortsat høje forbrugsudgifter, idet der fortsat er en forventning om generelle prisstigninger. I forbindelse med Økonomiaftalen 2024 er forvaltningen samlet midtvejsreguleret med 20,1 mio. kr. i 2023 som følge af de generelle prisstigninger. Midtvejsreguleringen imødekommer imidlertid ikke forvaltningens indtægtsside fuldt ud, da de faste billettakster ikke reguleres tilsvarende i indeværende år.

  

I forbindelse med halvårsregnskabet har forvaltningen yderligere modtaget 1,0 mio. kr. i budgetkompensation som modsvar på de udgifter, som forvaltningen har afholdt i årets første halvår til fordrevne Ukrainere. 

 

Service

Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer på nuværende tidspunkt et nettomerforbrug på ca. 10,6 mio. kr. på servicebevillingen i 2023, hvortil kommer forventede udgifter relateret til flygtningesituationen i Ukraine på 1,1 mio. kr.

 

Af afvigelsen på de 10,6 mio. kr. i nettomerforbrug er sammensat af et mindreforbrug på ca. 0,5 mio. kr. og et merforbrug på ca. 11,0 mio. kr. De 0,5 mio. kr. i mindreforbrug vedrører færre udgifter i forbindelse med det nuværende ICORN-fribykunstnerophold, hvor fribygæsten med sit forfatterskab udøver en kunst, som er mindre omkostningstung. Mindreforbruget vil indgå i overførselssagen 2023-2024, med det formål at finansiere forlængelsen af kunstnerens ICORN-fribyophold til medio 2024, da kunstneren har anmodet om asyl i Danmark, jf. skriftlig orientering til udvalget d. 29. september.

 

Merforbrug på de ca. 11,0 mio. kr. kan henføres til Center for Kultur- og Fritidsaktiviteter, som omfatter bydele, kulturhuse, idræt mv. og skyldes hovedsageligt udefrakommende forhold jf. orienteringen om budgetudfordringen på udvalgsmødet d. 28. september.

 

5 mio. kr. vedr. ændret besøgs- og brugermønster, herunder forsinkede eller ændrede forudsætninger i investerings- og effektiviseringsforslag, indtægtsfald fra selvorganiseret idræt, billetsalg, mødeaktivitet og forpagterbortfald.

 

Særligt svømmeområdet og Københavns Museum oplever effekten af ændrede forbrugsmønstre og dermed også ændrede forudsætninger for implementeringen af investeringsforslag. På svømmeområdet er der f. eks samlet sket en stigning i antallet af besøgende, uden at det har medført flere indtægter. Stigningen er sket i besøgende, som betaler en nedsat takst (som f.eks. institutioner), mens almindelig betalende gæster er faldet med 5 pct. i 2023. Københavns Museum har oplevet færre gæster siden genåbningen efter COVID-19, hvilket har medført færre indtægter end det indtægtskrav, som museet er grundlagt med. Der er dog sket en stigning i 2023 fra 2022, men indtægterne er ikke på niveau med indtægtskravet på Københavns Museum.

 

5 mio. kr. vedr. høj inflation, som betyder, at udgifterne stiger, dog uden at de faste takster er blevet reguleret tilsvarende i løbet af 2023.

 

1 mio. kr. vedr. øgede udgifter i forbindelse med tryghedsskabende initiativer på forvaltningens tilbud. 

 

I tilknytning til afvigelserne på aktivitetsområdet har forvaltningen desuden en formodning om, at praksisændringen for så vidt angår arbejdet med berigtigelse af leje- og tilskudsforhold for eksterne aktører har indvirkning på indtægtsgrundlaget i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Kultur- og Fritidsudvalget vil den 23. november 2023 få forelagt en sag om finansiering af det opgjorte underskud. Kultur- og Fritidsforvaltningen har i den forbindelse efter ønske fra Kultur- og Fritidsudvalget igangsat en afdækning af, om forvaltningen vil kunne nedbringe underskuddet yderligere, uden at det går ud over de borgerrettede aktiviteter, sikkerheden eller arbejdsmiljøet. Dette vil indgå i sagen til den 23. november sammen med en yderligere specificering af forklaringer på underskuddet, herunder særligt hvilke dele, der skyldes tidligere politiske beslutninger.

 

I forlængelse af ovenstående er det jf. bevillingsreglerne praksis, at merforbrug søges håndteret inden for udvalgets egen ramme. Vælger Kultur- og Fritidsudvalget ikke at finansiere budgetunderskud, vil underskuddet enten blive videreført direkte til 2024, eller der vil skulle optages et internt lån, som skal tilbagebetales i efterfølgende år.

 

Forvaltningen vil herudover løbende følge, om der er behov for at finansiere reinvesteringer på it-området via interne lån, som senest skal optages i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2023 og overførselssagen for 2023-2024. Herunder også afklaring på refinansiering af it-systemet BookByen/Foreningsportalen, som ikke blev finansieret i budgetaftalen for 2024.

 

 

De forventede udgifter relateret til flygtningesituationen i Ukraine på 1,1 mio. kr. omhandler primært borgerserviceopgaver, hvor forvaltningen bl.a. bistår med indrejseregistreringer og øvrig borgerbetjening.  

 

Samlet giver det et forventet merforbrug på service på ca. 11,7 mio. kr. i 2023, jf. tabel 1, der viser det forventede regnskabsresultat på serviceområdet inkl. og ekskl. udgifter relateret til Ukrainesituationen.

 

Tabel 1. Forventet regnskab på service inkl. og ekskl. Ukrainerelaterede udgifter

1.000 kr.

Korrigeret budget

Forventet regnskab

Afvigelse

Service ekskl. Ukraine

1.664.003

1.674.553

-10.550

Udgifter sfa. Ukrainesituationen

986

2.106

-1.120

Service total

1.664.989

1.676.659

-11.670

 

Anlæg

I tabel 2, fremgår det forventede regnskabsresultat på anlægsbevillingen, og der forventes ingen udgifter relateret til Ukraine.

 

Tabel 2. Forventet regnskab på anlæg

1.000 kr.

Korrigeret budget

Forventet regnskab

Afvigelse

Anlæg – udgifter

65.160

65.160

0

Anlæg - indtægter

-1.900

-1.900

0

Anlæg total

63.260

63.260

0

 

Kultur- og Fritidsforvaltningens korrigerede udgiftsbudget på anlæg udgør i alt 65,2 mio. kr. hvilket er inklusiv forventede korrektioner fra Budget 2023 og 3. sag om bevillingsmæssige ændringer. Kultur- og Fritidsforvaltningen har et forventet udgiftsbudget efter justeringer i 4. anlægsoversigt på 65,2 mio. kr. Der afleveres i forbindelse med 4. anlægsoversigt 7,8 mio. kr. i måltal til kassen, som skyldes periodeforskydninger på en række anlægsprojekter jf. bilag 2. KFU, Periodisering af anlægsporteføljen (4. anlægsoversigt). 

 

Der forventes dermed ingen afvigelser på udgifterne på anlægsbevillingen.

 

Der forventes ligeledes ingen afvigelser på indtægterne på anlægsbevillingen.

 

Overførsler

I tabel 3, fremgår det forventede regnskabsresultat på overførsler, og der forventes ingen udgifter relateret til Ukraine.

 

Tabel 3. Forventet regnskab på overførsler

1.000 kr.

Korrigeret budget

Forventet regnskab

Afvigelse

Overførsler

591.700

591.700

0

 

Bevillingen på overførsler forventes at balancere.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalgets prognose indgår i kommunens samlede prognose for tredje kvartal, der behandles på Økonomiudvalgets møde den 21. november 2023. I forlængelse af prognosen vil Kultur- og Fritidsudvalget på udvalgsmødet den 23. november blive forelagt sag vedrørende finansiering af forvaltningens merforbrug, herunder vil udvalget blive forelagt beslutning om omprioritering af midler på folkeoplysningsrammen og tilskudsrammen.

 

Bilag

Bilag 1. KFU, 3. kvartalsprognose 2023 (ØKF-skabelon)

Bilag 2. KFU, Periodisering af anlægsporteføljen (4. anlægsoversigt). 

 

 

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i skriftlig votering fra torsdag den 9. november 2023 til tirsdag den 14. november 2023, kl. 12. 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top