Kultur- og Fritidsudvalgets fremtidige repræsentation i bestyrelser og fonde mm.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget, med udgangspunkt i bilag 1, drøfter udvalgets fremtidige repræsentation i bestyrelser, fonde, selskaber og organisationer.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 24. august 2017 en indstilling vedrørende udvalgets repræsentation i selskaber, organisationer og institutioner som led i konstitueringen efter kommunalvalget den 21. november 2017. I den forbindelse anmodede Kultur- og Fritidsudvalget om, at den principielle drøftelse om repræsentation i bestyrelser mv. sker på et senere udvalgsmøde.
Løsning
Af bilag 1 fremgår en gennemgang af de bestyrelsesposter, der er forankret under Kultur- og Fritidsudvalget. Der er alene tale om de bestyrelsesposter, hvor Københavns Kommune eventuelt vil kunne beslutte at træde ud af pågældende bestyrelse. Lovpligtige hverv (f.eks. huslejenævn, Bevillingsnævnet og Grundlisteudvalget) indgår ikke i bilag 1. Endvidere indgår de kunstfaglige udvalg (Scenekunstudvalget, Musikudvalget og Billedkunstudvalget) ikke i oversigten, da disse behandles i en særskilt sag.
Det er lovligt for en kommune at udpege et eller flere bestyrelsesmedlemmer i en bestyrelse for en forening, fond selvejende institution o.lign. Betingelsen er, at udpegningen sker for at varetage en lovlig kommunal interesse.
Det kan være en fordel, at kommunalbestyrelsen udpeger et bestyrelsesmedlem, der varetager kommunens interesser i bestyrelsen, f.eks. i forbindelse med at kommunen bevilger et tilskud til den pågældende institution. I det omfang en kommune er repræsenteret i bestyrelsen har kommunen indsigt i og indflydelse på midlernes anvendelse. En kommune kan på denne måde også være med til at sikre, at den kommunale støtte alene ydes til aktiviteter, som kommunen lovligt selv ville kunne varetage.
Omvendt vil der være situationer, hvor en kommune bør afstå fra at udpege bestyrelsesmedlemmer. Dette gælder f.eks. i forbindelse med ledelsen af større kulturprojekter, jf. Kulturministeriets anbefalinger herom.
Det er vanskeligt at komme med en facitliste for, hvornår kommunen bør udpege bestyrelsesmedlemmer, og hvornår den bør afstå fra at udpege bestyrelsesmedlemmer. Det afhænger af bl.a.
-
den konkrete kommunale interesse i institutionen,
-
et evt. kommunalt tilskud,
-
en generel politik i forhold til f.eks. ”armslængdeprincippet”,
-
professionalisering af bestyrelser.
Kulturministeriets publikation ”God ledelse i selvejende kulturinstitutioner” vil kunne give en vejledning i spørgsmålet. Publikationens anbefalinger i forhold til bestyrelsessammensætning mv. er kort gennemgået i bilag 1.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser arbejde videre med sagen. Forvaltningen vil herefter vende tilbage til udvalget.
Mette Touborg
/ Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 9. november 2017:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen.