Forslag til handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001-2003
Forslag til handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001-2003
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 9. august 2001
17. Forslag til handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001-2003
(KFU 271/2001)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller
at Kultur- og Fritidsudvalget tager forvaltningens bemærkninger til forslag til handlingsplan for miljøbevidste indkøb til efterretning.
RESUME
Overborgmesteren har i skrivelse af 30. maj 2001 anmodet om udvalgets bemærkninger til forslag til handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001-2003.
Forvaltningen har haft forslaget til høring i de berørte budgetområder. Områdernes kommentarer beror stort set på, at man fuldt ud tilslutter sig ideerne i handlingsplanen for miljøbevidste indkøb m.v.
SAGSBESKRIVELSE
Overborgmesteren har i skrivelse af 30. maj 2001 anmodet om udvalgets bemærkninger til forslag til handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001-2003.
Handlingsplanen udpeger følgende indsatsområder: Elektroniske produkter (Pc'er og printere), kontorartikler, fødevarer, møbler, kopipapir, rengøringsmidler og rengøring samt vaskemidler og vask. Endvidere opstiller handlingsplanen en procedure for, hvordan miljø- og arbejdsmiljøhensyn kan inddrages i de indkøbsaftaler som Økonomiforvaltningen indgår.
Ved at tage miljø- og arbejdsmiljøhensyn ved indkøb sender Københavns Kommune tydelige signaler til markedet om, at der lægges vægt på miljø- og arbejdsmiljø med henblik på at påvirke virksomhederne til at markedsføre og udvikle mindre miljø- og arbejdsmiljøbelastende produkter.
Endvidere skal der ske en efteruddannelse af indkøberne i at indrage miljø- og arbejdsmiljømæssige hensyn. Det er op til forvaltningerne at sikre at indkøberne modtager relevante tilbud om efteruddannelse.
I Kultur- og Fritidsforvaltningen er indkøbsproceduren lagt ud til decentrale indkøbere i de enkelte afdelinger.
Forvaltningens afdelinger anvender i så stor udstrækning som muligt indgåede aftaler, hvor indkøbspolitikken indebærer, at de miljø- og arbejdsmiljømæssige aspekter indgår i aftalen.
En opgørelse udarbejdet af Økonomiforvaltningen over Københavns Kommunes totale indkøb for år 2000 viser, at Kultur- og Fritidsforvaltningen anvender 68% på indkøb via egne aftaler. Det drejer sig blandt andet om entreprenør- og håndværkerydelser, huslejer, bøger og tidsskrifter, rengøringsartikler, og indkøb af økologiske fødevarer til Rådhuskantinen (miljøbevidste indkøb). Andelen af indkøb uden for aftaler som blandt andet er tjenesteydelser, it-anskaffelser og porto er 21%, de resterende 11% er indkøb via fælles aftaler som omhandler telefon, inventar og kontorartikler m.v. Kultur- og Fritidsforvaltningens totalforbrug til indkøb er opgjort til ca. 307 mill. kr.
Såfremt områderne ikke kan anvende rammeaftalerne, er indkøberne meget bevidste omkring hensynet til miljøet i valget af produkter og leverandører. Hensynet til miljøet har f.eks. indgået i EU-udbud vedrørende indkøb af bøger samt ved egen aftale om rengøringsartikler.
Forvaltningen ser frem til indførelsen af de nye tiltag, det Elektroniske indkøbskatalog og indkøbssystem/KØR2, som skal synliggøre for indkøberne at der tages miljø- og arbejdsmiljøhensyn i forbindelse med brug af de fælles aftaler.
Forvaltningen er enig i, at der med handlingsplanen sendes tydelige signaler til markedet om, at der lægges vægt på miljø og arbejdsmiljø.
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Ingen bemærkninger
Ingen
BILAG VEDLAGT
1. Forslag til Handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001-2003.
Ida Munk
/Olga Brüniche-Olsen