Mødedato: 09.06.2011, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Temadrøftelse om teaterområdet

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte temaer af betydning for den kommende proces ved valg af nye små storbyteatre for perioden 2013 - 2016.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1.    at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter temaer ved valg af små storbyteatre.

Problemstilling

De nuværende aftaler med 13 små storbyteatre udløber 31.12. 2012, og processen ved valg af nye små storbyteatre igangsættes nu. Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte de problemstillinger, der er presserende i forbindelse med fastsættelsen af den økonomiske ramme og valg af nye små storbyteatre for den kommende fire-års periode.  

Forvaltningen har holdt møde med teatrene med henblik på at få kommentarer til teatersituationen og de aktuelle temaer, der skal drøftes. Teatrenes bemærkninger er indføjet under hvert enkelt punkt til drøftelse.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at nedenstående temaer drøftes.

Den aktuelle teatersituation i Hovedstaden
Det københavnske teaterbillede består af mange lag. Kultur- og Fritidsudvalget har ikke umiddelbart indflydelse på profilerne på Det Kongelige Teater, Københavns Teaters teatre eller de projekter, der støttes af Scenekunstudvalg eller andre aktører. Det vurderes, at afholdelse af møder og løbende dialog med Københavns Teater, Kunststyrelsens Scenekunstudvalg og Københavns Kommunes Scenekunstudvalg kan medvirke til, at området betragtes samlet, og at der sikres midler til et mangfoldigt teaterudbud, herunder til udvikling, til vækstlaget og til gæstespil.

De små storbyteatre fremhæver, at mangfoldigheden i teaterbilledet skal skabes gennem teatrenes meget forskellige profiler og ikke ved, at der stilles krav om, at samme teater nødvendigvis skal dække flere områder. 

Hvordan sikres en proces, hvor teaterbilledet kan vurderes samlet?

Hvordan sikres det, at der er plads og økonomi til udviklende og nyskabende teater?


Den økonomiske ramme og bæredygtighed i tilskuddene
Københavns kommune støtter i dag 13 små storbyteatre med et samlet tilskud på 45,2 mio. kr. I forbindelse med aftalerne for perioden 2009 - 2012 blev der bevilget et midlertidigt tilskud på 5,6 mio. kr. i de fire år. Ekstrabevillingen blev fordelt på alle teatrene ud fra et ønske om at sikre, at teatrenes tilskud var bæredygtige. Den økonomiske krise og besparelser på Kulturministeriets del af tilskuddet har betydet besparelser på teatrene i perioden. Hvis ikke beløbet, som er 5,8 mio.- kr. i 2011-priser, findes ved budgetforhandlingerne for 2013 i forbindelse med indgåelse af de nye aftaler, vurderes det, at det bliver nødvendigt at lukke teatre for at fastholde bæredygtigheden i tilskuddene.  

Teatrene peger på, at krisen og nedskæringer på skole- og institutionsområdet har betydet færre indtægter i perioden. Et beløb på 5,8 mio. kr. kan ikke findes alene ved at skære i de nuværende tilskud. 

Hvilken samlet ramme skal der være til de små storbyteatre? 

Hvordan sikres bæredygtige tilskud til teatrene?


Åben sceneplads

Behovet for en åben scene i København har været drøftet i flere år i teatermiljøet. For at sikre mulighederne for at se gæstespil i København har de fleste af de små storbyteatre en forpligtelse til at vise gæstespil og lave co-produktioner på deres scener. Flytningen af Dansescenen til Carlsberg og indretningen af remiserne på Enghavevej har øget mulighederne for at vise dans og nycirkus, ligesom det er afklaret, at der kan vises gæstespil på teatrene under Københavns Teater. Ny Aveny har fungeret som åben scene, med støtte fra Københavns Teater og Statens Scenekunstudvalg, men lukker som åben scene i 2011. Scenekunstnere Uden Scene har udarbejdet et forslag om en ny åben scene med et driftsbudget på 8,2 mio. kr.   

De små storbyteatre opfatter sig selv både som producerende scener og åbne scener. De påpeger, at de ønsker og har rum til at åbne scenerne for flere gæstespil, men at det kræver ekstra ressourcer til bl.a ansættelse af teknisk personale.   

Er en særlig åben scene nødvendig, eller kan der sikres sceneplads til gæstespil og frie grupper på de eksisterende scener i byen?


Fornyelse af teaterområdet

De små storbyteatre vælges for fire år ad gangen, og i forbindelse med indgåelse af nye aftaler er der mulighed for at udskifte teatre i ordningen. Ved udvælgesen af teatre til den nuværende periode kom der tre nye teatre ind i ordningen: Teater Grob,Teater V og teater ZeBU. Fornyelse kan dog også komme indefra. CaféTeatret har i år ændret struktur, valgt ny bestyrelse, kunstnerisk og administrativ ledelse, og Teatret ved sorte Hest får helt ny ledelse og bestyrelse ved årsskiftet 2011/2012.

Hvordan sikres plads til eksperimenter, til vækstlaget og til udvikling af teaterområdet i København?


Billetstøtteordning
Billetstøtteordningen har stået for skud både i forbindelse med Teaterudvalgets rapport og Liebst-udvalgets igangværende arbejde. Ordningen har dog stor betydning for de små storbyteatres økonomi. Især børneteatrene vil blive ramt, hvis man afskaffer ordningen, da skoler og institutioner har meget små midler til kulturoplevelser.

Teatrene påpegede, at især - men ikke kun - børneteatrene vil blive hårdt ramt, hvis ordningen fjernes. Unge og studerende er i lige så høj grad afhængige af billettilskuddene.

Hvordan sikrer man en ordning, der er let at administrere, hvor pengene følger kunden og som sikrer, at skoler og institutioner fortsat vil gå i teatret.

Administrative fællesskaber
Teatrene er små selvejende institutioner med egen administration. Oftest er der kun 2-4 ansatte, som varetager såvel den kunstneriske ledelse som billetsalg, markedsføring, bogholderi, billetkontrol, fundraising osv. De små storbytratre kører med fælles markedsføring, fælles billetkøbsordning og deler f.eks. revisor og it-konsulent.

De små teatre har arbejdet sammen om at skabe et nyt billetsystem - Teaterbilletter.dk - som fungerer godt for både teatre og kunder. Desværre er det ikke lykkedes at skabe ét fælles billetsystem, der dækker alle teatre, idet Københavns Teater bruger "billetbillet", og Det Kongelige Teater har deres eget system. Det vurderes, at besparelser især kan findes ved at skabe et samlet billetsystem, der dækker alle teatre. Det vurderes desuden, at der enkelte steder kan skabes et større administrativt samarbejde gennem besparelser på billetkøbsområdet

De små storbyteatre peger på, at de samarbejder, hvor det er muligt og gavnligt. F.eks peger de på, at samarbejdet omkring teaterbilletter.dk sparer administrationsudgifter på 10 kr. pr. solgt billet i forhold til de tidligere billetkøbssystemer. Teatrene peger dog også på, at lidenheden og forskelligheden er teatrenes kendemærke, at arbejde udføres med en høj grad af con amore, og at personalets fysiske tilstedeværelse på hver enkelt scene er nødvendig.

Kan ændringer i strukturen skabe mere teater for de samme penge, uden at teatrenes egenart svækkes?   

Kan man forestille sig nye områder, hvor administrative fællesskaber kan udvikles og give mening?

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser

Videre proces

Drøftelserne vil indgå i det videre arbejde med fastsættelse af principper for valg af nye små storbyteatre.


Carsten Haurum

                                                            / Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2011:

Punkt 2 og punkt 3 blev behandlet under eet.

Følgende medlemmer af Scenekunstudvalget overværede temadrøftelsen:
  • Pauli Ryberg
  • Tue Biering
  • Rhea Leman

Indstillingen blev drøftet.
Til top