Mødedato: 09.06.2011, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Idrætsfaciliteter i udsatte byområder

Der er udarbejdet forslag om idrætsfaciliteter i områder med ringe facilitetsdækning og sundhedstilstand.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget lader forslag om idrætsfaciliteter i områder med ringe facilitetsdækning og sundhedstilstand indgå i budgetforhandlingerne for 2012.

Problemstilling

I Københavns Kommunes sundhedsprofil slår flere byområder negativt ud. Det drejer sig i særlig grad om Bispebjerg og Kongens Enghave. Samtidig er disse områder relativt underforsynet med idrætsfaciliteter i forhold til resten af byen. Hertil kommer, at områderne er en del af de byområder, der kan betegnes som ”udsatte” set i relation til Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde på det boligsociale område.

 

Kultur- og Fritidsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget afholdt d. 7. april 2011 et dialogmøde, hvor problematikken om områder med brug for en særlig indsats blev drøftet. Efterfølgende har KFU den 5. maj 2011 vedtaget et medlemsforslag, hvor forvaltningen bedes undersøge mulighederne for at etablere flere idrætsfaciliteter i udsatte boligområder i København. I medlemsforslaget indgår foruden Bispebjerg og Kgs. Enghave også bydelen Amager Vest.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet to forslag til hvilke faciliteter, der vil kunne sikre flere udfoldelsesmuligheder i de udvalgte byområder jf. nedenfor. Forslagene skal ses i forlængelse af budget 2010, hvor der blev afsat 5 mio. kr. årligt til åbning af skolernes gymnastikfaciliteter i fritiden med særligt fokus på de udsatte områder. Forslagene sigter således på aktiviteter, der ikke er dækket af den øgede åbningstid.

Løsning

 

Kunstgræsbaner på skoler

En mulighed er at anlægge kunstgræsbaner på skoler i Bispebjerg og Kgs. Enghave. Kunstgræsbaner til fodbold på skoler har flere indlysende fordele. For det første har forskning vist, at fodbold i særlig høj grad har en positiv indvirkning på sundhedstilstanden. For det andet kan fodbold både foregå i forening og selvorganiseret. For det tredje ligger skoleidrætsfaciliteter placeret, så man kan komme til dem på en trafiksikker måde. For det fjerde kan der være en maksimal udnyttelse af banerne, idet skolerne kan bruge dem i dagtimerne og foreningslivet i fritiden.

 

I de berørte områder kan der peges på Bavnehøj og Ellebjerg skole (Kgs. Enghave) og Lundehusskolen (Bispebjerg)

 

En 7-mands kunstgræsbane med lys koster 4,5 mio. kr. i anlæg og 0,1 mio. kr. om året i drift.


Udvikling af Bavnehøjområdet

Bavnehøj har udviklet sig til et centrum for forskellige former for ungdomskultur og aktivitetstilbud. AFUK, Copenhagen Skatepark, Københavns Projekthus og StreetMekka er så store succeser, at stederne ikke kan honorere den store efterspørgsel på aktivitetstilbud.

 

Aktiviteterne på Bavnehøj understøtter endvidere bedre sundhed gennem bevægelse, sociale indsatser og Sikker By.

 

Den sidste hal (Parkering København-hallen) på Bavnehøj står ledig, og AFUK, Copenhagen Skatepark, Københavns Projekthus og StreetMekka er interesserede i at overtage lejemålet, så det kan bruges som en fælles facilitet. Københavns Ejendomme administrerer udlejningen på Bavnehøj.

 

Hallen har en række udfordringer i forhold til lovliggørelse (brandsikring mv.), så den kan udnyttes optimalt og være den efterlyste fleksible ramme for udvidet aktivitetstilbud med afsæt i de eksisterende aktører på Bavnehøj. Lovliggørelse af lejemålet, så det kan aktiveres, vil understøtte Københavns Kommunes helhedsplan for området.

 

De estimerede anlægsudgifter vil dække udgifter til lovliggørelse af lejemålet – herunder etablering af flugtveje, skiltning og nødtørftig eftergang af vinduer, porte og gulve - så det kan benyttes til aktiviteter med afsæt i områdets eksisterende lejere.

 

Det vil koste 3 mio. at istandsætte bygningen til idrætslig/kulturel brug. Det forudsættes, at de nuværende aktører på området kan afholde driftsudgifterne.
 
KFF og SUF har udarbejdet et fælles budgetnotat om forslagene.

 


Yderligere udviklingsforslag

Udover ovenstående to forslag som er lavet i fællesskab med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, har Kultur- og Fritidsforvaltningen en række supplerende forslag til nye idrætsfaciliteter i udsatte byområder.

Kampsportens Hus – et 1.600 m2 hus med rum til forskellige kampsportsgrene, der er særligt populært blandt unge og nydanskere. Kampsportens Hus kan placeres på Carlsberg – tæt ved Kgs. Engave. Anlægsprisen er i størrelsesordenen 50 mio. kr. og koster 4 mio. kr. om året i drift

Dansehuset – Et hus med fire danselokaler á ca. 150-200 m2, der udtryksmæssigt indrettes til forskellige stilarter. Dans er særligt populært blandt piger og kvinder, som i dag i høj grad er henvist til gymnastiksale eller dyre, private danseinstitutter. Dansehuset kan placeres på Carlsberg - tæt ved Kgs. Enghave. Anlægsprisen er i størrelsesordenen 50 mio. kr. og koster 4 mio. kr. om året i drift.

 

Bispebjerg Hospital skal i de kommende år om- og nybygges væsentligt. På hospitalet vil der være faciliteter, som vil kunne anvendes til bløde bevægelsesformer, som yoga, gymnastik og lign. Faciliteterne vil i al væsentlighed skulle bruges af hospitalet i dagtimerne og stå ubenyttede hen i aftentimerne. Københavns Kommune vil kunne indgå i et samarbejde med hospitalet om anlæg og drift af disse faciliteter.

 

DSB-arealet i Sydhavnen står for at skulle omdannes. Denne omdannelse forventes at vare mange år. I mellemtiden vil der kunne anlægges et ”plug- and play” område som i Ørestad med mulighed for boldspil, rulleskøjteløb, dirt-jump, parkour og lign.

 

Amager Vest
I Amager Vest er der mulighed for at anlægge idrætsfaciliteter på idrætsgrunden i Ørestad Nord. Her kan både etableres en 11-mands kunstgræsbane (anlægsudgift 7 mio. kr.) og/eller en større indendørs idrætsfacilitet (anlægsudgift 60 mio. kr.)
 
Der er ligeledes mulighed for at forbedre fodboldmulighederne på Sundby Idrætspark ved anlæg af en 11-mands kunstgræsbane til ca. 7 mio. kr.

Fremtidige visioner for udvikling af idrætsfaciliteter i Amager Vest kan med fordel ses i relation til udviklingen i Amager Øst, således at der skabes en helhedsorienteret indsats på Amager. I Amager Øst er der fremlagt budgetønsker om en udviklingsplan for Prismen og Sundbyøsterhallen, som skal øge aktivitetsmulighederne for eksisterende og nye brugergrupper. Derudover har forvaltningen udarbejdet et idékatalog med forslag om at åbne større fodboldanlæg som Sundby Idrætspark og Kløvermarken for flere brugere ved at etablere kunstgræs, mindre baner, nye banevarianter og tilføre andre aktivitetsmuligheder til anlægget som fx. løb og fitness.

 

Økonomi

Der henvises til økonomien under de enkelte forslag.

Videre proces

Budgetønskerne indgår i forhandlingerne om budget 2012.

Carsten Haurum      /Mads Kamp Hansen      

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2011:

Indstillingen blev godkendt.
Til top