Tidsplan og procedure for valg af små storbyteatre
Udvalget skal godkende procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre i den kommende aftaleperiode.
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forvaltningens forslag til procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre for perioden 2013 – 2016.Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2011:
Sagen blev udsat.
Problemstilling
De nuværende aftaler mellem Københavns Kommune og 13 små storbyteatre udløber pr. 31. december 2012. Der skal derfor tages stilling til bevillingen samt vælges små storbyteatre for en ny 4-årig periode fra 1. januar 2013.
Det københavnske teaterbillede
Københavns Kommunes små storbyteatre er placeret som 3. niveau i det teaterbillede, der udgør de offentligt støttede teatre inden for Københavns Kommune:
1 Staten Det Kongelige Teater
2. Staten Københavns Teater
3. Københavns Kommune De Små Storbyteatre
4. Kunstrådets Scenekunstudvalg Projektstøtte + driftstilskud til enkelte teatre
5. Københavns Kommunes Scenekunstudvalg Projektstøtte
Det Kongelige Teater har en helt egen særstatus som nationalscene med et bevillingsniveau, der er helt usammenligneligt med de øvrige niveauer.
Teatrene inden for Københavns Teater er karakteriseret ved at være større scener med forholdsvis mange publikumspladser. Med store driftstilskud er det muligt at drive teatrene ved udelukkende professionel arbejdskraft.
De små storbyteatres driftstilskud ligger mellem 1,2 og 6 mio. kr. årligt og drives under mere beskedne forhold med et lavt lønniveau.
Teatergrupper, der modtager projektstøtte fra Kunstrådets Scenekunstudvalg, gennemfører ofte projekterne ud fra en større eller mindre grad af con amore, idet der ofte ikke er midler til at honorere de deltagende kunstnere. Det samme gør sig gældende for de teatergrupper, der modtager projektstøtte via Københavns Kommunes Scenekunstudvalg.
Opdelingen kan derfor populært beskrives som en talenttrappe, hvor projektstøtte fra Kunstrådet og Scenekunstudvalget støtter de helt nye talenter, som efterhånden kan arbejde sig op til en placering inden for de mere etablerede teaterformer.
De små storbyteatre skal – sammen med Det Kongelige Teater, Københavns Teater og nye spirende teaterprojekter – danne en bred vifte af forskelligartede teatertilbud til alle byens borgere.
Økonomisk ramme
Den økonomiske ramme for tilskuddet vil være 5,8 mio. kr. mindre end i den nuværende periode, da teatrene ved budget 2009 fik tilført en midlertidig forøgelse af bevillingerne i perioden 2009 - 2012. Den mindre bevilling vil have indflydelse på processen og antallet af teatre, da de enkelte teatre må sikres bæredygtige tilskud.
Løsning
Forslag til proceduren er i korte træk:
- Temadrøftelse i KFU om udviklingen og visionerne for teaterområdet
- Beslutning om kriterier for udvælgelse af de små storbyteatre.
- Evaluering af aftalerne med de nuværende teatre
- Indkaldelse af ansøgninger ved offentligt opslag
- Indgåelse af rammeaftale med Kulturministeriet
- Beslutning om hvilke teatre, der skal vælges
- Indgåelse og godkendelse af aftaler med de valgte teatre
Tidsplanen (bilag 1) løber fra juni 2011 til september 2012.
Økonomi
Støtten til de nuværende små storbyteatre er dels kommunalt, dels statsligt finansieret. I indeværende periode er det samlede tilskud på 45,2 mio. kr., hvoraf staten finansierer 37 % - eller 16,9 mio. kr. og Københavns Kommune 63 %.- eller 28,3 mio. kr. Af kommunens tilskud udløber 5,8 mio. kr. med indeværende periode.
Videre proces
Teatrene orienteres og proceduren effektueres, som besluttet i tidsplanen.
Carsten Haurum
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Punkterne 2 og 3 blev behandlet under eet.
Indstillingen blev godkendt.